Obavijesti

News

Komentari 72

Od danas se može koristiti pirotehnika, ali ne i petarde. Kazne su i do 15 tisuća kuna

Od danas se može koristiti pirotehnika, ali ne i petarde. Kazne su i do 15 tisuća kuna
3

Iz udruge Prijatelji životinja mole građane da ne koriste ni onu dopuštenu pirotehniku, poput raketa i vatrometa, jer i takva uznemiruje ljude i životinje. Apeliraju da građani slave Novu godinu bez pucnjave

VIDEO

Još od 2. siječnja ove godine petarde i redenici F2 i F3 kategorije potpuno su zabranjeni, što je veliki pomak u odnosu na prethodne godine. Mnoge udruge koje se brinu o pravima životinjama, među njima i Prijatelji životinja, apeliraju da građani minimalno koriste, odnosno izbace i pirotehniku iz dopuštenih kategorija.

POGLEDAJTE VIDEO: Ako koristite pirotehniku čekaju Vas kazne do 15 tisuća kuna

Pokretanje videa...

Od danas se može koristiti pirotehnika, ali ne i petarde. Kazne između 5 i 15 tisuća kuna 01:26
Nije sva pirotehnika zabranjena, zabranjene su samo petarde!
Nije sva pirotehnika zabranjena, zabranjene su samo petarde!

To se kako navode odnosi prvenstveno na rakete i vatromete, s obzirom da i takva pirotehnička sredstva uznemiruju ljude i životinje te zagađuju zrak i okoliš. Prijatelji životinja službenim su dopisom zamolili i sve lokalne zajednice i gradove da odustanu od novogodišnjeg vatrometa.

- Pozitivan trend u svijetu je da gradovi odustaju od organiziranja vatrometa i uporabe bilo kakvih bučnih pirotehničkih sredstava za proslavu Nove godine te se okreću načinima slavlja koji ne uzrokuju buku, eksplozije i zagađenje okoliša. Danas zaista ima puno izbora i vatrometi nisu nužni kako bi se obilježio prelazak iz jedne godine u drugu. To su prepoznali i neki gradovi u Hrvatskoj, pa su novac koji bi potrošili za organizaciju vatrometa prošle godine usmjerili na štednju, donacije ili na druge oblike proslave. U inozemstvu doček Nove godine obilježavaju alternativama poput svjetlosnih efekta, dronova, lasera, reflektora i videomapiranja - pojašnjavaju Prijatelji životinja.

Za pucanje petardi od 5 do 15 tisuća kuna kazne

Prema Zakonu o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, pirotehnika F1 kategorije odnosi se na vatromete te predstavlja vrlo nizak rizik i zanemarivu razinu buke, i kao takva je jedina još uvijek dopuštena kategorija za osobnu upotrebu te koju može koristiti osoba bez posebne obuke ili dozvole.

Kaznu od 5 do 15 tisuća kuna platit će svi građani koji koriste petarde i redenike kategorija F2 i F3 za osobne potrebe. Dobro je znati i da ne smijete kod kuće imati više od dva kilograma netomase pirotehničkih sredstava, uključujući i dopuštena sredstva iz F1 kategorije. Do te mase možete kombinirano držati i sredstva F2 i F3 kategorije, izuzevši naravno petarde i redenike čija je prodaja zabranjena.

Zaključno s 1. siječnja 2022. moći ćete koristiti svu spomenutu pirothehniku iz F1 kategorije, a koju ipak, savjetuju Prijatelji životinja, nastojte izbjegavati. Osim što takva buka kod životinja izaziva ogroman stres te može doći do zastoja srca, upotreba pirotehnike opasna je i za rizične skupine ljudi.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 72
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi:  'Čuli smo dječji žamor... Jedno je dijete već bilo oteto'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi: 'Čuli smo dječji žamor... Jedno je dijete već bilo oteto'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...
Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu