Obavijesti

News

Komentari 4

Od siročeta do kralja: Ris Karlo gledao je smrti u oči, a sad je prava zvijer i kralj u Alpama!

Od siročeta do kralja: Ris Karlo gledao je smrti u oči, a sad je prava zvijer i kralj u Alpama!
7

Siroče risa od 3,7 kilograma spasila je prošle godine ekipa iz fantastičnog projekta Life Lynx. Sad je prava zvijer, u Italiji spašava populaciju risova

VIDEO

U jesen 2022. vraćao sam se radionice za djecu na kojoj smo im govorili o spašavanju risova i prolazio autocestom uz Ravnu Goru, kad mi je stigla poruka jednoga lovca. Čovjek mi je poslao fotografiju malog izgladnjelog risa. Odmah sam zaustavio auto, ispitao lovca o životinji i shvatio da moram sići s autoputa. U vozilu sam imao svu opremu koju koristimo za risove i transporter svoje njemačke ptičarke Freye. Bila je, doduše, i ona u autu... Kad smo stigli do nesretne životinje, shvatili smo da mladunca možemo uloviti i bez uspavljivanja, uz pomoć dekice i golih ruku smo ga stavili u transporter, malo me izgrizao i ogrebao, ali ništa strašno....

Tako priču o spašavanju malog risa Karla započinje Vedran Slijepčević, viši predavač na Veleučilištu u Karlovcu, član Interventnog tima za vuka i risa, koji djeluje u okviru Ministarstva gospodarstva, te važan član tima u projektu Life Lynx, kojim se uspješno zaustavlja izumiranje dinarske i jugoistočne alpske populacije risa, naše najveće mačke.

storyeditor/2023-06-15/f023__1_.jpg

Brzo je Slijepčević uočio da je taj ris izgladnjeli mladunac. Kad su ga izvagali, imao je tek 3,7 kilograma. Bio je siroče:

- U pravilu, svako mladunče risa za koje potvrdimo da je siroče u najkraćem roku transportiramo u Zoološki vrt grada Zagreba, gdje ga najiskusniji veterinari za divlje životinje pregledaju i po potrebi daju terapiju. Ako je životinja premlada ili u preslaboj kondiciji, jedina šansa za njegovo preživljavanje i povratak u prirodu je specijalizirano oporavilište za risove, kojih imamo nekoliko u Europi. Najbolju suradnju imamo sa Zoo Bojnice u Slovačkoj pa smo tako odlučili da Karlo mora nastaviti put dalje, u pravu bolnicu za male risove, sjeveroistočno od Bratislave.

U Slovačkoj se od jeseni do danas onemoćali mačić sjajno oporavio. Izrastao je u pravog ljepotana, pa ne čudi da su mu stručnjaci iz projekta za spašavanje populacije risova namijenili posebnu, jedinstvenu ulogu! Macan Karlo spojit će dvije odvojene populacije risova u Sloveniji i Hrvatskoj s onima u Italiji!

Razloge zbog kojih je ris iz ionako male i ugrožene populacije u Hrvatskoj i Sloveniji preseljen u Italiju, detaljno je objasnio Vedran Slijepčević:

- Karla smo ciljano pustili u jugoistočne Alpe jer tamo pokušavamo izgraditi svojevrsni ‘risji most’ koji povezuje alpsku populaciju s dinarskom. Tako da za nekoliko desetljeća ne bismo morali ponovno dovoziti životinje iz Rumunjske i Slovačke. Ako bi se spojile ove dvije populacije, nastala bi jedna velika koja bi bila dovoljno genetski raznolika da bude održiva bez velikih ljudskih intervencija.

Ris je najrjeđi kopneni sisavac u Italiji, podsjećaju stručnjaci, u opasnosti je od potpunog nestanka te je, baš kao i kod nas, naseljavanje novih jedinki jedini spas za opstanak risa:

- Kolege iz Italije imaju projekt ULyCA2 (Urgent Lynx Conservation Action) i ovoga su proljeća u Julijske Alpe preselili dva risa iz Švicarske, dva risa iz Rumunjske, a sad im se pridružio i naš Karlo. Prisutnost risova u Julijskim Alpama je važna i za opstanak risa u Hrvatskoj.

Od Gorskog kotara do Zagreba, Slovačke, pa Italije - ris Karlo je prošao pravu avanturu kakvu bi sigurno rado za filmski uradak iskoristili i Disneyevi producenti. No kao i više puta dosad, kad su hrvatski risovi u pitanju, prave bajke o njihovu spašavanju producira ekipa iz fantastičnog projekta Life Lynx! 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu