Obavijesti

News

Komentari 6

Odvjetnik Roberta Žaje tražio izuzeće sutkinje Kovačić, ona ga kaznila zbog nepoštovanja suda

Odvjetnik Roberta Žaje tražio izuzeće sutkinje Kovačić, ona ga kaznila zbog nepoštovanja suda
3

Na Županijskom sudu u Rijeci nastavljeno je suđenje Robertu Žaji kojega se tereti da je vožnjom u suprotnom smjeru izazvao nesreću u kojoj su poginule Višnja i Gordana Filipović. Još troje putnika lakše je ozlijeđeno

VIDEO

Nakon jučerašnjih tenzija na suđenju Robertu Žaji (51), optuženom da je vožnjom u zabranjenom smjeru 15. prosinca 2006. godine izazvao tešku prometnu nesreću u kojoj su poginule sestre Višnja i Gordana Filipović, u četvrtak ujutro nastavila se žustra rasprava između obrane i sutkinje na Županijskom sudu u Rijeci.

Žajin odvjetnik Goran Marjanović tražio je izuzeće sutkinje Jasenke Kovačić, a zbog načina na koji se odnosio prema instituciji suda, sutkinja je Marjanovića kaznila s tisuću kuna. Potom je suđenje, zbog odluke o izuzeću, prekinuto.

Naime, još u srijedu su Žajini odvjetnici izrazili nezadovoljstvo načinom na koji sutkinja Kovačić vodi postupak. Smatraju da se svjedok nije ispitivao samo na okolnosti pretrage Žajine kuće, već da je sutkinja od svjedokinje koja je bila nazočna pri pretresu Žajine kuće prije par godina, tražila i da prenosi tko je što od prisutnih kome rekao.

U sudnici je tada nastala rasprava između sutkinje, optužbe i obrane. Jedan od dva Žajina odvjetnika zamolio je sutkinju da ovu primjedbu ne smatra osobno, već da je ona usmjerena Europskom sudu za ljudska prava gdje će u konačnici, smatra obrana, ovaj predmet sigurno završiti.

Sestre poginule prije 16 godina, a njemu tek sad sude: 'Nisam kriv', rekao je Robert Žaja...
Sestre poginule prije 16 godina, a njemu tek sad sude: 'Nisam kriv', rekao je Robert Žaja...

Žajini odvjetnici smatrali su spornim i činjenicu da se pretres izvršio bez njihove prisutnosti što ga čini nezakonitim. Tražili su izdvajanje navedenih iskaza iz postupka.

- Smatramo da se radi o nezakonitom dokazu na kojem se ne može temeljiti sudska presuda. Aktivnost koja se provodila za vrijeme dok je optuženi bio lišen slobode morala se obaviti u prisustvu odvjetnika. Iz iskaza ovog svjedoka očito je da se radilo o prikrivenom ispitivanju optuženog koji nije upozoren na njegova prava, a svaka takva aktivnost mora bit provedena uz odvjetnika. Očito se radilo o ispitivanju u stilu: vi sad malo pričajte, a mi ćemo malo prisluškivati. Europski sud za ljudska prava kaže, da u slučaju kada je dopušteno odricanje od prava na branitelja to mora biti jasno i nedvosmisleno navedeno, uz izričito isticanje koje su posljedice tog odricanja, što ovdje nije bio slučaj. Takvo prikupljanje dokaza je nezakonito. U ovom zapisniku je uneseno kako optuženi rekao da nije htio da dođe odvjetnik, iz čega proizlazi da je odvjetnik rekao da nije htio doći. A mi na ovu pretragu nismo bili niti pozvani, dok smo, primjerice, bili pozvani na pretragu vozila - istaknuli su Žajini branitelji.

Trzavice su se nastavile i tijekom svjedočenja 41-godišnjakinje iz Rijeke. Tada je odvjetnik Marjanović, zatražio izuzeće predsjednice sudskog vijeća. Smatra kako postoje nejednaki kriteriji kada je u pitanju optužba. Marjanović je imao niz primjedbi na ono što je sutkinja izdiktirala u zapisnik, odnono kako je prenijela izjavu svjedokinju. Izrazio je i protivljenje tome da sutkinja izdiktira njegovo traženje izuzeća. Nakon što je kazao: "Nećete vi diktirati moje izuzeće" sutkinja je Marjanovića kaznila s tisuću kuna.

– Posve je jasno da postupak vodite na posebno pristran način. Moj jučerašnji prijedlog ste toliko izobličili da je neprepoznatljiv. Prisiljen sam tražiti vaše izuzeće. Tijekom cijelog suđenja se obrana ometa kod okolnosti koje idu u prilog obrani što ukazuje na pristranost suca. Upotreba procesne sile pod okriljem reda u sudnici predstavlja zlostavljanje obrane i spriječavanje u obavljanju posla. U mojim intervencijama nisam radio scene i dizao galamu. Nisam niti jednog sudionika postupka uvrijedio, nisam zloupotrijebio procesna ovlaštenja. Kada se kaznom želi ušutkati obrana to onda ne spada u ovlaštenja suda - istaknuo je Marjanović, kojem se pridružio i drugi Žajin odvjetnik Saša Jelušić, tražeći izuzeće i za članove vijeća.

Potresni iskaz na suđenju za smrt sestara Filipović: 'Ležala je na cesti, nije se mogla micati'
Potresni iskaz na suđenju za smrt sestara Filipović: 'Ležala je na cesti, nije se mogla micati'

Zamjenica Županijskog državnog odvjetnika pokušla je smiriti tenzije smatrajući da se procesno pravo obrane moglo iznijeti na drugačiji, korektniji način.

Sutkinja Kovačić u konačnici je prekinula raspravu radi odluke o zahtjevu za izuzećem. Na izlasku iz sudnice Marjanović je poručio kako će sve prijaviti "zbog ove kazne" te kako će svi zapamtiti ovo suđenje.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"