Obavijesti

News

Komentari 327

'Premijeru, pije li vaše dijete flaširanu vodu? Učinite nešto!'

'Premijeru, pije li vaše dijete flaširanu vodu? Učinite nešto!'
15

U Slavonski Brod zbog situacije s vodom, bez koje je trenutačno oko 90.000 ljudi, na sjednicu Stožera civilne zaštiteu 14 sati stigao je i premijer Plenković s ministrima Ćorićem i Krstičevićem

VIDEO

Pogledajte, moje dijete pije flaširanu vodu. Pije li vaše dijete u Zagrebu tako vodu? Ne pije. Svi vi koji primate plaću od nas morate raditi za nas, molim vas, jer ovo nisu istine, obratila se u suzama premijeru Plenkoviću majka iz Slavonskog Broda s djetetom od oko godinu i pol na rukama, dočekavši ga ispred zgrade brodske gradske Uprave kamo je stigao na sastanak Stožera civilne zaštite. 

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

Pokretanje videa...

01:00

- Smirite se gospođo, sad ćemo - pokušavao ju je utješiti premijer i otišao na sjednicu. Uz njega su bili i ministri zaštite okoliša Tomislav Ćorić i ministar obrane Damir Krstičević. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

POGLEDAJTE VIDEO (razgovor s premijerom od 10:10)

 

Gradonačelnika Slavonskog Broda Mirka Dusparu je zbog onečišćenja vode osobno kontaktirala i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja je iskazala svoju punu podršku u što skorijem rješavanju situacije u kojoj su se našli stanovnici Slavonskog Broda i okolice, priopćili su iz Grada.

Redovi pred cisternama

U Slavonskom Brodu su redovi ispred cisterni za vodu jer u trgovačkim centrima i skoro svim trgovinama je u jutarnjim satima nestalo pitke vode, eventualno se još može naći vode u manjim pakovanjima, izvorske i gazirane.

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

Pokretanje videa...

00:51

Na terenu je trenutno sedam cisterni, što je za sada nedostatno, jer se ne može pokriti svih 16 mjesnih odbora. 

Slavonski Brod bez pitke vode: Redovi ispred dućana i cisterni
Slavonski Brod bez pitke vode: Redovi ispred dućana i cisterni

- Radimo na provjeri da se spojimo na istoku grada na vodovod koji dolazi s vodocrpilišta u Sikirevcima, a pregovaramo s Davrom da pojača isporuku vode do Oriovca. Očekujemo da nam stignu kanistri od 1000 litara koje ćemo raspodijeliti na mirkolokacijama i iz robnih rezervi šestolitarske boce koje ćemo dijeliti građanima. Čim stignu nalazi uzoraka vode koje je Zavod za javno zdravstvo uzeo sinoć i poslao u Osijek objavit ćemo, a uzeti su uzorci i jutros. Nisam optimističan glede nalaza i sve dok ne bude voda zdravstveno ispravna u Tvornici vode na Jelasu nećemo je dati građanima da piju - rekao je Mirko Duspara, odgovorivši na pitanje jedne sugrađanke koja je rekla da je kupovnu vodu dala 500 kuna i pitala tko će joj to nadoknaditi. 

– Ako se utvrdi da je za ovu situaciju odgovoran Crodux, Grad će podnijeti tužbu kojom će se tražiti obeštećenje građana – rekao je Duspara. 

Gradonačelnika je u subotu ujutro telefonom nazvao i Andrej Plenković, predsjednik Vlade, zanimao se kakva je situacija te je obećao da će učiniti sve da se u ovom trenutku pomogne građanima Slavonskog Broda. 

Podsjetimo,  u vodi koja je uzeta s vodocrpilišta u tvornici vode na Jelasu pronađene nedozvoljene količine ugljikovodika i voda kao takva nije za piće već je samo tehnološka. 

Duspara je ranije u petak kazao kako je područje na kojem je u srijedu na trasi bivšega naftnog produktovoda u Slavonskome Brodu iscurila veća količina nafte nije odgovarajuće očišćeno, čime se ugrožava područje s kojeg se crpi pitka voda za 160 tisuća stanovnika. 

Mjesto ekološkog incidenta na koje je Duspara upozorio na konferenciji za novinare jest trasa bivšega naftnog produktovoda koji vodi od Slobodnice (RH) do Bosanskog Broda (BiH) tvrtka Crodux energetika, po odobrenju Vlade, priprema za prenamjenu u plinovod kojim bi na hrvatski sustav trebala biti spojena bosanskobrodska Rafinerija nafte. To se radi kako bi se unaprijedili prerađivački kapaciteti te rafinerije, što bi trebalo pridonijeti manjemu onečišćenju zraka na koje stanovnici Slavonskog Broda upozoravaju godinama. 

