Obavijesti

News

Komentari 372

Obrat! Milanović će ipak moći u kampanju SDP-a već u travnju. Evo kako legalno to može učiniti

Obrat! Milanović će ipak moći u kampanju SDP-a već u travnju. Evo kako legalno to može učiniti

I predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović je potvrdio da nema zapreke da se predsjednik kandidira na izborima za Europski parlament. Milanović je izborne datume lukavo odredio da može ući u finiš kampanje

VIDEO

Predsjedniku Zoranu Milanoviću je Ustavni sud zabranio sudjelovati u izbornoj kampanji za parlamentarne izbore, a ne samo da ne smije biti na listama, nego ne smije niti govoriti kao kandidat za premijera, ne smije biti na predizbornim skupovima, a ni SDP ga ne smije isticati kao premijera ako oni pobijede na izborima. Tako je on svojevrsni premijer u sjeni na funkciji predsjednika države. Ostavku planira podnijeti tek u slučaju pobijede na parlamentarnim izborima. Milanović je jučer, u reakciji na upozorenje Ustavnog suda, rekao da će on biti premijer na legalan način, "ali toj bandi neću otkriti kako". 

Međutim, prilično je jasno kako se planira uključiti u kampanju, premda će i to biti hodanje po rubu ustavnosti i bit će žestoke rasprave o tome krši li upozorenja Ustavnog suda. Ova godina je specifična jer se održavaju i izbori za Europski parlament. A po zakonu o izborima za Europski parlament, predsjednik države smije sudjelovati na listama i biti biran u tu instituciju!

Milanović je isti dan kada je raspisao parlamentarne izbore za srijedu 17. travnja, raspisao i izbore za Europski parlament na fiksirani datum 9. lipnja. Međutim, u toj odluci je ključno kada ona stupa na snagu. A stupa na snagu 9. travnja, osam dana prije parlamentarnih izbora i na vrhuncu kampanje u kojoj će svaki glas biti važan i u kojoj će se "lomiti" zadnji neodlučni birači na ključnim izborima za Sabor. Iz današnje perspektive, teško da se Milanović slučajno odlučio za taj datum. 

Ludi scenarij u kojem bi vitez Reiner postao predsjednik RH, a jedna od opcija je i - Furio Radin
Ludi scenarij u kojem bi vitez Reiner postao predsjednik RH, a jedna od opcija je i - Furio Radin

Pravila za europske izbore su ista kao i za domaće

U roku od 14 dana od stupanje na snagu odluke o datumu izbora, trebaju se predati kandidacijske liste za Europski parlament. Kao što je sada uradio SDP, a odluku srušio Ustavni sud, oni mogu kandidirati Zorana Milanovića kao predsjednika za Europski parlament. Kao što i sad, prije službene izborne kampanje, stranke predstavljaju svoje programe, imaju spotove u kojim predstavljaju programe, održavaju stranačke skupove i obilaze Hrvatsku, sve će to moći raditi i prije europskih izbora. To znači da bi se mogle dijeliti fotografije sa Zoranom Milanovićem, primjerice ukrašenim s par europskih zvjezdica i porukom da se bira njega. Tako bi se vratio u kampanju. A vrhunac apsurda je da se na dane izborne šutnje za parlamentarne izbore, u utorak i srijedu mogu obavljati stranačke aktivnosti za europske izbore, pa i Milanović govoriti kao kandidat.  Formalno legalno i formalno ustavno. Kako je istakao Milanović, taj zakon je na snazi 14 godina i nitko nikada nije sporio ustavnost. 

Da je ovaj scenarij pravno moguć, dobili smo i neslužbenu potvrdu iz tijela koje reguliraju izbore. Državno izborno povjerenstvo će samo moći poslati, primjerice, upozorenje da stranke ne održavaju skupove u dane izborne šutnje. Opet će, kao i dosad, Milanovićeve izjave procjenjivati DIP i Ustavni sud. Ova taktika nije bez rizika jer je predsjednik Ustavnog suda već rekao da će koristiti svoje pravne mogućnosti, pa i poništenje izbora, ako Milanović i SDP budu kršili njihovo upozorenje. Ali je i sam potvrdio da nema nikakve zapreke da predsjednik sudjeluje u kampanji za Europski parlament! 

HDZ birače diže na strah od Milanovića, a SDP na strah od Karamarka
HDZ birače diže na strah od Milanovića, a SDP na strah od Karamarka

- Radi se o neusporedivim izborima s onima za Hrvatski sabor. Nisam siguran koliko je ustavna odredba da predsjednik može sudjelovati na izborima za Europski parlament, ali ona je na snazi i trenutačno je važeća. Čak i njena neustavnost ne daje pravo i nije opravdanje da na domaćim izborima, on nastupa u korist jedne političke stranke. Ovo je nacionalna država, ono je nadnacionalna tvorevina. Predsjednik nije vrhovni zapovjednik snaga EU, ne daje mandat za sastavljanje Europske komisije, ne brine o usklađenom funkcioniranju Europske unije, ne poziva Europski parlament na prvo zasjedanje  - tumačio je Šeparović razlike između položaja predsjednika na dvoje različitih izbora.

Hoće li onda Milanović u Europski parlament?

Uopće ne mora. SDP može reći da je njihov kandidat i tako mu osigurati kampanju od 9. travnja do 17. travnja kada su izbori za Sabor. Rok za službenu predaju lista kandidata za Europski parlament ističe 23. travnja. Dakle, SDP nakon završetka parlamentarnih izbora, jednostavno može promijeniti listu za puno manje važan Europski parlament. Ako pobijede parlamentarne izbore, ionako će imati ogroman zamah u podršci birača.  Ako ne pobijede, predsjednik im kao nositelj liste u cijeloj Hrvatskoj, opet može donijeti dio birača. A zatim mjesto u Europskom parlamentu prepustiti nekom drugom. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 372
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.