Obavijesti

News

Komentari 14

Oni su šaptači vjevericama: 'To je bila ljubav na prvi kikiriki!'

Oni su šaptači vjevericama: 'To je bila ljubav na prvi kikiriki!'
11

Porečani Conny i Dražen brinu se o 50-ak vjeverica. Hrane ih, maze i vode veterinaru. Ne samo da im životinjice dolaze na ruku već i veselo skakuću po njima

VIDEO

Supružnici Conny Peto Đeneš i Dražen Požarić već godinama brinu o vjevericama u Plavoj laguni u Poreču. Te plahe šumske životinjice toliko su se udomaćile kod porečkog para da ne samo da im dolaze na ruku nego i veselo skakuću po njima. Čas skakuću po njihovom nogama, a čas po glavi, ramenima...

Conny je rekla da je sve počelo u rujnu 2020. kad je Dražen otišao do jednog od tamošnjih hotela napraviti reportažu i slučajno naišao na vjevericu.

’IDEMO U VJEVERŠUMU’

- Kad je završio s poslom i stigao kući, kupili smo kikiriki i vratili se do hotela. Susreli smo dvije vjeverice i odmah im dali imena Koki i Maji. To je bila doslovno ljubav na prvi kikiriki - rekla je.

Od tada u “Vjeveršumu”, kako su je nazvali, njih dvoje odlaze svakodnevno po nekoliko puta. U početku je to bilo radi zabave i ljubavi koju ta divna bića pružaju.

- Poslije smo počeli osvješćivati njihove potrebe. Pročitali smo mnogo stručne literature i članaka o njima i još pokušavamo što bolje se educirati ne bismo li im na najbolji način mogli pomoći. Pazimo da imaju dovoljno čiste vode, vodimo ih veterinaru kad su bolesne, a trudimo se i posjetiteljima objasniti kako se prema vjevericama ponašati. Velika su nam podrška bivša direktorica Željka i sadašnji direktor hotela Marko, kao i Lagunini radnici koji se bave hortikulturom - rekli su supružnici.

Na proljeće i ranu jesen na hranjenje dolazi 50-ak vjeverica kad pomladak siđe iz gnijezda, a u ostatku godine ih je od 20 do 30. I sve one već su odlično upoznale svoje dobročinitelje.

- Uzimaju nam hranu iz ruku. Njih 20-ak dođe sjesti nam u krilo, a na pravo maženje dolazi njih 15-ak. No najveće maze među njima su Sivko Mazljivko, Sivko Agresivko, Koki, Maji, Shiny, Blackie, Mrvica, Gricka, Sivka, Nami Nimi, Richi i Vjeka - rekli su.

Vjeverice odlično razlikuju po izgledu, karakteru i ponašanju. Prve “njihove” vjeverice bili su Koki, Maji, Shiny, Mrvica, Maya, Gricka i Blackie.

- Prvo smo počeli družiti se s Kokijem i s Majijem. Nakon što su nas nekoliko tjedana izbjegavali u širokom luku i uzimali samo hranu koju im bacimo, ili tu i tamo iz ruke, stvar se počela mijenjati. Osjetili smo da nam vjeruju i nije prošlo puno do trenutka u kojem nam se Koki počeo penjati uz nogu i sjedati nam u krilo. Uskoro su to isto činili Maji i Shiny, a nakon nekoliko mjeseci i druge vjeverice. Zanimljivo je da su se identično ponašale i sjenice, koje nam danas jedu iz ruke. Ljeti se vjeverice približavaju i turistima, tako da su se više nego naviknule na blizinu ljudi. Rado prilaze osobama od kojih procijene da im ne prijeti opasnost - objasnio je porečki par.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

Oni su šaptači vjevericama: 'To je bila ljubav na prvi kikiriki!' 01:20

KOKI RAZMAŽENA DIVA

Karakterno su, dodaju, vrlo različite. Primjerice, dok im je Koki brzo prišao i prihvatio ih, Gingeru je za to trebalo sedam mjeseci.

- Koki je bio u neku ruku ekstreman jer se ponašao kao razmažena diva. Ne bi čekao da mu damo hranu nego bi je nervozno zahtijevao, sad, odmah. Osim toga, smrtno bi se uvrijedio kad bi nas vidio da hranimo druge vjeverice. U takvim bi nam situacijama sjedio u krilu samo da druge vjeverice ne mogu doći po hranu - kroz smijeh je rekao Dražen.

Što je parkour kojeg je izvodio poginuli maturant iz Poreča?
Što je parkour kojeg je izvodio poginuli maturant iz Poreča?

Neke vjeverice prilaze plaho i polako, a Sivko Agresivko zna sa stabla skočiti na rame, zgrabiti šapicama ruku i tražiti maženje ili hranu.

- Vjeverice znaju pokazivati različite emocije i raspoloženja. Točno se vidi kad su vesele i zaigrane, ljutite i neraspoložene ili tužne. Prva porečka vjeverica s kojom smo se suprug i ja sprijateljili bio je Koki. Nažalost, Koki nas je napustio 21. 9. 2022. Iako je svaka od vjeverica na svoj način posebna, zbog čega ih obožavamo, Koki nam je ipak bio miljenik. Bio je mužjak s mnogo talenata. Cirkusant i komedijaš. Uz njega smo se često nasmijali do suza - sjetno je kazala Conny.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21