Obavijesti

News

Komentari 23

On dnevno mora popiti čak 20 litara tekućine da bi ostao živ

On dnevno mora popiti čak 20 litara tekućine da bi ostao živ
1

Marc ne smije ignorirati žeđ više od sat vremena jer počinje osjećati simptome dehidracije. On je rođen s poremećajem zbog kojeg njegovo tijelo ne može zadržavati vodu

VIDEO

Njemački arhitekt Marc Wübbenhorst mora popiti najmanje 20 litara vode dnevno kako ne bi umro od dehidracije. Marc ima rijedak poremećaj diabetes insipidus koji uzrokuje prekomjernu žeđ i prekomjerno stvaranje vrlo razrijeđene mokraće. Da ne pije veliku količinu tekućine, Marcovo bi se tijelo počelo sušiti i umro bi u roku od nekoliko sati. Stalna žeđ je dio Marcovog života otkada zna za sebe.

Njegovo tijelo ne može zadržavati vodu jer ju njegovi bubrezi eliminiraju gotovo čim ju popije. Marc ne smije ignorirati žeđ više od sat vremena jer počinje osjećati simptome dehidracije. Iako se diabetes insipidus može razviti u bilo kojem dijelu života, Marc je rođen s tim poremećajem. Kao dijete s tim se poremećajem dobro nosio. Imao je puno prijatelja i živio je normalno, a onda je pao u depresiju. Svakog jutra popije veliku bocu vode, ali ga ona ne "drži" dugo.

Najteže mu je po noći. U životu nije spavao više od dva sata u komadu. Stalno se mora dizati, piti, ići na zahod. U 24 sata na zahod ide oko 50 puta. Zbog toga treba jako dobro planirati svoj radni raspored i svoje slobodno vrijeme. 

- Ne mogu ići na duga putovanja i ne mogu se baviti neki sportovima - kaže Marc. Diabetes insipidus ga je jednom skoro ubio. Dugo je radio u uredu i kući je putovao vlakom tek oko 22.30 sati. Sa sobom nije imao bocu vode. Nije se uzbuđivao jer inače brzo dođe doma. No te noći se vlak pokvario pa je ostao bez tekućine i dulje nego je to očekivao. Kada je sišao na stanici u Bielefeldu već je imao simptome dehidracije. Srećom tamo je bio njegov prijatelj koji mu je dao vodu i spasio mu život. 

Diabetes insipidus pogađa jednog čovjeka na njih 25.000, piše OddityCentral

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.