Obavijesti

News

Komentari 9

Oporba sjela s premijerom za isti stol: 'Ne može nam sustav sigurnosti počivati na sreći'

Oporba sjela s premijerom za isti stol: 'Ne može nam sustav sigurnosti počivati na sreći'

Premijer Andrej Plenković pozvao je jutros oporbu na sastanak u Banske dvore. Oni su se odazvali i dobili informacije o padu sovjetske letjelice u Zagrebu te aktivnostima koje Vlada poduzima zbog rata u Ukrajini

VIDEO

Dobili smo neke potrebne informacije oko sigurnosnog propusta u slučaju pada drona. Smatramo da činjenica da smo imali sreće i da nitko nije ozlijeđen ne smije umanjivati ono što je fakt, a fakt je da se radi o ozbiljnom sigurnosnom propustu, poručila je zastupnica Zeleno-lijevog bloka Sandra Benčić nakon sastanka na koji ih je pozvao premijer Andrej Plenković u Banske dvore kako bi s oporbom podijelio informacije o istrazi pada sovjetske letjelice prošlog tjedna u Zagrebu, ali i aktivnostima koje Vlada poduzima kada je riječ o ratu u Ukrajini. 

Oporba pozdravila poziv premijera na sastanak

- Raščistili smo i informacije koje se dolazile od strane naše Vlade o tome da zemlje članice NATO-a nisu obavijestile jedna drugu o letjelici niti NATO pa da onda NATO za nju nije mogao ni znati sa suprotnom izjavom NATO-a koja je došla prvi dan nakon pada drona da je NATO pratio objekt. Apelirali smo da se ne izlazi s informacijama koje nisu provjerene i dok one nisu međusobno usuglašene jer u ovoj situaciji nesigurnosti zaista nije potrebno dolijevati ulje na vatru - istaknula je Benčić dodavši i kako je ovo vrijeme da se raščisti pitanje nadležnosti unutar čitavog sigurnosnog sustava. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

I ostali predstavnici oporbe pozdravili su poziv premijera da sjednu za isti stol. Od 24. veljače svijet u kojem živimo, posebno Europa, potpuno je drugačija, istaknuo je predsjednik Kluba Socijaldemokrata Domagoj Hajduković naglasivši kako je u takvom svjetlu sigurnosnih, ekonomskih, energetskih ugroza dobro imati otvorenu komunikaciju s Vladom. 

Plenković objavio nove detalje o letjelici: Imala je bombu, da. Našli smo i upaljač, gelere...
Plenković objavio nove detalje o letjelici: Imala je bombu, da. Našli smo i upaljač, gelere...

- U medijima je od pada drona vladala kakofonija različitih informacija, poluinformacija, da ne kažem i dezinformacija i mislim da je ovo dobar način da premijer izvijesti barem političku javnost koje su do sad utvrđene činjenice, s kojim saznanjima baratamo i da nas obavijesti o budućim radnjama Vlade - rekao je dodavši kako očekuje da će ih premijer zvati na razgovor i na druge teme vezane za krizu. 

'Moramo ozbiljno razgovarati kako unaprijediti sustav sigurnosti. On ne smije počivati na sreći'

I predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš poručila je kako će i ubuduće inzistirati na ovakvim sastancima oporbe i vladajućih kako bi razgovarali i o ostalim temama koje će se otvarati. 

Šef SDP-a Peđa Grbin također je istaknuo kako smo se proteklih dana svi našli u šumi kontradiktornih informacija sa svih strana. 

- Svjedočili smo kontradiktornim navodima, različitim tvrdnjama vezano za eksplozivnu napravu koja se nalazila na letjelici i dobro je da je i danas predsjednik Vlade o tome izvijestio javnost i da smo se vratili u one okvire komuniciranja kakvi su u izvanrednim situacijama potrebni, a to je da govoriš ono što u tom trenutku znaš, a ne ono što ne znaš. Mi u ovom trenutku znamo da letjelica nije bila praćena kao letjelica nego kao odjek na radaru, da postoje problemi u praćenju i sustavu protuzračne obrane, da se radi na otklanjaju tih problema, znamo kada je dron udario i kojim putem je letio, ali i dalje ne znamo koja je bila namjera njegovog lansiranja niti točnu lokaciju odakle je krenuo, kao ni tko je bio taj tko ga je ispalio - rekao je i naglasio kako je sreća da dron nije pogodio neku zgradu, ali da naš sustav sigurnosti ne smije počivati na sreći.

'Inzistirat ćemo da se ovakve stvari više ne ponavljaju'

Kako je dron doletio do nas? Postoje tri moguća scenarija...
Kako je dron doletio do nas? Postoje tri moguća scenarija...

- I zato moramo u vremenu pred nama ozbiljno razgovarati kako ćemo ga unaprijediti, ali ne stihijski. Moramo postupati pametno, u okviru naših mogućnosti i nabavljati stvari koje su nam potrebne - poručio je dodavši kako nije stručnjak za vještačenje minsko-eksplozivnih naprava, ali da doista postoje indicije da se radilo o eksplozivnoj napravi na letjelici. 

- Odgovore moraju dati oni koji su za to kompetentni, stručni, educirani tek onda kada sa stopostotnom sigurnošću budu znali o kakvoj se bombi radilo, koliko je u njoj bilo eksploziva i slično - rekao je. 

Upitan tko je odgovoran da čelnik NATO Jens Stoltenberg, koji je neki dan rekao kako letjelica nije bila naoružana te da je pala izvan Zagreba, nije znao prave informacije, Grbin poručuje da su odgovorni oni koji su u našem sustavu zaduženi za komunikaciju s NATO savezom. 

- A potpuno je jasno da je to Vlada, a ispred Vlade Ministarstvo obrane - kaže. 

Inzistirat će, dodao je, da se ovakve situacije više ne događaju i da se osiguraju protokoli kako da se spriječi pad ovakve letjelice.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda