Obavijesti

News

Komentari 15

Očevi od danas imaju 10 dana plaćenog dopusta, tko im to ne dopusti platit će paprene kazne

Očevi od danas imaju 10 dana plaćenog dopusta, tko im to ne dopusti platit će paprene kazne
1

Jedini uvjet za novopečene očeve jest da su zaposleni i to devet mjeseci kontinuirano bez obzira da li su na određeno ili neodređeno ili da rade 12 mjeseci s prekidima unutar dvije godine. Ovaj dopust ide na trošak države

VIDEO

Danas stupa na snagu pravo očeva da u prvih pola godine djetetova života ostanu s obitelji deset dana na plaćenom očinskom dopustu i u tom mjesecu dobiju punu plaću. Jedini je uvjet da rade kontinuirao devet mjeseci bez obzira imaju li ugovor na određeno ili neodređeno ili da rade godinu dana s prekidima kroz 24 mjeseca. Odbije li poslodavac ovo omogućiti plati će kaznu od 10.000 do 50.000 kuna.

Državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju Željka Josić za Hinu je pojasnila zbog čega se uvela ova mjera: "Smatramo da bi bilo dobro da u prvim mjesecima djetetova života oba roditelja sudjeluju u skrbi o njemu i imaju bolju emocionalnu povezanost." Dakle, očevi koji se odluče koristiti dopust imat će plaću u visini svoje pune plaće, na isti način kako je ona određena za rodiljni dopust. Plaća je na trošak državnog proračuna, ne na trošak poslodavca.

Zagreb: Željka Josić i Suzana Rešetar dale su izjavu medijima

- Broj očeva korisnika od 2016. porastao je za 152 posto, sa 3.459 na 8.719 - dodala je državna tajnica Josić.

Ujedno ističe i kako se od sutra povećava maksimalni iznos naknade plaće za vrijeme korištenja roditeljskog dopusta, za drugih šest mjeseci ako to pravo koristi jedan roditelj ili prvih osam mjeseci ako koriste oba roditelja. Naknada se sa sadašnjih 5.600 povećava na 7.500 kuna. Za korištenja toga prava u polovini punog radnog vremena, naknada plaće povećava se sa 2.328 kuna na 3.685 kuna. 

Josić kaže i kako unatrag nekoliko godina država izdvaja velika sredstva za pomoć roditeljima i roditeljstvu. Za sve naknade iz sustava rodiljnih i roditeljskih potpora, lani je isplatila 2,83 milijarde kuna, što je 55 posto više u odnosu na 2016., kada je isplatila 1,82 milijardi.Porastao je i broj primatelja naknada, za osam posto, sa 161.190 u 2016. godini na 173.444 u prošloj.

Roditeljske naknade rastu i postojećim korisnicima, očinski dopust premijer neće koristiti
Roditeljske naknade rastu i postojećim korisnicima, očinski dopust premijer neće koristiti

I lokalne jedinice nastoje nizom mjera olakšati život djeci i roditeljima, utjecati na negativne demografske trendove. Čak 99 posto općina i gradova isplaćuje određenu pomoć roditeljima kod rođenja djeteta, a to ne radi samo osam općina, pokazali su podaci o demografskim mjerama koje provode te jedinice, a koje je Središnji državni ured prikupio četvrtu godinu zaredom.

Sve ostale mjere, odnosno potpore, ovise isključivo o potrebama lokalnog stanovništva, kaže Josić i navodi kako, primjerice, više od 300 općina, gradova i županija ne ulaže u stambeno zbrinjavanje, dok druge to rade kroz sufinanciranje prve nekretnine, komunalni doprinos, poticanje najma, sufinanciranje kredita, davanje zemljišta u zakup.

Rasle su i potpore za prvo novorođeno dijete pa se danas kreću od 3000 kuna do 60.000 kuna koliko daje općina Sali. Neki gradovi daju i besplatne vrtiće za djecu kao što su  Belišće, Obrovac, Umag, Vrlika te općine Bale, Baška, Donja Motičina, Draž, Ervenik, Gola, Ivankovo, Kalinovac, Kukljica, Magadenovac, Mrkopalj, Nijemci, Okrug, Otok, Pojezerje, Saborsko, Sali, Smokvica, Vir i Vrsi.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa