Obavijesti

News

Komentari 166

'Dačić koristi riječ rat, nismo svi isti, ni danas, a ni 90-ih...'

'Dačić koristi riječ rat, nismo svi isti, ni danas, a ni 90-ih...'
10

Vojno-redarstvena operacija "Bljesak" počela je 1. svibnja 1995. u 5 sati i 21 minutu, a u samo 31 sat oslobođeno je oko 500 četvornih kilometara hrvatskog teritorija...

VIDEO

Nikad nije bilo svečanije na obilježavanju Vojno redarstvene operacije Bljesak kao što je bilo ove godine. U znak sjećanja na briljantnu operaciju, hrvatske vojske i policije na žrtvu 51 poginulog ili umrlog od posljedica ranjavanja otkriven je Spomen park Kristalne kocke vedrine. Spomenik su financirali Ministarstvo hrvatskih branitelja i Općina Okučani. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Ovogodišnjoj 23. Obljetnici obilježavanja oslobođenja okupirane Zapadne Slavonije nazočio je cijeli državni vrh na čelu s Kolindom Grabar Kitarović, predsjednicom države i Vrhovnom zapovjednicom Oružanih snaga, Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora, Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH, svi ministri uj Vladi i Saborski zastupnici, te predstavnici Ministarstva obrane i policije. Veliki broj mještana Okučana, Brodsko – posavske županije i iz drugih dijelova Hrvatske došlo je na 01. svibanj u Okučane pokloniti se žrtvi i mladosti koja je za oslobođenje tog područja dala ono najvrjednije, svoj život. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

01:11
Javio da nitko nije stradao, a onda ga je upucao snajperist
Javio da nitko nije stradao, a onda ga je upucao snajperist

Kadeti Hrvatske vojske i policije su simbolično s Kristalnih kocaka skinuli Hrvatsku trobojnicu, a potom su najmlađi, učenici osnovnih škola s okučanskog područja simbolično položili crvene ruže na svaku kocku. Nakon  otkrivanja spomenika, položeni su cvijeće i vijenci, te zapaljene svijeće za sve poginule. Svečanost ovogodišnjeg obilježavanja VRO Bljesak završena je svetom misom u Crkvi Sv.Vida.

'Vrata kuća bila su otvorena, po dvorištima razasute stvari'
'Vrata kuća bila su otvorena, po dvorištima razasute stvari'

Andrej Plenković zahvalio se Ministarstvu branitelja, Općini Okučani i autoru spomenika kiparu Daliboru Stošiću  na prelijepom zdanju. Spomenik je financiran sredstvima Ministarstva branitelj, vrijedan je 2,8 milijuna kuna, a sastavljen je od 51 kocke visokopoliranog reflektirajućeg materijala koje simboliziraju 51 poginulog hrvatskog branitelja u toj akciji. 

'Postigla sam sve kako se moj Rudi nikad ne bi zaboravio...'
'Postigla sam sve kako se moj Rudi nikad ne bi zaboravio...'

– Ovo je signal da ova hrvatska Vlada kao što je donijela jedinstveni zakon o pravima hrvatskih branitelja, kao što je povećala proračun za hrvatske branitelje, kao što vodi računa o dignitetu Domovinskog rata, kao što vodi računa o hrvatskim oružanim snagama, ovakve prigode su mogućnosti da se zahvalimo svim obiteljima poginulih hrvatskih branitelja i da im se još jednom zajednički zahvalimo za sve što su učinili za Hrvatsku – rekao je u Okučanima Andrej Plenković.

'Mi nismo govorili kao Vulin'

Predsjednik Vlade RH je nakon obilježavanja obljetnice za N1 televiziju komentirao izjavu srbijanskog ministra vanjskih poslova Ivice Dačića da "ako Hrvatska želi diplomatski rat, da će ga i dobiti". 

- To nije retorika koju treba koristiti. Korištenje riječi rat, bilo da je diplomatski ili drugi, nije dobar. Nitko iz Hrvatske nije davao izjave kao što je davao Vulin, nitko iz Sabora nije oskvrnavio srpsku zastavu, to bi bilo nemoguće. Varijanta da smo jednaki ne stoji. Nismo u ovoj priči isti, nismo bili ni 90-ih, a nećemo biti ni u budućnosti - kazao je Plenković i dodao da je Hrvatska 'svoje poteze jasno povukla'. 

Razgovarat će s predsjednicom

Plenković je potvrdio da će ovoga tjedna razgovarati s Grabar Kitarović, no nije otkrio hoće li tema biti Srbija i povlačenje novih mjera kao odgovor na srpsko proglašavanje hrvatskog ministra Krstičevića nepoželjnom osobom u Srbiji.

Odgovarajući na pitanje hoće li ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovati u petak na usmenoj raspravi u Bruxellesu o pritužbi Slovenije Europskoj komisiji da Hrvatska neprovođenjem arbitražne odluke o granici krši europsko pravo, Plenković je rekao da "nije siguran da će tamo biti i slovenski ministar vanjskih poslova".

"Razina izlaganja na ovoj vrsti razgovora u okviru procesa koji se vodi pred EK-om nikada nije ministarska. Nas će predstavljati naša državna tajnica u ministarstvu vanjskih poslova Andreja Metelko Zgombić, kao i neki stručnjaci i profesori, bilo naši, bilo međunarodni, koji će jasno izložiti hrvatski stav a on je vrlo jasan - da nikakvog kršenja europskog prava nema", rekao je Plenković.

"Naprotiv, mi šaljemo još jednu poruku Sloveniji - želimo riješiti ovaj bilateralni problem. Imali smo dobru vjeru i u arbitražnom procesu to učiniti, nažalost svima je poznato zašto je taj proces bio nepovratno kompromitiran. S te strane Hrvatska je ponudila Sloveniji rješenje. Nastojat ćemo da nakon izbora u Sloveniji, koji su početkom lipnja, kada se tamo oformi vlada, ponovno započnemo na ozbiljnim temeljima rješavati taj problem. To nije nešto što bi trebalo opterećivati hrvatsko-slovenske odnose. Naprotiv", rekao je Plenković.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 166
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a