News

Komentari 4

Optužno vijeće ponovno je tužiteljstvu na popravak vratilo optužnicu protiv Petra Pripuza

Optužno vijeće ponovno je tužiteljstvu na popravak vratilo optužnicu protiv Petra Pripuza

Prvi put USKOK je dobio šest mjeseci za doradu optužnice za izvlačenje novca u trgovanju metalnim otpadom te izbjegavanje plaćanja poreza, a sada su tužitelji dobili dva mjeseca da je dorade i dopune

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda vratilo je na doradu optužnicu protiv Petra Pripuza te još 11 okrivljenika, među kojima je i Pripuzov sin Ante, optuženih za izvlačenje novca u trgovanju metalnim otpadom te izbjegavanje plaćanja poreza.

Odvjetnik Petra Pripuza Anto Nobilo više je puta ustvrdio  da tužiteljstvo ne daje nikakve dokaze kojima bi potkrijepio optužnicu te prešućuje brojne dokaze koji postoje u spisu i ruše konstrukciju optužnice.

Nobilo je precizirao da za najbitniju pretpostavku na kojoj počiva cijela optužnica, a to je da je CE-ZA-R po Dalmaciji otkupljivao od građana metalni otpad i da su se tvrtke iz optužnice samo fiktivno koristile radi izvlačenja gotovine, nije ponuđen niti jedan dokaz.

''Ako je CE-ZA-R platio realnu tržnu cijenu za robu koju je kupio, a Uskok smatra da je, CE-ZA-R nije mogao pretrpjeti štetu'', istakao je Nobilo u razgovoru za Hinu. Dodao je i da tužiteljstvo ničim nije dokazalo bitna obilježja kaznenih djela zločinačkog udruživanja i zloupotrebe povjerenja u gospodarskom poslovanju, čak niti na razini osnovane sumnje pa smatra da bi izricanje osuđujuće presude u ovom slučaju bilo nemoguće.

" U osnovi optužno vijeće kaže da je tužitelj odustao od teza iz prve optužnice, a da teze iz ove optužnice ne odgovaraju dokazima koje je sam izveo u dopuni istrage kao i da nije postupio po prethodnoj uputi optužnog vijeća kada je prvi put vratilo optužnicu. Također, optužno vijeće smatra da iz dokaza koje je USKOK izveo ne proizlaze zaključci iz optužnice pa je zbog toga optužnica nejasna i proturječna vlastitim zaključcima",  rekao je odvjetnik Fran Olujić koji branim Miru Ćurčić, knjigovođu jednog od  trgovačkih društava koje posluju s Pripuzovim društvom.

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda vratilo je, podsjećamo, USKOK-u u prosincu 2020. optužnicu protiv Pripuza i ostalih okrivljenika i dalo rok od šest mjeseci da ju dorade. Nobilo je tada ocijenio da je ''optužnica kaotična, preopširna, a matematika pogrešno utvrđena'' te da ne postoje dokazi da je CE-ZA-R pretrpio štetu. Nadodao je kako nema dokaza o protupravnoj imovinskoj koristi za Petra i Antu Pripuza, kao ni da su njih dvojica potaknuli bilo koga na utaju poreza.

USKOK tereti Pripuza da je od  16. siječnja 2012. do 4. travnja 2017., stvarno upravljajući poslovanjem trgovačkog društva CE-ZA-R, povezao u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike, plaćajući njihovim tvrtkama željezo koje je već kupio direktno od dobavljača. Ovaj postupak počeo i prije "velikog Agrokora", a optužnica još uvijek nije potvrđena kao niti u tom predmetu.

Na taj je način, tvrdi Uskok, iz CE-ZA-R-a izvučeno oko 39,8 milijuna kuna, a na osnovi neplaćenog PDV-a proračun je oštećen za 5,2 milijuna kuna.

Podsjećamo, Petar Pripuz i njegovi suoptuženici su u lipnju prošle godine na suđenu za aferu Agram, u kojoj je bio optužen i pokojni gradonačelnik Milan Bandić, nepravomoćno oslobođeni optužbe da su Pripuzovim tvrtkama namještali poslove zbrinjavanja otpada, kao i za zamjenu gradskog zemljišta s tvrtkom Bramgrad.

Najčitaniji članci