Obavijesti

News

Komentari 82

Od danas cijene moraju biti iskazane u kunama i u eurima, a evo i gdje ostaje 'po starom'

Od danas cijene moraju biti iskazane u kunama i u eurima, a evo i gdje ostaje 'po starom'

Na teren će izlaziti i tajni kupci, koji će paziti da potrošači budu zaštićeni

VIDEO

Od ponedjeljka kreće obavezno dvojno iskazivanje cijena u kunama i eurima za sve poslovne subjekte. Primjenjivat će se od 5. rujna 2022. do 31. prosinca 2023.

Cijene i drugi novčani iskazi vrijednosti roba i usluga moraju biti jasno vidljivi, lako čitljivi, razumljivi, iskazani na način da ne dovode potrošača u zabludu i da potrošač može točno razumjeti na koju se robu odnosno na koju uslugu cijena odnosi i kako bi kupci mogli provjeriti jesu li cijene ispravno preračunate. Također, na vidljivom mjestu u prodajnom prostoru i mjestu pružanja usluga treba biti istaknut i fiksni tečaj konverzije.

Blagajne poduzeća također će biti prilagođene za dvojno iskazivanje cijena kako bi na računima ukupan iznos računa bio iskazan u objema valutama.

Kad dođe euro, ne bacajte kune i lipe. Kovanice bi za nekoliko godina mogle vrijediti puno
Kad dođe euro, ne bacajte kune i lipe. Kovanice bi za nekoliko godina mogle vrijediti puno

Kako će obveza dvojnog iskazivanja, prema planiranome, započeti 5. rujna 2022., tada će se i plaća za kolovoz 2022. ako se isplaćuje nakon 5. rujna 2022., trebati biti dvojno iskazana.

Na obavijesti o mirovinama i drugim primanjima iz mirovinskog osiguranja za kolovoz, koja se isplaćuju u rujnu, također će biti dvojno iskazan iznos za isplatu - u kunama i eurima.

HZMO obavještava da će se nakon obračuna mirovinskih primanja koja će se isplaćivati od 5. rujna 2022. do 31. prosinca 2023., obvezno dvojno iskazivati iznos za isplatu uz primjenu fiksnog tečaja konverzije od 7,53450 kuna za jedan euro.

Većina ljudi strepi da će cijene usluga i proizvoda porasti nakon uvođenja eura, zbog zaokruživanja na veću cijenu, što je za 24sata potvrdila i Ana Knežević, predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača. Dok je Europska komisija postavila fiksni tečaj po kojem će se kune preračunavati u euro, postoje još neki mehanizmi zaštite potrošača. Tako na teren izlaze i tajni kupci koji na licu mjesta provjeravaju kako se to provodi u praksi.

Toni Milun objasnio: Varaju li nas trgovci kad preračunavaju kune u eure? Evo o čemu se radi
Toni Milun objasnio: Varaju li nas trgovci kad preračunavaju kune u eure? Evo o čemu se radi

Ana Knežević ističe kako se fiksni tečaj ne smije zaokruživati, već da se pritom mora koristiti svih šest znamenki. Međutim, cijena u eurima treba se zaokružiti na dvije decimale. Na primjer, ako nešto stoji 7,259 eura, onda će se cijena zaokružiti na 7,26 eura. Ako nešto pak košta 7, 253 eura, zaokružuje se na istu drugu decimalu i treba pisati 7,25 eura.

- Svatko tko primijeti neke nepravilnosti, odnosno neopravdano povećanje cijena, to može prijaviti inspekciji. Mi popisujemo cijene 10 određenih proizvoda i pet usluga koje se najviše kupuju i koriste i to će naši tajni kupci raditi jednom mjesečno. Ako primijete nepoštivanje zakona i nepravilnosti oko dvojnog iskazivanja cijena, to prijavljujemo Državnom inspektoratu i Ministarstvu financija, a rezultate ćemo objaviti do svakog 15. u mjesecu - istaknula je.

Gdje ne mora biti dvojnih cijena?

Zakonom o uvođenju eura su predviđene određene iznimke i to za situacije gdje dvojno iskazivanje nije primjereno iz praktičnih razloga ili bi uzrokovalo nerazmjerne troškove poslovnim subjektima.

Tako obvezu dvojnog iskazivanja neće imati poslovni subjekti kada prodaju robu i pružaju usluge putem automata, na štandu i klupi na tržnici ili unutar trgovačkog centra, na kiosku, zatim primjerice u proizvodnom objektu obiteljskog poljoprivrednoga gospodarstva, kao ni prilikom prigodne prodaje na sajmu ili izložbi.

S obzirom pak na nerazmjerne troškove, dvojno iskazivanje nije obvezno na totemima benzinskih postaja, fiksnim panelima i ostalim fiksnim stupovima s iskazanom cijenom, agregatima i električnim punionicama, a nije obvezno primjerice ni za uređaje za samoočitavanje cijene u trgovini, taksimetar, kod lutrijskih igara s unaprijed utvrđenim rezultatom, pri iskazu cijene na vagi i naljepnice s vaganom cijenom, kod iskaza povratne naknade na ambalaži, kod vrijednosti otisnute na državnom biljegu, na poštanskoj marki, na kartici za javnu telefonsku govornicu, na ulaznici, na karti za uslugu putničkog prijevoza ...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 82
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"