Obavijesti

News

Komentari 13

Discovery je sa šest članova posade krenuo na zadnji let

Discovery je sa šest članova posade krenuo na zadnji let
9

Sedmi putnik: Uz šest članova posade u američkoj svemirskoj letjelici Discovery bit će i Robonaut 2 (R2), prvi humanoidni robot. Pomagat će astronautima u misiji

VIDEO

Američka letjelica Discovery NASA u četvrtak u 22.50 sati po našem vremenu poletjela je prema svemirskoj postaji, a let su bili odgodili zbog vremenskih uvjeta. Sa šesteročlanom posadom poletio je i Robonaut 2, humanoidni robot. 

U svemir je robot trebao odletjeti još u studenom prošle godine. Ali je zbog kvara na američkoj letjelici Discovery NASA odgodila let. No to nije pokolebalo malenog R2. Strpljivo je čekao, pripremao se i napokon dočekao da se vine prema svemirskim bespućima.

Nastao je u laboratoriju i produkt je suradnje NASA-e i General Motorsa. Stajao je 2,5 milijuna dolara, a napravili su ga od aluminijskih i niklovanih karbonskih vlakana. Visok je jedan metar, a težak 150 kg. Ima kacigu i ruke. Svaka je duga 81 centimetar i može nositi do devet kilograma te upotrebljavati različite alate. U trbušnoj šupljini mu je računalni mozak, a oči su mu četiri kamere ugrađene ispod vizira kacige. U ustima mu je infracrvena kamera za dubinsko snimanje. Iako je prepun modernih naprava, R2 još nema noge. Zasad je postavljen na postolje s kotačima, a prohodat bi trebao do kraja 2011. godine.

Čim stigne u svemirsku postaju, inženjeri će testirati njegove mogućnosti u ekstremnim uvjetima. Za početak bi trebao asistirati astronautima u svakodnevnim zadacima. Njegovi izumitelji predviđaju da će R2 čistiti svemirsku postaju, pridržavati alate astronautima tijekom istraživanja te intervenirati u hitnim slučajevima poput požara. U budućnosti bi trebao ići i u svemirske šetnje, a njegovi nasljednici, nadaju se izumitelji, mogli bi izviđati asteroide, Mjesec, Mars i ostale planete pripremajući put astronautima i smanjujući troškove svemirskih putovanja. Razvoj ovog robota počeo je prije 14 godina, pa će i njegovo napredovanje na stanici ići korak po korak.

Više se nikada neće vratiti na Zemlju

Nakon što se vrati iz svemira, letjelica Discovery odlazi u mirovinu nakon 30 godina 'službe'. U svemiru će biti jedanaest dana, a na ISS nosi rezervne dijelove i opremu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario
POKUŠALI JE REANIMIRATI

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario

Oko 10.20 sati dobili su dojavu starije žene koja je rekla da ju je muškarac odgurnuo na ulici, nakon čega je pala, a njenog psa je udario nogom. Ubrzo joj je pozlilo te je preminula nakon reanimacije
Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina
JE LI SLOŽIO KRIŽALJKU?

Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina

Kako saznajemo, Vesna Vučemilović je i prije odluke predsjedništva Suverenista da ne idu s HDZ-om, dala potporu koaliciji HDZ-a i DP-a. Zurovec također ima drugačiji stav od svoje stranke i nije protiv HDZ-a.