News

Komentari 58

'Odluka Visokog prekršajnog suda oko ustaškog pokliča sumrak je pravosudne pameti'

'Odluka Visokog prekršajnog suda oko ustaškog pokliča sumrak je pravosudne pameti'

Čelnik Demokrata smatra kako je ovo prilika, ali i poziv svim hrvatskim pravnim fakultetima na kojima su diplomirali suci navedenog suda da preispitaju izdane diplome.

Odluka 15 sudaca Visokog prekršajnog suda kojom se na mala vrata kroz Thompsonovu pjesmu u javni diskurs vraća fašistički pozdrav ustaškog kvislinškog režima, koji je ispisao najružnije stranice hrvatske nacionalne povijesti, sumrak je pravosudne pameti, ustvrdio je Mirando Mrsić, predsjednik Demokrata.

Napominje kako nakon Plenkovićevog povjerenstva, koje je dopustilo fašistički pozdrav u posebnim okolnostima, sada Plenkovićevih 15 sudaca glasa protivno pameti i Ustava. Ovo je, kaže, prilika i poziv svim hrvatskim pravnim fakultetima na kojima su diplomirali ovi suci da preispitaju izdane diplome.

- Možda ti ljudi nisu niti završili pravo ili im se umni kapacitet narušio pa su za ludnicu spremni?! - poručio je Mrsić. 

Lakoća revizije povijesti i rehabilitacije zločinačkog ustaškog pokreta brine sve slobodnomisleće i demokratske građanke i građane naše zemlje, kaže Mrsić. Podsjeća da je Hrvatska europska država stvorena na antifašizmu, obranjena u Domovinskom ratu, te da je imala veći udio antifašista među svojim stanovništvom nego bilo koja druga država u Europi. I to je naš ponos i svijetla prošlost, ističe.

- Umanjivanje ili zamagljivanje zločinačkog karaktera NDH i ustaša protivno je zdravoj pameti ali i Ustavu. Ustaše su izdali svoj narod, predali svojim političkim mentorima fašističke Italije najveći dio Dalmacije, Hrvatskog primorja, kvarnerske otoke i Istru, kao i Međimurje i Baranju svojim saveznicima u Mađarskoj - podsjetio je čelnik Demokrata. 

Kao što je u Njemačkoj zabranjeno bilo kakvo oživljavanje zločinačke naci-fašističke ideologije, taj standard mora biti postavljen i u Hrvatskoj ako želimo biti moderna i demokratska država, napominje Mrsić.

-  Hrvatska mora poštivati svoj Ustav i donijeti zakon kojim se zabranjuje bilo kakvo javno isticanje naci-fašističkih znakova ili promoviranje njihove ideologije. Za takav odnos ne trebaju nikakva povjerenstva i prekršajni suci. Dovoljno je poštivati Ustav i zdravu pamet. Ustaški poklič „Za dom! Spremni.“ konačno treba trajno zabraniti u Hrvatskoj - zaključio je Mrsić. 

Najčitaniji članci