News

Komentari 14

Odvjetnik Golubić: Smiljana se ne osjeća dobro. Vjeruje da će izaći iz zatvora i vratiti se djeci

Odvjetnik Golubić: Smiljana se ne osjeća dobro. Vjeruje da će izaći iz zatvora i vratiti se djeci

Golubić se na kraju sjednice obratio novinarima i objasnio greške koje su istakli na današnjoj sjednici. Žalili su se na kompletan postupak, a vjeruje kako će zbog žalbe Smiljana dobiti oslobađajuću presudu

Čujem vas, dobro jutro, rekla je Smiljana Srnec u utorak, crvena i znojna. Iz varaždinskog zatvora videolinkom se uključila u sjednicu Vrhovnog suda na kojoj je njen odvjetnik, Krešimir Golubić, obrazložio žalbu na presudu napisanu na 82 stranice.

Podsjetimo, Županijski sud u Varaždinu je krajem lipnja prošle godine objavio nepravomoćnu presudu kojom je Smiljanu Srnec proglasio krivom za ubojstvo sestre Jasmine te joj izrekao kaznu zatvora u trajanju od 15 godina. Na presudu je imala pravo žalbe što je iskoristila.

- Na temelju izvedenih dokaza ne može se sa sigurnošću utvrditi tko je počinio ovo djelo. Ključno je pobijanje indicija, poput one da su cijelo ljeto 2000. jedino Smiljana i žrtva bila same u kući jer nisu. Pogrešna je teza da je jedino optužena mogla počiniti zlo - započeo je Golubić svoje izlaganje koje možete pročitati u članku

POGLEDAJTE VIDEO: 'Presudu ne očekujemo danas'

Golubić se na kraju sjednice obratio novinarima i rekao kako će o odluci suda biti obaviješteni pisanim putem preko Županijskog suda u Varaždinu pa presudu ne očekuje danas. Nije se iznenadio što državni odvjetnik nije nazočio sjednici, "to je uobičajeno," rekao je.

'Žalili smo se na kompletan postupak'

Golubić je rekao i kako je Smiljana njemu prepustila sastavljanje žalbe stoga ju nije imala potrebu niti izlagati, a objasnio je neke pojedinosti.

- Žalili smo se na kompletan postupak. Žalba je koncipirana na proturječnim sadržaju obrazloženja. Presuda se temelji na nekoliko pogrešno utvrđenih indicija, ali najbitnije, pogrešno su obrazložene. Tri temeljne indicije: prvo, da su moja stranka i sestra bile same u kući nije istinita. U dokazima piše drugačije. Drugo, da je moja klijentica svima lagala gdje je sestra. To nije točno budući da su informacije o žrtvi davale razne osobe. I posljednje, sud nije dozvolio provođenje dokaza mojoj stranki kojima bi dokazala kako ona nije počinitelj. Vještačenjem zdravstvenog stanja bismo dokazali da ona 2000. nije mogla nikakvo tijelo staviti u škrinju niti škrinju pomaknuti u kut na visinu od jednog metra. Netko je tu škrinju morao ugurati u kut. Postoji cijeli niz propusta - govori odvjetnik.

- Uništeni su DNA tragovi. Sud u obrazloženju navodi kako optužena nije dokazala tko je ubojica, a zapravo nije mogla dokazivati jer je DNA uništen, a drugi bris nije uzet. Ako iz prvog pokušaja nije pronađen, vještak si nije dao truda napraviti drugi pokušaj. Sijeda vlas s mrtvog tijela nije izuzeta pa ne možemo vještačiti kome pripada. I nisu traženi tragovi papilarnih linija na koži žrtve, a bila je golo tijela. Nije shvatljivo zašto nije traženo. Pitanje je što se može utvrditi u ponovnom postupku - objasnio je Golubić dodajući kako zakon ne dopušta Vrhovnom sudu preinaku presude već samo njeno ukidanje zbog žalbenih naloga.

- Ali vjerujem u jasnu uputu drugostupanjskom sudu koje su pogreške bile tijekom ovog postupka, zato očekujemo oslobađajuću presudu - rekao je Golubić.

'Nema čvrstog dokaza da je ona ubila sestru'

Odvjetnik je napomenuo i kako se isti argumenti koji se koriste protiv Smiljane mogu koristiti i protiv drugih ukućana. 

- Optužena je bila uhićena samo zato jer je toga dana bila kod kuće. Da je majka bila kod kuće možda bi ona bila uhićena, imali bi drugačiji postupak. Da je otac bio živ možda bi on bio uhićen. Isti banalni i paušalni argumenti su korišteni protiv optužene i od njenog uhićenja se stvara slučaj protiv nje. Dokaz nije pronađen. Nijedan koji bi rekao da je samo ona prostorno i vremenski počiniti zločin.

Na pitanje kako se klijentica osjeća Golubić kaže da se osjeća kao svaka druga osoba u istražnom zatvoru.

- Ne može se osjećati dobro, posebno sada kada je odvojena od obitelji, a posjeti su mogući samo preko videolinka. To dovoljno govori. Ona vjeruje da će Vrhovni sud prihvatiti naše stavove, da će izaći iz zatvora i da će se vratiti svojoj djeci - zaključio je. 

Najčitaniji članci