News

Komentari 1

Ogroman skok uvoznih cijena u Njemačkoj za 24,7 posto, najveći u gotovo pola stoljeća

Ogroman skok uvoznih cijena u Njemačkoj za 24,7 posto, najveći u gotovo pola stoljeća

Radi se o najvećem skoku uvoznih cijena zabilježenim od listopada 1974. godine. Snažan rast cijena povezan je s velikim napetostima u globalnoj trgovini

Uvozne cijene u Njemačkoj u studenome su skočile za 24,7 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, pokazuju u četvrtak podaci statističkog ureda Destatisa.

To je najveći skok uvoznih cijena zabilježen od listopada 1974. godine, kada je rast cijena potaknuo naftni embargo povezan s Jomkipurskim ratom.

U listopadu su njemačke uvozne cijene porasle za 21,7 posto na godišnjoj razini, pokazuju podaci statističkog ureda.

Uvozne su cijene također znatnije porasle u odnosu na mjesec ranije, za tri posto. Rast cijena ipak je blago usporio na mjesečnoj razini s obzirom da su u listopadu cijene bile poskočile za 3,8 posto.

Trend rasta cijena posebno je izražen kod uvezene energije, koja je bila 160 posto skuplja u usporedbi s istim prošlogodišnjim mjesecom. Prirodni plin bio je gotovo četiri puta skuplji nego prije godinu dana, dok su se uvozne cijene sirove nafte i proizvoda od mineralnog ulja otprilike udvostručile. Najviše je na godišnjoj razini porasla cijena električne energije, za 360 posto.

Snažan rast cijena povezan je s velikim napetostima u globalnoj trgovini, koje se uglavnom pripisuju pandemiji koronavirusa.

Najčitaniji članci