Obavijesti

News

Komentari 1

Oporba: Model sufinanciranja vrtića znači novu diskriminaciju

Oporba: Model sufinanciranja vrtića znači novu diskriminaciju

HDZ-ovci su hvalili uredbu vezanu za predškolski odgoj naglasivši da će sufinanciranje vrtića uvelike pomoći lokalnim jedinicama i omogućiti uvođenje besplatnih vrtića

VIDEO

Saborska oporba kritizirala je u petak uredbu prema kojem će država sufinancirati cijene smještaja u dječjim vrtićima, navodeći da će to značiti diskriminaciju djece u pojedinim regijama, dok vladajući navode da je to pomoć slabije razvijenim jedinicama lokalne samouuprave.

Uredbom o izmjeni Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, koju je Vlada donijela dok Sabor nije zasjedao, predviđeno je uvođenje sufinanciranja cijene smještaja u dječjim vrtićima iz državnog proračuna, uzimajući u obzir indeks razvijenosti jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Jandroković: 'Sabor je istinski čuvar opstojnosti našeg naroda'
Jandroković: 'Sabor je istinski čuvar opstojnosti našeg naroda'

To znači da će najslabije razvijenim općinama i gradovima država sufinancirati 50 posto prosječne cijene smještaja u vrtiću, uz postupno smanjenje postotka sufinanciranja ovisno o indeksu razvijenosti. Za najrazvijenije gradove i općine udio sufinanciranja pao bi na 6,25 posto.

Dodatno se vodi računa i o otocima i brdsko planinskim područjima gdje se postotni udjel sufinanciranja povećava za 15 posto, kazao je državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Stipe Mamić.

Za odluku koja se počinje primjenjivati od listopada osigurano je u proračunu 17,6 milijuna eura, a u 2024. godini 47 milijuna eura, dodao je.

FOTO Šeks s galerije mahao u Saboru, Jandroković poziva na odgovornost uoči izborne 2024.
FOTO Šeks s galerije mahao u Saboru, Jandroković poziva na odgovornost  uoči izborne 2024.

- Uredbom će se diskriminirati djeca u pojedinim regijama, ostaviti lokalnim čelnicima da sami odlučuju kako će trošiti novac pa ćemo vjerojatno imati još više bazena i još više zimskih vrtova bez djece i odgajatelja- ustvrdila je Romana Nikolić (Socijademokrati).

Glasovac: Osigurati jednaku dostupnost vrtića za svu djecu

Umjesto da je trošak plaća djelatnika preuzela država i tako rasteretila lokalne jedinice i dalje će plaće biti neujednačene te ćemo i dalje imati veliki broj neupisane djece, smatra.

Sabina Glasovac (SDP) upitala je zašto je vrijednije dijete primjerice u Dalmatinskoj Zagori kome će se vrtić sufinancirati s 50 posto odnosno 140 eura od djeteta u Varaždinu ili Zadru gdje će se sufinancirati mjesto u vrtiću s 17,5 eura. Napomenula je i kako indeksi razvijenosti nisu ažurirani od 2017. godine.

Rasprava poslije ponoći: Oporba rešeta, a on se smije
Rasprava poslije ponoći: Oporba rešeta, a on se smije

Glasovac ističe da treba osigurati jednaku kvalitetu, dostupnost i priuštivost vrtića u cijeloj Hrvatskoj. "Uredba znači novu diskriminaciju djece jer će se subvencije vrtićkog mjesta definirati na osnovi gdje dijete živi i pohađa vrtić”, rekla je.

Pravedno i bilo, smatra, da iznos subvencije bude isti bez obzira na socioekonomski status i gdje se dijete rodilo odnosno pohađa vrtić. Predložila je 50- postotno sufinanciranje ekonomske cijene vrtića države a da ostalih 50 posto na sebe preuzmu suosnivači odnosno lokalne jedinice čime bi vrtići za sve roditelje u Hrvatskoj bili besplatni.

Mamić: To je pomoć slabije razvijenima

Državni tajnik Mamić pojašnjava da nije riječ o subvenciji djeteta ili roditelja već potpori lokalnim jedinicama jer postoje velike regionalne razlike u dostupnosti, kadrovima i participaciji roditelja.

Neke jedinice izdvajale su za vrtiće ispod 10 posto proračuna a neke preko 40 posto, kazao je i naglasio kako je korištenje indeksa razvijenosti najpravedniji. Povećati će se priuštivost vrtića za roditelje, posebice u slabije razvijenim lokalnim jedinicama, naglasio je.

Sabor raspravlja o povećanju nacionalne naknade za starije
Sabor raspravlja o povećanju nacionalne naknade za starije

Lokalne jedinice moći će sredstva koristiti  za podizanje kvalitete, zapošljavanje novih kadrova, povećanje plaća, a mogu utjecati i na to da smanje participaciju roditelja u cijeni vrtića, naveo je Mamić.

Željko Reiner (HDZ) poručio je oporbi neka konačno kaže želi li decentralizaciju ili centralizaciju, a Josip Borić (HDZ) predbacio SDP-u da dok su bili na vlasti nisu uopće vodili brigu o predškolskom odgoju niti izgradila ijedan vrtić.

'Dok se ne utvrdi da je sigurno za građane, treba proglasiti izvanredno stanje za Osijek'
'Dok se ne utvrdi da je sigurno za građane, treba proglasiti izvanredno stanje za Osijek'

HDZ-ovci su hvalili uredbu vezanu za predškolski odgoj naglasivši da će sufinanciranje vrtića uvelike pomoći lokalnim jedinicama i omogućiti uvođenje besplatnih vrtića.

Na uredbu o dopuni Zakona o šumama kojom se određuje kako ministar može u slučaju pojave prirodne nepogode donijeti naredbu zabrane provođenje pojedinih radova gospodarenja šumama zastupnici nisu imali veće primjedbe.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...