News

Komentari 5

Od petka na snazi nova pravila: Što sve trebate znati ako idete u gruntovnicu? 'Bit će puno brže'

Od petka na snazi nova pravila: Što sve trebate znati ako idete u gruntovnicu? 'Bit će puno brže'

Hrvati više neće moći sami davati prijedloge za upis u zemljišne knjige, kao što su to do sad mogli napraviti, to će sad za njih morati odraditi odvjetnici ili javni bilježnici isključivo elektroničkim putem

Izmjenom Zakona o zemljišnim knjigama, koja je stupila na snagu u studenom, donesena je odluka prema kojoj građani više neće moći sami davati prijedloge za upis u zemljišne knjige već će to umjesto njih raditi javni bilježnici ili odvjetnici isključivo elektroničkim putem.

Odluka stupa na snagu od petka, a Hrvati će za upis vlasništva neke nekretnine, hipoteku ili prijedlog za brisanje hipoteke morati angažirati odvjetnika ili javnog bilježnika. Te poslove je i do sad bilo moguće obaviti preko odvjetnika ili bilježnika, tu opciju su najčešće koristili oni koji bi morali do gruntovnice putovati i do 300 kilometara. 

Nova pravila znače da će od petka svi to morati činiti. Iz Ministarstva pravosuđa i uprave isticali su da će to ubrzati postupak te da angažiranje bilježnika ili odvjetnika neće značiti poskupljenje usluge.Sudska pristojba za upis elektroničkim putem je 50 posto jeftinija. 

Građani, primjerice, za prijedlog za upis u zemljišnu knjigu neće plaćati 250 kuna ili 33,2 eura te pristojbe, što je slučaj kad građani sami odlaze na sud, nego 125 kuna (16,6 eura), kada to za njih elektroničkim putem radi odvjetnik ili bilježnik.

Iz ministarstva tvrde da su javnobilježničke naknade oko sto kuna, odnosno 13,32 eura. Isticali su tada da je cijeli posao prijedloga za upis u zemljišne knjige jeftiniji za 25 kuna ili 3,32 eura.

Ipak nisu sve sudske pristojbe 250 kuna, pa da na kraju podnošenje prijedloga i uz angažiranje bilježnika postane jeftinije. Sudska pristojba za većinu podnesaka, primjerice za upis, za predbilježbu, za brisanje uknjižbe, za brisanje predbilježbe, za upis rješenja o ovrsi, jest 50 kuna, odnosno 6,64 eura, i to je bio jedini trošak ako su građani u zemljišnim knjigama morali obaviti neki od tih poslova. Sada je ta sudska pristojba 3,32 eura, ali da bi se posao, primjerice, brisanja hipoteke banke nakon otplaćenog kredita i proveo, građani moraju angažirati bilježnika ili odvjetnika i to ih košta dodatnih 13,32 eura, odnosno prijedlog za upis svih podnesaka sada će biti deset eura skuplji. Država se u ovom konkretnom primjeru odrekla sudskih pristojbi i na toj stavci će se sigurno smanjiti njezina primanja, ali u tih 13,32 eura, koliko građanina košta angažiranje bilježnika, jest i četvrtina novca koji će bilježnik proslijediti državi, javlja Novi list.  

Država će na svakom poslu kojeg odrade odvjetnici ili javni bilježnici zaraditi 2,70 eura. Ipak iz ministarstva su potvrdili da će građani moći sami obavljati ove poslove elektroničkim putem kad se za to steknu uvjeti. Građani će i dalje moći provjeravati stanja neposredno na zemljišnoknjižnom odjelu, kako u glavnim knjigama, tako i u zbirkama isprava. 

Najčitaniji članci