News

Komentari 134

Bila je izbjeglica iz Tuzle, a sad je ministrica u Kurzovoj vladi...

Bila je izbjeglica iz Tuzle, a sad je ministrica u Kurzovoj vladi...

Zeleni su od 15 ministarstava u vladi Sebastiana Kurza dobili četiri, među kojima je i ministarstvo pravosuđa koje je povjereno Tuzlanki Almi Zadić, koja će tako postati najmlađa ministrica pravosuđa u povijesti

Alma Zadić (35), inače je porijekolom iz Tuzle, a sada je imenovana ministricom pravosuđa u novoj vladi Austrije kao prijedlog stranke Zeleni, koja je potpisala koalicijski sporazum s vodećom austrijskom konzervativnom Narodnom strankom kancelara Sebastiana Kurza, prenosi Klix.ba.

Na parlamentarnim izborima 29. rujna pobijedila je upravo Kurzova Narodna stranka, a Zeleni su dobili značajan broj mandata. Kurz se tako vraća na položaj premijera, a Zeleni prvi put ulaze u austrijsku vladu.

Ranija vlada Sebastiana Kurza u kojoj je njegov OeVP bio u koaliciji s ekstremno desnom Slobodarskom strankom (FPOe) pala je u svibnju zbog afere Ibiza. Zeleni su od 15 ministarstava u vladi Sebastiana Kurza dobili četiri, među kojima je i ministarstvo pravosuđa resor kojem je šefica Tuzlanka Alma Zadić. Ona tako postaje najmlađom ministricom pravosuđa u povijesti.

Alma je s roditeljima iz Tuzle izbjegla u Beč 1994. godine, kada je imala samo 10 godina, te je završila pravni fakultet u Austriji, a nakon toga je studirala u New Yorku na prestižnom Sveučilištu Columbia.

Kad se vratila iz SAD-a, sedam godina je radila kao odvjetnik. Zbog svog porijekla, u prošlosti je bila meta verbalnih napada. Zadić je inače prva žena porijeklom iz BIH koja je izborila mjesto u najvišem zakonodavnom tijelu Austrije na izborima 2017. godine. Sada je napravila i korak više izborom u izvršnu vlast, a povjeren joj je jedan od najvažnijih resora - pravosuđe.

Prije dvije godine izabrana je u Parlament Austrije, a tada je poručila kako je njen ulazak u parlament važan ne samo njoj, nego i svim ljudima koji su došli u Austriju, koji nisu rođeni u toj zemlji, ali i ljudima iz BiH i s područja bivše Jugoslavije.

Austrijski mediji pišu da Zadić čeka težak posao, s obzirom da je u tom sektoru neće dočekati raširenih ruku, jer je ranije bila izuzetno kritična prema tužiteljstvu, a naročito prema sektoru za privredni kriminal i korupciju gdje je šef Christian Pilnaceku.

Zanimljivo je da je Alma Zadić prva ministrica u vladi Austrije s imigrantskom pozadinom, što je posebno zanimljivo u kontekstu poznate antimigrantske politike prethodne vlade, ali i kancelara Sebastiana Kurza.

Nakon objavljivanja njezine nominacije za ministricu, austrijski desničari su odmah uputili niz kritika, naglašavajući njeno porijeklo, ali i vjersku pripadnost.

Austrija, zemlja središnje Europe s 8,9 milijuna stanovnika bit će uz Švedsku, Finsku, Litvu i Luksemburg jedna od zemalja EU-a u kojima ekolozi sudjeluju u vladi.

Najčitaniji članci