Obavijesti

News

Komentari 84

Odvjetnik Marije Ratkić: Nije točno da je sve priznala. Imam informaciju da je članica HDZ-a

Odvjetnik Marije Ratkić: Nije točno da je sve priznala. Imam informaciju da je članica HDZ-a

Ona je već na ispitivanju u Uskoku iznosila podatke o svojoj imovini i dala relevantne isprave. Nikakvu imovinsku korist ona nije pribavila, kazao je Petar Pavković

VIDEO

Odvjetnik Marije Ratkić, Petar Pavković, rekao je u Novom danu N1 televizije da nije točno kako je njegova klijentica sve priznala. 

- Prije nego što odgovorim, htio bih reći kako sam kao njen branitelj u položaju da s jedne strane bih želio zadovoljiti interes javnosti i interes koji branim i njena prava da se brani kako smatra da je najpovoljnije. Ograničit ću se kod odgovora. Nije točno da je Marija Ratkić priznala za što se tereti, to je netočno. Terete je da je pomogla glavnim sudionicima, a ja postavljam pitanje – ako nekome pomažete, valjda biste morali znati da to hoću i da pristajem na to. Marija Ratkić je poznavala i poznaje samo jednu od tih osoba, a to je osoba iz Ine, Damir Škugor. Netočno je da bi ona sudjelovala u ovoj navodnoj zločinačkoj organizaciji radi pribavljanja imovinske koristi - rekao je Pavković.

I majka uhićenog Škugora, inače trgovkinja opremom za šivanje, bavi se veleprodajom plina?
I majka uhićenog Škugora, inače trgovkinja opremom za šivanje, bavi se veleprodajom plina?

- Ona je već na ispitivanju u Uskoku iznosila podatke o svojoj imovini i dala relevantne isprave. Nikakvu imovinsku korist ona nije pribavila. To se može vidjeti iz onoga što je Uskok i DORH izložilo - kaže Pavković.

- Ona je pod uvjetima pod kojima je kupila taj plin, ona ga je prodala, zaračunavajući samo manipulativne troškove. Ne znam je li ona znala što se zapravo iza brda valja - kaže odvjetnik. 

Husić kupovao zgrade, stanove, maslinike, poslovne prostore. A Škugor? Vilu, spomenik kulture
Husić kupovao zgrade, stanove, maslinike, poslovne prostore. A Škugor? Vilu, spomenik kulture

- Ratkić ne sudjeluje u kaznenom djelu. Iz njenog se iskaza izvlači zaključak i ove činjenice su provjerljive. Ništa od ovoga ne pripada imovinskoj koristi, ništa nije priskrbila - dodaje odvjetnik.

Na pitanje je li to što je prodavala plin od Ine, bila izravna naredba, Pavković je rekao kako nema informaciju da bi joj netko diktirao kako će poslovati.

- Podatak da je Škugor utjecao ne mogu potvrditi. Ona je imala primarni interes da opskrbljuje dosadašnje korisnike i nikakav drugi, ovisila je o Ini - kaže.

Na pitanje je li ikoga prije upozorila na stanje u kompaniji Plinara istočne Slavonije, kaže da nema tu informaciju da bi ona upozorila.

Žena koja je priznala kako su pljačkali Inu ovako je govorila u travnju: 'Nema zime za naše...'
Žena koja je priznala kako su pljačkali Inu ovako je govorila u travnju: 'Nema zime za naše...'

- Dopuštam da mnoge stvari i ne znam s obzirom na stanje istraživanja. Hoće li se o tome nešto pojaviti, ne znam - kaže. 

- Podnosila je redovite izvještaje o stanju poslovanja. Mislim da su tromjesečni. Vjerojatno je podnosila te izvještaje županiji koja je osnivač Plinare. Tu informaciju sam dobio iz razgovora da je redovno izvještavala, a o njihovom sadržaju ne znam. Imao sam malo razgovora s njom, sad ću ići k njoj u zatvor - kaže odvjetnik i ponovno naglašava da nije priznala da bi pomogla ikome u ovoj kriminalnoj aktivnosti. 

Želi da je puste iz istražnog zatvora

Kaže da neće iznositi strategiju obrane, da je obrana dala sugestije i da su složili izjavu da neopozivo s 28. kolovoza podnosi ostavku u Plinari. 

- Taj akt smo prezentirali na istražnom ročištu, predali sucu. Očekivao sam da će istražna sutkinja prihvatiti taj akt, očekivao sam više razboritosti. To ne bi trebalo utjecati na odluku da je se pusti odmah na slobodu. No, odluka je takva kakva je, da je i njoj određen istražni zatvor. Taj akt smo jučer uputili i na županiju i poduzeli smo sve mjere da je razriješe dužnosti. Kad dobijemo odluku, podnijet ćemo prijedlog da je se pusti iz istražnog zatvora - poručio je.

Na pitanje može li ona postati svjedok pokajnik pod nekim okolnostima, rekao je kako mu je teško odgovoriti na to, ali da neće biti u tom položaju koliko zna. 

- To je osoba koja je sudionik. Siguran sam da ona taj položaj ne treba niti može imati. Vjerujem da će je optužiti, a onda ćemo razmišljati o njenom položaju. U suštini je već kod prvog očitovanja otvoreno govorila. Ako uspijemo danas riješiti ova pitanja u županiji da se prihvati ostavka i da u registru Trgovačkog suda ovog tjedna to bude registrirano, odmah ćemo zatražiti puštanje iz istražnog zatvora jer time prestaju razlozi zbog kojih je zatvorena - poručio je.

Ponavlja da njegova klijentica nije bila svjesna kaznenog djela.

- Je li imala saznanja kako su ostali osumnjičenici poslovali ili sudjelovala u tome, makar ne znajući, teško je spekulirati. Ona u tome nije sudjelovala - rekao je i dodao da mu je rekla da nije sudjelovala u malverzacijama.

- U njeno ime sad mogu tvrditi da ona u tome nije sudjelovala. Vidi se kako je taj kolač podijeljen, na njenom računu nema ništa, a tajnih računa nema. Dala je sve podatke o imovini. Izvori njenih prihoda su jasni - kaže.

Filipović: Škugora sam površno poznavao, sustav internih kontrola u INA-i mora biti bolji
Filipović: Škugora sam površno poznavao, sustav internih kontrola u INA-i mora biti bolji

'Imam informaciju da je članica HDZ-a'

Na pitanje je li Ratkić članica HDZ-a Pavković je rekao: “Imam informaciju da je članica HDZ-a, ali o tome s njom nisam razgovarao, nije me zanimala stranačka opredijeljenost.

Kaže da nije imala razloga nešto izbjegavati te da je od početka jasno otkrivala svoju poziciju.

- Ne znam je li bila iskorištena - istaknuo je: “Nije imala interesa za stjecanje profita. Nije ušla u ovaj kriminalni milje kako se tvrdi s bilo kojom ulogom, čak i da nekome nesvjesno pomaže. Je li bila pod pritiskom, prijetnjom partijskom disciplinom, ne bih spekulirao.”

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 84
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva
IZBORI 2024.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva

Na sastanku pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta postignuto je suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade
'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću
SPOMINJE I 'ČUVARA SUHOG ZLATA'

'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću

Podsjećamo, Pupovac je gostujući na N1 televiziji kazao kako Andrej Plenković nije imao drugog izbora, kako je Zoran Milanović krenuo normalno, a završio abnormalno...