News

Komentari 0

Okončana talačka kriza u Teksasu, otmičar ubijen: 'Svi su oslobođeni, zdravi i sigurni'

Okončana talačka kriza u Teksasu, otmičar ubijen: 'Svi su oslobođeni, zdravi i sigurni'

Još uvijek nisu poznate pojedinosti subotnje spasilačke misije te nije poznato je li osumnjičenik bio naoružan eksplozivom

Taoci koji su bili zatočeni u sinagogi u Colleyvilleu u Teksasu spašeni su i dobro su, a otmičar je mrtav, nakon što je gotovo pola dana držao zatočene ljude uz zahtjeve da američke vlasti oslobode osuđenog terorista poznatog kao "Lady al-Qaeda", donosi NY Post.

- Molitve su uslišene - objavio je na Twitter guverner Teksasa Greg Abbot sinoć te dodao kako su svi taoci živi i na sigurnom.

U sinagogi su bila četiri taoca od kojih je jedan rabin. Otmičar je navodno "brat" jedne Pakistanke osuđene zbog terorizma 2010. godine. Šest sati nakon početka krize jedan je talac pušten na slobodu.

Federalci nisu govorili o pojedinostima subotnje spasilačke misije te nisu htjeli reći je li osumnjičenik bio naoružan eksplozivom, no priopćili su kako ishod ne bi dobro završio bez "dugog radnog dana gotovo 200 policajaca iz cijele regije".

Policija je bila u stalnom komunikaciji s osumnjičenikom, istaknuo je šef policije Colleyvillea Micheal Miller.

Ohrabrujuće je bilo kad je pustio taoca iz sinagoge u dobrom stanju.

- Vrlo je vjerojatno da bi ova situacija završila vrlo loše da nismo imali profesionalni i dosljedan kontakt - govori DeSarno.

U subotu je otmičar, koji je uhvaćen kako ljutito govori o vjeri te tvrdi da ima eksploziv. Naime, prisilio je kongregaciju Beth Israel rabina Charlieja Cytron-Walkera da nazove Središnju sinagogu na Manhattanu, javlja The Post.

Zahtijevao je da razgovara s Angelom Buchdahl i zamolio da iskoristi svoj utjecaj te da Siddiqui pusti na slobodu.

Predstavnik Central Synagogue cijelu situaciju u Teksasu komentirao je "vrlo tužnom i zastrašujućom situacijom". Potvrdili su da događaj u Teksasu nije imao veze s New Yorkom.

Siddiqui služi 86-godišnju zatvorsku kaznu, a predstavnik Muhammada Siddiquija, brat terorista, rekao je da nema nikakve veze s incidentom.

- Tko god da je, nije biološki brat  Aafie Siddiqui - govori Annette Lamoreaux za The Post.

Aafia Siddiqui također nema nikakve veze s talačkim incidentom, rekao je njegov odvjetnik za CNN. 

Prijenos uživo imao je 8 tisuća gledatelja prije nego što je prekinut u 14 sati. Tijekom prijenosa moglo se čuti kako čovjek govori "ako netko pokušava ući u ovu zgradu... svi će umrijeti", a moglo se i čuti ponavljanje "umrijet ću. Ne plači za manom", javlja Jerusalem Post.