Obavijesti

News

Komentari 166

Vučić prihvatio Kolindin poziv: Ministarstvo nije za taj posjet?

Službeni posjet predsjednika Srbije je u utorak najavila predsjednica Grabar-Kitarović, kako bi riješili brojna pitanja te razvili što bolji odnos među državama

VIDEO

Za našu zemlju jako važno da smo dobili poziv i idemo tamo 12. i 13. veljače, bit će to dvodnevni posjet. Razgovarat ću sa svim hrvatskim dužnosnicima, ali i s običnim Srbima, malim ljudima. Nije trenutak da izmjenjujemo teške riječi i gledamo kako će koja javnost reagirati. Treba riješiti probleme iz prošlosti, ali puno više moramo razgovarati o budućnosti, izjavio je predsjednik Srbije.

'Pozvala sam Vučića u Zagreb, sazrelo je vrijeme za susret'

Dodao je kako razgovori neće biti ni laki ni ugodni, ali vrlo važni te da će raspravljati o brojnim problemima nestalih i protjeranih osoba.

- Gore od trenutnog stanja ne može biti i ja se nadam da ćemo riješiti sve prijepore koji nas opterećuju - rekao je Vučić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Poziv Kolinde Vučiću udarna vijest u beogradskim medijima

Ministarstvo nije za dolazak Vučića? 'Procjenjujemo pravi trenutak za susrete visokih dužnosnika 

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova oglasilo se vezano za složene odnose Hrvatske i Srbije. Njihovo priopćenje donosimo u cijelosti.

'Odnosi Republike Hrvatske i Republike Srbije su složeni, međutim upravo zbog toga i u želji da se otvorena pitanja rješavaju Vlada RH u stalnom je dijalogu sa srbijanskom stranom. Jučer i danas u Beogradu i Bačkom Monoštoru u tijeku je sjednica Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu manjina između Republike Hrvatske i Republike Srbije. Ovo je prvi sastanak Odbora nakon više od tri godine, a hrvatsko izaslanstvo predvodi državni tajnik Središnjeg ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas.

Isto tako, početkom veljače u Zagrebu će se održati novi sastanak koordinatora za rješavanje otvorenih pitanja između Hrvatske i Srbije. Prvi je sastanak održan krajem prošle godine, a za početak ožujka se priprema i sastanak Zajedničkog odbora za provedbu i poticanje gospodarske suradnje između RH i RS.

Nažalost, ustrajnosti hrvatske strane u rješavanju otvorenih pitanja s ciljem poboljšanja bilateralnih odnosa, ne pridonose postupci srbijanske strane poput propagandističke i manipulativne izložbe o Jasenovcu postavljene 25. siječnja 2018. godine u UN-u. Vlada RH je reagirala vrlo čvrsto na takve postupke srbijanske strane te retoriku visokih dužnosnika RS. U toj perspektivi gledamo i procjenu pravog trenutka za susrete visokih dužnosnika', stoji u priopćenju Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Podsjetimo, predsjednica Grabar-Kitarović je na konferenciji za medije u utorak izjavila kako je pozvala Aleksandra Vučića u službeni posjet Hrvatskoj sredinom veljače.

- Moje ustavne obveze uključuju promicanje i zaštitu hrvatskih državnih i nacionalnih interesa. U tome je jedan od ključnih interesa razvijati što bolje odnose sa svim susjednim državama. Stoga predano zagovaram i vodim politiku iskrenog dijaloga i rješavanja otvorenih pitanja u pozitivnom ozračju - objasnila je predsjednica.

- Ove se godine navršava sto godina od završetka Prvoga svjetskoga rata, od kada nažalost započinje stoljeće naših međusobnih prijepora i sukoba. Naši pogledi na mnoge povijesne teme, osobito one što ih je nametnulo 20. stoljeće, ne samo što nisu slični nego su katkad oprečni. Uvjerena sam da Hrvati i Srbi, dva stara europska naroda, s više od tisuću godina povijesti na razne načine prepletenih sudbina, mogu i žele naći put koji će nas napokon voditi u bolju budućnost. Pokažimo kako nam je jedno stoljeće bilo dovoljno za shvatiti pouke i u sebi naći snagu okrenuti stranicu novih i boljih odnosa. To želim i uvjerena sam da moj hrvatski narod i svi hrvatski državljani to žele - izjavila je Grabar-Kitarović.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 166
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a