Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

Opasna je za život: Mijenjaju zakon da obnove osnovnu školu

Očekuje da do ljetne stanke zasjedanja Sabora zakon prođe sve potrebne procedure, kako bi stupio na snagu i omogućio raspisivanje natječaja za izvođenje radova početkom iduće školske godine

Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
2 komentara

Obnovu Osnovne škole Nikole Andrića u Vukovaru zajednički će financirati Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Vukovarsko-srijemska županija i grad Vukovar, no za njenu obnovu, najavljenu za početak iduće školske godine, potrebno je izmijeniti postojeći zakon, rekao je u srijedu vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

- To je rezultat jučerašnjih razgovora s ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak o aktualnom, teškom materijalnom položaju osnovne škole na Sajmištu i teških uvjeta u kojima se odvija nastava - rekao je Penava na konferenciji za novinare. Dodao je kako je do sastanka došlo na inicijativu grada, u dogovoru sa školom te uz županije.

Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Izrazivši zahvalu ministrici Divjak što su sredstva za obnovu škole osigurana već u ovogodišnjem proračunu, kazao je je da će Ministarstvo biti nositelj obnove, a grad i županija partneri, s tim da će se o udjelima u financiranju obnove razgovarati naknadno, pred potpisivanje ugovora o partnerstvu.

- Pred nama su izmjene zakona, a nacrt prijedloga zakona već je izrađen i njime će se omogućiti Ministarstvu znanosti i obrazovanja da intervenira u ovakvim kritičnim situacijama i ulazi u investicije, kako bi se popravili standardi u školama koje su daleko ispod standarda - rekao je Penava. Napomenuo je da Ministarstvo prema važećim zakonima nema mogućnost ulaziti u investicije obnove školskih objekata.

KATASTROFALNI UVJETI Djeci u školi kiša pada po glavi kroz krov, zahodi im ne rade...

Očekuje da do ljetne stanke zasjedanja Sabora zakon prođe sve potrebne procedure, kako bi stupio na snagu i omogućio raspisivanje natječaja za izvođenje radova i početak obnove početkom iduće školske godine. Obnova bi trajala do kraja 2019. godine.

POGLEDAJTE GALERIJU:

Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL 10.05.2017., Vukovar - Osnovna skola Nikole Andrica u Vukovaru nije obnavljana od 1991. Skola je u toliko losem stanju da je postala po zivot opasna za djecu i ucenike. Josipa Kotromanovic Sauha. Photo: Marko Mrkonjic/PIXSELL

 Vukovarski gradonačelnik izrazio je nezadovoljstvo što je Vukovarsko-srijemska županija kao osnivač škole "dopustila ovakvo stanje, a gradske uprave dozvolile svim dosadašnjim vladama da ne obave svoju zadaću jer je riječ o školi uništenoj u ratu".

Dožupan Damir Barna izrazio je zadovoljstvo što će se vukovarska škola tripartitnim ugovorom Ministarstva, grada i županije konačno obnoviti. Izvijestio je da u Hrvatskoj postoji pet slučajeva poput te škole u vukovarskoj četvrti Sajmište neobnovljenoj od rata, u potpuno derutnom stanju, dijelom neupotrebljivim sanitarnim čvorom i prostorima bez uvjeta za izvođenje nastave, koju trenutačno pohađa 228 učenika.

- Stanje u školi je iz godine u godinu sve lošije - naglasila je ravnateljica Josipa Kotromanović Sauka, najavivši da će se za vrijeme radova nastava najvjerojatnije odvijati u obližnjoj odgojno-obrazovnoj ustanovi.

Penava je komentirao i gradsku inicijativu da se osnivačka prava vukovarskih osnovnih škola prenesu sa županije na grad.

- Ministarstva financija i znanosti otvorila su nam put i prepustila da o toj inicijativi razgovaramo sa županijom - rekao je i dodao da je time lokalnoj i regionalnoj samoupravi prepušteno da same riješe taj problem.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message