Obavijesti

News

Komentari 0

Oporba u Poljskoj bijesna zbog povjerenstva o ruskom utjecaju: 'To je kraj demokracije u državi'

Oporba u Poljskoj bijesna zbog povjerenstva o ruskom utjecaju: 'To je kraj demokracije  u državi'

Cijela oporba - ljevica, centar pa čak i krajnja desnica, jednoglasno je objavila da neće sudjelovati u radu povjerenstva koje označava "kraj demokracije" u Poljskoj i gura zemlju u "građanski rat",..

Poljski predsjednik Andrzej Duda podržao je u ponedjeljak osnivanje povjerenstva o istraživanju "ruskog utjecaja u Poljskoj" koje oporba i brojni pravnici opisuju kao "neustavno" i "staljinističko" tijelo, ususret parlamentarnim izborima u jesen.

Cijela oporba - ljevica, centar pa čak i krajnja desnica, jednoglasno je objavila da neće sudjelovati u radu povjerenstva koje označava "kraj demokracije" u Poljskoj i gura zemlju u "građanski rat", rekao je Szymon Holownia, predsjednik centrističke stranke Poljska 2050. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...

Povjerenstvo s devet članova koje će izabrati donji dom parlamenta kojim dominira populistički nacionalistički tabor, moći će odlučivati o tome jesu li politički čelnici zemlje pali pod ruski utjecaj u razdoblju od 2007. do 2022. i osuditi ih, bez učinkovite sudske kontrole, upozoravaju promatrači. Kritičari tvrde da se uspostavom novog tijela krše ustavna načela odvojenosti političke i sudbene vlasti.

Pogođene vojne mete na zapadu Ukrajine, Kijev kaže da je oborio 29 od 35 dronova
Pogođene vojne mete na zapadu Ukrajine, Kijev kaže da je oborio 29 od 35 dronova

Prema zakonu, političaru koji bude proglašen krivim može se izreći 10-godišnja zabrana obavljanja javnih funkcija povezanih s pristupom javnim financijama i povjerljivim podacima, kako bi se "spriječilo da ponovno djeluje pod ruskim utjecajem na štetu interesa Republike Poljske". 

Ruska vojska lansirala je dva vala smrtonosnih dronova na 1541. godinu osnutka Kijeva
Ruska vojska lansirala je dva vala smrtonosnih dronova na 1541. godinu osnutka Kijeva

Poljski premijer Mateusz Morawiecki imenovat će šefa povjerenstva čiji članovi ne snose nikakvu odgovornost za svoje odluke.

Vladajući smatraju da je takvo povjerenstvo ključno za eliminaciju ruskog utjecaja u Poljskoj, vjernom savezniku Ukrajine.

Ukrajinski obavještajac priznao ulogu Kijeva u napadu na most na Krimu: Morali smo to uraditi!
Ukrajinski obavještajac priznao ulogu Kijeva u napadu na  most na Krimu: Morali smo to uraditi!

"Nadam se da će parlament odgovorno izabrati članove povjerenstva", rekao je Andrzej Duda u ponedjeljak, čime je dao do znanja da je potpisao zakon usvojen prije tri dana u parlamentu pod kontrolom vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS) i njezinih saveznika.

Predsjednik, koji je i sam dio većine, najavio je da će zatražiti poljskog premijera da Europskom vijeću predloži osnivanje istražnog povjerenstva o ruskom utjecaju "na europskoj razini".

Parlament Poljske usvojio zakon o ruskom utjecaju. Oporba: To je lov na vještice
Parlament Poljske usvojio zakon o ruskom utjecaju. Oporba: To je lov na vještice

Oporbeni političari su zakon nazvali "Lex Tusk" i tvrde da je cilj zakona ukloniti lidera Građanske platforme (PO) i bivšeg premijera Donalda Tuska s političke scene prije izbora koji će se održati u listopadu ili studenom. 

Sam Tusk rekao je u petak da smatra da je namjera povjerenstva njegova "eliminacija". 

Poljska je spremna obučavati ukrajinske pilote za F-16
Poljska je spremna obučavati ukrajinske pilote za F-16

Vladajući PiS kaže da je liberalna oporbena stranka PO dopustila Poljskoj da postane opasno ovisna o ruskim fosilnim gorivima dok je PO bio u vladi od 2007. do 2015., postavljajući pitanja jesu li članovi te stranke bili pod utjecajem Moskve. 

OVDJE PRATITE SITUACIJU U UKRAJINI IZ MINUTE U MINUTU