Obavijesti

News

Komentari 70

Odnosi Srba i Hrvata: 'Treba u konačnici zatvoriti ratni paket'

Odnosi Srba i Hrvata: 'Treba u konačnici zatvoriti ratni paket'
1

Srbija i Hrvatska nikada ne moraju biti prijatelji, ali treba zaustaviti spiralu animoziteta i produbljivanja neprijateljstva i mržnje između dvije zemlje, kazao je Milorad Pupovac

VIDEO

Kakvi su hrvatsko-srpski odnosi i je li došlo vrijeme da se poboljšaju, bila je tema emisije Otvoreno na HRT-u.  Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a, kaže da žali što je nedavno došlo zbog prepucavanja povodom Jasenovca, jer je to jedno od najbolnijih mjesta za Srbe u Hrvatskoj i za Srbe općenito.

Vučić prihvatio Kolindin poziv: Ministarstvo nije za taj posjet?

- Jasenovac treba biti povod za suradnju između Hrvata i Srba. Od 2011. odnosi između dvije države su zahlađeni - ocijenio je Pupovac, a ne postoji sistematski pristup rješavanja problema. Pohvalio je rad hrvatske Vlade u tom pogledu. Pupovac kaže da je bio iznenađen načinom na koji je predsjednica Grabar-Kitarović uputila poziv Vučiću jer je to učinila hrabro i smjelo, što dosad nije činila.

- Srbija i Hrvatska nikada ne moraju biti prijatelji, ali treba zaustaviti spiralu animoziteta i produbljivanja neprijateljstva i mržnje između dvije zemlje. Ima nestalih Srba i u logorima u Hrvatskoj te toga svi moraju biti svjesni kako bi shvatili kompleksnost hrvatsko-srpskih odnosa i u konačnici zatvorili taj ratni paket - rekao je Pupovac.

Državna tajnica: Nadam se da će posjet Vučića polučiti konkretne rezultate

- Hrvatska Vlada aktivno radi na tome da se odnosi između dvije zemlje pomaknu s mrtve točke - rekla je državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić.  Nada se da će se u posjetu Vučića polučiti konkretni rezultati, naročito po pitanju nestalih u Domovinskom ratu. Srpske reakcije na izložbu u New Yorku ocijenila je kao huškačke.

Caratan: Treba unaprijediti odnose

Član središnjeg Savjeta SDP-a profesor Branko Caratan kaže da čak i ako ne bude konkretnih rezultata pri posjetu Vučića, susret će sigurno utjecati na poboljšanje atmosfere. Rekao je da su nedavni incidenti bili ubiranje političkih poena, tj. da je unutarnja politika istresena preko granice.

- Problemi današnjice i sutrašnjice još uvijek imaju opterećenje prošlosti, a povijest ionako nikad nije objektivna. Treba unaprijediti odnose koji doprinose napretku boje zemlje, naročito po pitanju trgovine, turizma i slično - istaknuo je Caratan.

Žalosti ga što još nije riješeno pitanje sukcesije, kao i pitanje granice. Caratan smatra da Hrvatska ne bi trebala Srbiji uvjetovati njen ulazak u EU.

Škare-Ožbolt: Previše ministara iz srbijanske Vlade koristi oštru retoriku

- Susret Grabar-Kitarović i Vučića bit će dobar ako će polučiti konkretne rezultate - rekla je bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt. Rekla je kako odnos dvije države ima tri dimenzije – ratnu koja uključuje problem nestalih i granice, dimenziju stabilnosti regije koji se odnosi na BiH, kao i dimenziju današnjih odnosa koja uključuje gospodarska pitanja, pitanje izbjegličke krize i druga.

Komentira je da previše ministara iz srbijanske Vlade koristi oštru retoriku kad komentira događaje u Hrvatskoj, za razliku od hrvatske Vlade koja to uopće ne radi.

Rehak: Kad bi se dio nestalih pronašao, odnosi bi postali lakši

- Hrvatske institucije zakazuju po pitanju pronalaska nestalih jer presporo i prekasno reagiraju na informacije iz Srbije. Mi bismo bili najsretniji kad bi se jedan velik dio nestalih pronašao, a tada bi i odnosi između dvije zemlje postali lakši. Bilo bi lijepo kad se Srbi ne bi miješali u događanja u Hrvatskoj i obrnuto, kao i kad bi se sve riješilo mirnim putem - rekao je predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijel Rehak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 70
VIDEO

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi