News

Komentari 4

Omikron otkrili i u Nizozemskoj

Omikron otkrili i u Nizozemskoj

Otkriće omikrona zabrinulo je svijet i strahuje se da postojeća cjepiva nisu učinkovita protiv nove varijante što bi moglo produljiti pandemiju koronavirusa koja traje već gotovo dvije godine

Varijanta omikron otkrivena je u Nizozemskoj prije dolaska letova iz Južne Afrike prošli tjedan, rekli su nizoz

emski zdravstveni dužnosnici u utorak.

Najmanje 14 osoba pozitivnih na omikron stiglo je iz Johannesburga i Capetowna u amsterdamsku zračnu luku Schiphol 26. studenog, objavio je Nacionalni institut za zdravlje (RIVM).

"No, pronašli smo varijantu omikron u dva testna uzorka od 19. i 23. studenog", naveo je RIVM. "Nije još razjašnjeno jesu li te osobe posjetile Južnu Afriku", dodaju.

Otkriće omikrona zabrinulo je svijet i strahuje se da postojeća cjepiva nisu učinkovita protiv nove varijante što bi moglo produljiti pandemiju koronavirusa koja traje već gotovo dvije godine.

Šezdesetak putnika od njih više od 600 na letovima iz Južne Afrike pozitivan je na koronavirus. U karanteni su od prošlog petka.

Nizozemske vlasti također nastoje kontaktirati i testirati oko 5000 putnika koji su doputovali iz Južne Afrike, Bocvane, Esvatinija, Lesota, Mozambika, Namibije i Zimbabvea.

U Nizozemskoj su u nedjelju stupile na snagu strože mjere protiv covida-19 kako bi se suzbilo širenje, u svjetlu rekordnog broja zaraza kojih je oko 20.000 dnevno te kako bi se ublažio pritisak na bolnice.

Najčitaniji članci