News

Komentari 0

Obuljen Koržinek: Fijačko je na našoj medijskoj sceni ostavio dubok trag, sućut obitelji...

Obuljen Koržinek: Fijačko je na našoj medijskoj sceni ostavio dubok trag, sućut obitelji...

"Od unutarnjih do vanjskopolitičkih tema, analiza i komentara, Krešimir Fijačko se već svojim prvim tekstovima nametnuo kao jedan od najsnažnijih pera hrvatske novinarske scene", kaže Obuljen Koržinek...

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek uputila je u ponedjeljak izraze sućuti u povodu odlaska doajena hrvatskog novinarstva Krešimira Fijačka, poručivši da je ostavio duboki trag na nacionalnoj medijskoj sceni.

Dugogodišnji urednik Vjesnika i dopisnik iz Bonna i New Yorka Fijačko umro je u 80. godini, a bio je jedan od naših najvrsnijih vanjskopolitičkih novinara, radeći kao dopisnik Vjesnika iz Bonna i New Yorka.

"Od unutarnjih do vanjskopolitičkih tema, analiza i komentara, Krešimir Fijačko se već svojim prvim tekstovima nametnuo kao jedan od najsnažnijih pera hrvatske novinarske scene", istaknula je ministrica Obuljen Koržinek u sućuti koju je uputila u ime Vlade RH i Ministarstva kulture, ali i u svoje osobno ime.

"Od početka 70-tih godina, od kada je počeo pisati za „Vjesnik" nekad najprestižnijoj, visoko tiražnoj hrvatskoj novini, Krešimir Fijačko joj je posvetio gotovo cijelu svoju novinarsku i uredničku karijeru te postao jedan od njezinih zaštitnih znakova. Studirao je povijest umjetnosti i novinarstvo na Filozofskom fakultetu u Beču, a sociologiju i filozofiju Zagrebu te profesionalnim i kreativnim pristupom svakoj temi, otkrivao široki raspon svojega obrazovanja", dodala je.

Također Fijačko je bio jedan od naših najvrsnijih vanjskopolitičkih novinara, dokazavši se kao dopisnik „Vjesnika" iz Bonna i New Yorka, izvješćujući i komentirajući ključne promjene na međunarodnoj sceni iz svjetskih središta. Svojim uredničkim umijećem, svojim bogatim iskustvom, Krešimir Fijačko odgojio je plejadu Vjesnikovih novinara i urednika koji danas oblikuju hrvatsku medijsku scenu, navela je ministrica kulture i medija u izrazima sućuti.