News

Komentari 16

Omikron u Hrvatskoj: 'Postoji mogućnost da istisne delta soj'

Omikron u Hrvatskoj: 'Postoji mogućnost da istisne delta soj'

Zaraženi slučajevi u Hrvatskoj nisu putovali izvan zemlje, a svi njihovi kontakti su u karanteni te su pozvani na testiranje

Hrvatski zavod za javno zdravstvo potvrdio je prisutnost omikrona, nove inačice korone, u Hrvatskoj. Otkriven je kod dvoje ljudi koji su bili na istom poslovnom skupu i simptome su dobili nakon nekoliko dana.

Prema riječima dr. Bernarda Kaića iz HZJZ-a, izvor zaraze još nije otkriven - zaraženi nisu putovali izvan Hrvatske, pa postoji mogućnost da je izvor bio netko na tom poslovnom okupljanju, na kojem je bilo i stranaca. Svi kontakti dvoje zaraženih pozvani su na testiranje te su poslani u karantenu, a rezultati njihova testiranja još nisu poznati. Zaraženi su bili cijepljeni, rekao je Kaić, i imali su simptome nalik na gripu u trajanju od nekoliko dana - povišenu temperaturu i osjećaj “kao da ih je pregazio vlak ili autobus”.

- Države koje imaju više iskustva s omikronom, poput Južne Afrike, kažu da je s postojećim cjepivom zaštita od srednje teške do teške bolesti prilično solidna, oko 90 posto. Kolika je zaštita od laganih oblika, prerano je reći. Neminovno je da bude i novih slučajeva u Hrvatskoj - kazao je Kaić.

Brže se širi

Oliver Vugrek, znanstvenik s Ruđera Boškovića, čiji je tim otkrio omikron u Hrvatskoj, za RTL je otkrio koliko se da omikron razlikuje od delta soja.

- Omikron varijanta ima oko 96 izmjena mutacija u odnosu na Wuhan soj, a delta soj 55 izmjena u odnosu na Wuhan soj. Omikron ima dvostruko više od delte, a tih 96 je u odnosu na Wuhan soj - kaže Vugrek.

Dodao je da je zasad rano reći hoće li omikron istisnuti deltu i možda ublažiti bolesti, pa tako i odvesti epidemiju prema kraju.

- Soj je detektiran tek prije dva tjedna i nema puno podatka kao se širi. Izgleda, prema nekim informacijama koje su dostupne da se možda i brže širi pa moguće i je da istisne delta soj u nekom kraćem roku - naveo je i zaključio kako će nove varijante nastajati dokle god epidemija bude trajala.

- Virus mutira to je jasno od prvih mjeseci istraživanja. Rata mutacija je 1-2 mjesečno - kazao je Vugrek.

'Nema smisla čekati prilagođeno cjepivo'

Nitko još sa sigurnošću ne želi tvrditi kakav je omikron zapravo jer je podataka za to premalo. Sad imamo stagnaciju broja novozaraženih, blago pada i broj hospitaliziranih, kao i pacijenata na respiratoru, ali nije poznato hoće li zbog omikrona ti brojevi opet rasti. Kaić ističe da nema smisla čekati prilagođeno cjepivo, jer i sadašnje pokazuje dobru zaštitu od teških simptoma. Onima koji su cijepljeni preporučuje i treću dozu jer nudi bolju zaštitu od prethodne dvije.

- Još nema dovoljno podataka o zaraženima omikronom, odnosno o tome koliko ih je cijepljeno, koja je njihova dob, sve je još dosta nejasno. Čini se kao da bi to mogla biti povoljnija inačica, ali se u te procjene ne bih upuštao - kaže prof. dr. sc. Kristian Vlahoviček s Biološkog odsjeka zagrebačkog PMF-a.

Vidi se, dodaje, da omikron brže “putuje” i da preuzima deltu, no što će dalje biti, hoće li donijeti lakše ili teže simptome Covida, nije moguće reći. “Sljedeća dva tjedna su ključna”, zaključuje profesor. Iz Južne Afrike stižu informacije da uglavnom izaziva simptome slične simptomima gripe.

Najčitaniji članci