Obavijesti

News

Komentari 22

Očekivano: Jadrolinija prvih 6 mjeseci poslovala s gubitkom

Očekivano: Jadrolinija prvih 6  mjeseci poslovala s gubitkom
1

Ukupni prihod u prvih šest mjeseci je 355 milijuna kuna, što je na razini 2012., ali su ukupni rashodi 429 milijuna kuna ili 3 posto veći u odnosu na isto razdoblje lani

VIDEO

Prošla je godina završila sa 4,5 milijuna dobiti prije oporezivanja, a u prvih šest mjeseci ove godine, očekivano, kao i ranijih godina, Jadrolinija je poslovala s gubitkom- kazao je Pavao Komadina, predsjednik NO Jadrolinije govoreći o poslovanju najjačeg hrvatskog brodara i ovogodišnjoj sezoni. 

Ukupni prihod u prvih šest mjeseci je 355 milijuna kuna, što je na razini 2012., ali su ukupni rashodi 429 milijuna kuna ili 3 posto veći u odnosu na isto razdoblje lani. Ukupni gubitak za prvih šest mjeseci iznosi 74 milijuna kuna. Komadina je naglasio kako u tome periodu najviše ulaže u pripremu brodova za sezonu, nakon čega im se uloženo i vraća. Nešto veći gubitak uvjetovan je remontima započetima u prošloj, a završenima u 2013. U prvih šest mjeseci 2013. Jadrolinija je prevezla 3,430.607 putnika i 853.113 vozila, što su očekivani rezultati, uzevši u obzir postojeću krizu, raniji Uskrs i loše vremenske uvjete, kažu u Jadroliniji.

Budući da je promet putnika i vozila na nivou prošlogodišnjeg perioda od 1. siječnja do 1. lipnja, a u izvješće još nisu uključeni sezonski pokazatelji, u Jadroliniji očekuju pozitivne rezultate i ostvarenje planiranog prometa na razini 2012. U prvih šest mjeseci došlo je do smanjenja prometa na riječkom plovnom području, zadarsko ostaje na istoj lanjskoj razini, a rast se bilježi na splitskom području. Kod međunarodnih linija došlo je do izrazitog pada, javljaju se novi brodari koji uvode nove brodove i nude povoljnije cijene, kazao je Komadina dodavši kako je i tradicionalnu dužobalnu liniju teško opravdati bez daljnjih ulaganja. Ono što je stara uprava započela, a nova nastavlja je uspostava sustava upravljanja kvalitetom ISO 9001:2008, kazao je Alan Klanac, novi predsjednik Uprave Jadrolinije. Potpisivanjem ugovora o koncesiji za sve trajektne, brzobrodske i dužobalnu liniju osigurano je poslovanje iduće 3,5 godine.

- Uz potporu Ministarstva, sredstvima iz državnog proračuna od približno 270 milijuna godišnje mi možemo u miru povezivati otoke s obalom i unaprijediti našu uslugu. Imamo jasnu financijsku sliku i uz sadašnju razinu prometa, možemo reći da do 2017. godine očekujemo prihod od oko tri milijarde kuna. To je odličan trenutak za rast flote, kako bi dugoročno zadržali poziciju na Jadranu – kazao je Klanac. Novina je i izrada web stranice te uvođenje besplatnog WI-FI interneta na brodove na linijama Split-Stari Grad, Split – Supetar, Split – Vela Luka – Lastovo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.