'Obnovu Grada Zagreba iskoristit ćemo kao poticaj građevinarstvu' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 5

'Obnovu Grada Zagreba iskoristit ćemo kao poticaj građevinarstvu'

'Obnovu Grada Zagreba iskoristit ćemo kao poticaj građevinarstvu'
1

o je tragična bilanca potresa u Zagrebu i vlada je de facto pobjegla na izbore i ostavila Grad Zagreb i Zagrepčane na cjedilu te ostavila Hrvatsku u raljama korupcije, upozorio je Bernardić

VIDEO

Predsjednik SDP-a  i čelnik Restart koalicije Davor Bernardić ponovio u nedjelju kako će prvi potez nakon pobjede te koalicije na izborima biti donošenje zakona o obnovi Grada Zagreba, a tu će obnovu iskoristiti "kao velik zamašnjak i poticaj rastu građevinskog sektora."

„Naš prvi zadatak nakon 5. srpnja, vlade koju će predvoditi SDP u Restart koaliciji, bit će donošenje zakona o obnovi Grada Zagreba kako bi pomogli Zagrepčanima i svim ostalim dijelovima Hrvatske koji su doživjeli tragediju potresa da se što prije vrate u svoje domove, da se osigura nužan novac za obnovu Zagreba i da se spriječi mešetarenje nekretninama koje se već počelo događati”, poručio je Bernardić na konferenciji za novinare.

Bernardić: Datumi blagdana se mijenjaju, korupcija nam ostaje
Bernardić: Datumi blagdana se mijenjaju, korupcija nam ostaje

Konferencija je održana na uglu Đorđićeve i Petrinjske ulice ispred potresom uništene zgrade. Bernardić je prije davanja izjave  s predsjednikom zagrebačkog SDP-a Gordanom Marasom i SDP-ovim koordinatorom za 1. izbornu jedinicu Nikšom Vukasom obišao grad. Čestitajući Zagrepčanima Dan Grada rekao je da ga dočekujemo u lošem ozračju, posebno stanovnici  Donjeg grada, jer se njih više od 20.000 nakon potresa nije vratilo u svoje domove. Također, još uvijek 3800 djece u Donjem gradu ne ide u svoje škole.

„To je tragična bilanca potresa u Zagrebu i vlada je de facto pobjegla na izbore i ostavila Grad Zagreb i Zagrepčane na cjedilu te ostavila Hrvatsku u raljama korupcije”, upozorio je Bernardić.

Bila je to Bernardićeva divna splitska noć: Grlilo se i veselilo
Bila je to Bernardićeva divna splitska noć: Grlilo se i veselilo

Naveo je i da je u zadnja dva dana premijer Andrej Plenković - kojem je 11 ministara moralo otići zbog korupcije, ponavlja tezu da je on borac protiv korupcije. To bi, smatra Bernardić, bilo smiješno da nije tužno i tragično. Drži i kako je riječ o predizbornom igrokazu i folkloru.

Bernardić je najavio i da će obnovu Zagreba iskoristiti kao velik zamašnjak i poticaj rastu građevinskog sektora te kroz obnovu stare gradske jezgre taj grad učiniti jednom od najljepših malih metropola Europi.

„To ćemo napraviti praktički prvi tjedan po preuzimanju odgovornosti za Grad Zagreb”, najavio je.

Bernardić: Već sada je jasno da će pobijediti Restart koalicija...
Bernardić: Već sada je jasno da će pobijediti Restart koalicija...

Upitan zašto su u Saboru digli ruke za njegovo raspuštanje prije nego je donesen zakon o obnovi Zagreba, Bernardić je rekao kako nije bilo nikakve političke volje od vlade i vladajuće većine da se donese taj zakon. Stoga, smatra kako je najbolje da se što prije ode na izbore i zamjeni ova „korumpirana, loša i nesposobna vlast” te što prije dobijemo vladu koja će biti sposobna i odlučna riješiti sve hrvatske probleme, posebice donijeti zakon o obnovi Grada Zagreba.

Maras:  Država će sufinancirati 50 posto, 30 posto Grad Zagreb, a suvlasnici 20 posto obnove

Maras je najavio kako će zakonom o obnovi Grada Zagreba, koji će donijeti nakon pobjede na parlamentarnim izborima, država sufinancirati 50 posto, 30 posto Grad Zagreb, a suvlasnici 20 posto obnove zgrada koje se trebaju obnoviti ili iz početka graditi.

Izrazio je i nezadovoljstvo kako se Grad i država odnose prema Zagrepčanima vezano uz organizaciju nastave u školama te u organizaciji smještaja za ljude koji su još van svojih domova,

'Grbin je rekao da je Bernardić jedan neuspjeli eksperiment...'
'Grbin je rekao da je Bernardić jedan neuspjeli eksperiment...'

Maras je najavio kako će dio zakona biti da su stanovi koji su u vlasništvu države i grada budu na dispoziciji građanima.

Istaknuo je da država i grad svaki u svojem vlasništvu imaju po pet tisuća stanova u Gradu Zagrebu ali da su u njima smješteni ljudi po prijateljskim, stranačkim ili drugim kriterijima.

„Zakon mora definirati da 20 posto stanova u vlasništvu grada i države mora biti na dispoziciji ljudima koji u ovom trenutku trebaju rješenje dok se njihovi domovi ne obnove”, rekao je Maras.

Najavio je i da će, nakon pobjede na lokalnim izborima, na zgradi na uglu Đorđićeve i Petrinjske ulice biti postavljena ploča koja će podsjećati na potres koji se dogodio 22. ožujka ove godine kao sjeta i podsjećanje da više nikada ovako nespremni ne dočekamo slične tragedije.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 5

VIDEO

Upaljen meteoalarm za cijelu Hrvatsku: Sprema se oluja!
POGLEDAJTE ŠTO NAM STIŽE

Upaljen meteoalarm za cijelu Hrvatsku: Sprema se oluja!

Mogući su pljuskovi, grmljavina i jak vjetar, javljaju meteorolozi s DHMZ-a. Za cijelu zemlju su upaljena upozorenja

Propeler prešao preko mlade Hrvatice: 'Ostala je bez noge. Sve je krenulo kao šala...'
UŽAS KRAJ MURTERA

Propeler prešao preko mlade Hrvatice: 'Ostala je bez noge. Sve je krenulo kao šala...'

Ozlijeđenu ženu su prevezli u OB Zadar. Policijska istraga je u tijeku, a očevici nam kažu kako je sve loše završilo zbog neuspjele šale
Strava u moru kraj Murtera: 'Trebala je biti šala, a onda joj je otkinuo nogu, krvarila je...'
UDAR GLISERA

Strava u moru kraj Murtera: 'Trebala je biti šala, a onda joj je otkinuo nogu, krvarila je...'

Djevojka (23) bori se za život u zadarskoj bolnici. Skočila je u more, njen zaručnik htio se u šali udaljiti gliserom i naletio je na nju. Izgubila je puno krvi. Razgovarali smo s ljudima koji su priskočili u pomoć...