News

Komentari 7

Od korone najviše umiru Belgijci, najveći skok u broju zaraženih ima Austrija

Od korone najviše umiru Belgijci, najveći skok u broju zaraženih ima Austrija

Svjetska zdravstvena organizacija izvijestila je da je skoro pola zaraženih koronavirusom na svijetu u Europi unatoč tome što brojke lagano padaju

Ovo nije postignuće kojim se Europa može ponositi: 46% ukupnog broja novih slučajeva zaraze koronavirusom dolazi iz Europe. Svjetska zdravstvena organizacija u srijedu je izvijestila da Europa prednjači i po broju zaraženih i po broju umrlih u jednom tjednu - čak 29.000. 

Austrija i Belgija najgore

U samo jednom tjednu, broj zaraženih u Austriji se povećao za 30%, što je vrtoglav porast, kad uspoređujemo s ostatkom svijeta. S druge strane, kad pogledamo broj umrlih, najveću smrtnost imaju Belgijanci, čak 129 umrlih na 100.000 stanovnika.

 -  Dnevni broj umrlih sad je u prosjeku 185, što je 5% manje nego prošli tjedan. Još smo visoko ali idemo na bolje - rekao je belgijski virolog Steven Van Gucht.

Odmah iza Belgije je Španjolska s 89 umrlih na 100.000 stanovnika. 

Švicarsko zdravstvo pred kolapsom

U Švicarskoj je prvi val pandemije bio lagan, no sad se bore s brojem ljudi kojima je potreban respirator. 

- Dosegli smo limit s brojem kreveta na intenzivnoj njezi - kažu iz Švicarskog udruženja djelatnika intenzivne njege. 

U srijedu je bilo zauzeto svih 876 kreveta, a doktori su počeli savjetovati pripadnike ugroženih skupina da napišu oporuke i izjave žele li primati intenzivnu skrb ukoliko im bude potrebna. Švicarska vojska za sad je osigurala dodatnih 240 kreveta za lakše bolesnike, a postavljanje novih kreveta i šatora je u tijeku. 

Najčitaniji članci