Nakon tog ekološkog incidenta direktor Crodux energetike Branko Radošević ustvrdio je da je tijekom tlačnog ispitivanja iz produktovoda isteklo od 100 do 150 litara naftnih derivata koji su se, budući da je cijeli teren natopljen vodom, zadržali na njezinoj površini i uzrokovali smrad. 

Gradonačelnik Duspara tvrdi kako, unatoč točno propisanoj proceduri u takvim slučajevima, Grad dosad ni od jednog mjerodavno tijela ili institucije nije dobio navedene podatke ni bilo kakvu drugu informaciju vezanu uz taj ekološki incident.

- Ovo je nešto što se zataškava. Treći je dan od incidenta, a nemamo nikakvih informacija. Kako se incident dogodio u blizini vodozaštitnog područja, sami smo obišli teren. Jasno se vidi da sanacija skidanjem 10 centimetara tla nije dovoljna. Na mjestu incidenta se i dalje osjeti intenzivan miris. Ne znamo o kojoj se količini radi. Da je iscurilo samo 150 litara benzina, to bi već bilo isparilo. Mjesto incidenta je manje od kilometar udaljeno od tvornice vode iz koje se vodom opskrbljuje 160.000 stanovnika -  ustvrdio je slavonskobrodski gradonačelnik.

Gradonačelnik Duspara rekao je da je ispitivanje produktovoda obavljeno pod visokim tlakom i da su derivati morali ostati i u okolnom tlu na većoj dubini, a izrazio je bojazan da je istjecanja moglo biti na više mjesta. Zasad otkriveno istjecanje naftnih derivata zabilježeno je u neposrednoj blizini ceste na zapadnom ulazu u Slavonski Brod, a sam produktovod dug je pet kilometara. Produktovod je izgrađen 1967. godine, a nije u uporabi od 1990. godine.

- Na terenu smo zatekli ekipu koja je sanirala mjesto incidenta. Oni su sanirali po naređenju tvrtke koja je incident izazvala, oni su odredili koliko će se sanirati - rekao je Duspara u petak, podsjećajući kako je od svih državnih službi zatražio da se uključe u rješavanje tog problema, a o svemu je pisano izvijestio predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministricu gospodarstva, poduzetništva i obrta Martinu Dalić, ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića i ministra zdravstva Milana Kujundžića.

Crveni križ dostavlja vodu starima i nemoćnima

Djelatnici i volonteri Hrvatskog Crvenog križa rano jutros dostavili su gotovo 9000 litara vode u bocama slabo pokretnim stanovnicima Slavonskog Broda i okolnih naselja koji su ostali bez pitke vode, izvijestio je u subotu Crveni križ.

Riječ je o vodi u bocama namijenjenoj ranjivim skupinama ljudi – starima, nemoćnima, bolesnima i nepokretnima. 

Vodu im dostavlja 25 volontera i djelatnika Crvenoga križa na kućnu adresu i dosad je dostavljena za 85 korisnika. Za svaku osobu osigurano je u prvoj fazi 18 litara pitke vode.

"Za sve ostale građane osigurane su cisterne s pitkom vodom te Hrvatski Crveni križ moli sve one građane koji su pokretni da si na cisternama u gradu sami osiguraju vodu jer je naša prva zadaća pobrinuti se za one koji do pitke vode ne mogu sami," poručuje Crveni križ.

Također moli građane koji znaju za nepokretne susjede da se jave Crvenom križu na broj 035 444 554 kako bi i tim ljudima mogli dostaviti pitku vodu.

Ako se problemi s pitkom vodom na brodskom području nastave, Hrvatski Crveni križ u kratkom roku spreman je dostaviti još 20.000 litara pitke vode, poručuju iz te udruge. 

Crodux: Zagađenje vode ne može se dovoditi u vezu s izlijevanjem te količine benzina

O svemu se oglasio i prozvani Crodux. Evo što su priopćili: 

'Dana 28.03.2018. godine, prilikom testiranja produktovoda, došlo je do istjecanja manje količine  cca 150 - 200 lit benzina te se odmah pristupilo propisanoj sanaciji, kako bi se spriječila mogućnost zapaljenja. Incident se dogodio na lokaciji Slobodnica, 2.8 - 5 km udaljenom od vodocrpilišta te  se zagađenje vode u Slavonskom Brodu ne može dovoditi u vezu s izlijevanjem količine od 150 - 200  lit benzina. Tvrtka Crodux, provodi i dalje  sve propisane aktivnosti u vezi sanacije.'

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 327
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1