Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
48 komentara

Odgođen štrajk u CA: Štete bi bile velike, sutra novo ročište

Na Županijskom sudu u Zagrebu održano je ročište nakon što je uprava CA tužila sindikat, odnosno zatražila utvrđivanje legalnosti štrajka, a zbog "nepopravljive štete" koje bi donio on je odgođen

Zagreb: Avioni na Plesu
Foto: Igor Soban/PIXSELL
48 komentara

Štrajk u Croatia Airlinesu neće početi u srijedu i privremeno je zaustavljen zbog nepopravljive štete. Novo ročište zakazano je za srijedu u 10 sati, a Sud je uvažio navode ministra prometa Olega Butkovića o štetama koje bi nastale. 

Na Županijskom sudu u Zagrebu održano je ročište nakon što je uprava CA tužila sindikat, odnosno zatražila utvrđivanje legalnosti štrajka. 

U PODNE Županijski sud odlučuje o štrajku u Croatia Airlinesu

Odvjetnik sindikata Albin Hotić smatra da je ministar Butković utjecao na sudstvo. Naime, ministar je u ponedjeljak poslao pismo u CA u kojem je ustvrdio da najavljeni štrajk nikako nije opravdano provoditi na vrhuncu turističke sezone ite je u pismu detaljno pobrojao sve negativne strane.

Međutim, direktorica pravnih poslova Croatia Airlinesa Branka Sremac nakon ročišta je kazala novinarima kako ne smatra da je to pismo imalo utjecala na sudstvo.

ŠTRAJK U CROATIA AIRLINESU 'Žao nam je, ali u srijedu smo u štrajku, a promet je u kolapsu'

- Njegovo pismo je upućeno internoj javnosti i radnicima. Pismo nije presudilo, presudila je zaštita potrošača i ugleda hrvatskog turizma - rekla je. 

Štrajk bi mogao početi u nedjelju 

Ako sud sutra donese odluku da je štrajk zakonit ukinut će ovu privremenu mjeru koju je donio danas, a štrajk bi u tom slučaju najranije mogao početi u nedjelju, rekao je odvjetnik sindikata Albin Hotić.

On smatra da je sud pogriješio u samoj procjeni donošenja privremene mjere jer se pozvao na odredbu da bi nastala prevelika šteta, istaknuvši kako sam smisao štrajka i jest da proizvodi štetu. 

Kazao je da je pravo radnika da štrajkaju kako bi prisilili poslodavce na neke ustupke koje im inače ne bi dali da radnici ne prijete obustavama rada.

"Pozivati se na štetu u slučaju štrajka je kontradiktorno, to je kontradikcija u samoj interpretaciji", rekao je.

Naglasio je da je štrajk zakonito nanošenje štete poslodavcu koji se tako prisiljava da nešto učini što inače ne bi. 

SPORAN KOLEKTIVNI UGOVOR Hoće li u CA krenuti u štrajk? Uskoro se sastaju s upravom

Sindikati su odlučili ponovno najaviti štrajk kada se u ponedjeljak nisu uspjeli dogovoriti s upravom oko kolektivnih ugovora i drugih uvjeta. Uprava je pritom upozorila da će svaki dan štrajka stajati Croatia Airlines oko 800 tisuća kuna te će utjecati na gotovo sedam tisuća putnika samo prvog dana štrajka. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message