Obavijesti

News

Komentari 122

Operacija 'Spasi Baču' uspjela: Maca je samo lakše ozlijeđena

Operacija 'Spasi Baču' uspjela: Maca je samo lakše ozlijeđena
9

Mačka koja je zapela na vrhu 15 metara visokog čempresa bespomoćno je mjaukala i dozivala upomoć. Pri padu je promašila sigurnosnu mrežu i pala na tlo

VIDEO

Nakon što je propao subotnji četverosatni pokušaj spašavanja mace koja je zapela na čempresu visokom 15-ak metara na splitskim Bačvicama, nesretna životinja provela je noć na vrhu drveta.

Jato od dvadesetak vrana zlokobno ju je oblijetalo cijelu večer. U nedjelju oko sedam ujutro opet se okupila ekipa GSS-a, te drugi ljubitelji životinja. Stigla je i veterinarska tehničarka Daliborka Celebić. Plan je bio uspavati mačku kako bi pala. No, ubrzo su se predomislili zbog straha da ne zaspe na vrhu i uopće na padne. Postojala je opasnost da je tako omamljenu ne iskljucaju vrane. Maca ima oko godinu dana, a prema mjestu dvodnevnog spašavanja, dobila je ime Bača. 

Šmrkom ju otjerali s čempresa

Zaključak dogovora bio je da se macu ostavi još dva dana kako bi sama sišla. Čak je postojala ideja da se u ponedjeljak zaroštilja ispod čempresa kako bi se namamilo gladnu Baču da se spusti. No, predsjednik Gradskog kotara Bačvice, Tomislav Zaninović nije htio pustiti da na tome ostane. Maca je mjaukajući zazivala upomoć.

Dva sata kasnije, Zaninović je pozvao vatrogasce kako bi joj sa šmrkom narušili ravnotežu. Stanari s Bačvica držali su mrežu ispod drveta, no Bača baš nije htjela pasti na tu stranu. Pala je na travu. Dočekala se na noge, odskočila i legla. Nastala je strka. Bača je uplašeno gledala ljude oko sebe, počela se tresti i valjalo je odmah odvesti veterinaru. 

Veterinar: Nije ništa slomila!

Nakon 15-ak minuta u ordinaciji - dobre vijesti - maca ima samo lakše ozljede. Stavili se je kratko na infuziju jer je bila dehidrirana, dali joj jesti, a primila je i injekciju protiv bolova.

- Ima kontuziju prednje lijeve noge i oštećen mjehur. Ali nema nikakvih ruptura unutarnjih organa, niti je što slomila. Treba biti na promatranju još dva dana, ali mislim da će biti sve u redu – rekao je dr. vet. med. Vando Raunig. Nekoliko dana bit će kod veterinarke Zdenke Filipović, a potom će je dati udomiti. Ako ne bude zainteresiranih, Baču će vratiti na Bačvice, gdje joj je poznato okruženje.

Tko ju želi udomiti?

- Molimo građane da se jave da udome ovu predivnu, hrabru macu koja je nažalost prošla ovakvu traumu – apelirala je Nasja koja bi je rado uzela, ali već ima životinje doma. 

Kako smo već pisali, priča s macom počela je u subotu oko podne. Na Bačama su bili vatrogasci te ekipa GSS-a, no zbog krošnji nisu uspjeli košarom do Bače. Pokušali su je gurnuti teleskopskim štapom, ali ona se nakon toga od straha popela još više pa se nije moglo do nje.

- Bilo mi je užasno to gledati. Još u subotu sam zvao sve okolo, vatrogasce... Onda sam dobio Zaninovića koji je priču doveo do kraja – rekao nam je Vojko Cifi Novaković. 

Kako nam je rekao Dario Dundić, jedan od stanara s Bačvica najveći užas ipak bio mu je kad je vidio Baču da pada te da će promašiti zaštitnu mrežu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 122
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'
OTKRILI JOJ KVRŽICU NA MOZGU

Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'

Ne mogu mi reći koliko mi je vremena ostalo, jer ne mogu napraviti biopsiju zbog pozicije tumora. Da odem na biopsiju, vjerojatno bi ostala paralizirana. Ne znam koliko mi je mjeseci ostalo, kaže Ella..
VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa