Obavijesti

News

Komentari 89

Opuštanje mjera: 'Svi učenici danas moraju doći u školu!'

Opuštanje mjera: 'Svi učenici danas moraju doći u školu!'
6

Škole su sigurne na jednaki način kao da su djeca kod kuće, ali je bolje učiti u školi pogotovo za ovaj uzrast od prvog do četvrtog razreda. Svi učenici trebaju doći sutra u školu, rekla je ministrica Divjak

VIDEO

Roditeljima bih poručio da se djeca vrate u škole. Ako znamo da su se djeca pokazala najotpornijima na koronavirus, nema razloga da ne budu u školama koja traje do kraja lipnja. Neka iskoriste priliku – poručio je sinoć premijer Andrej Plenković u RTL-u Danas. Dodao je i da njegova djeca od danas kreću u vrtić.

POGLEDAJTE VIDEO: Čačić i Divjak

Pokretanje videa...

01:04

- Ne vidim nikakav problem. Vidjeli ste da je HZJZ revidirao preporuke i bitno su manje restriktivne nego prije pet ili šest tjedana – rekao je premijer.

Većina roditelja učenika nižih razreda u Hrvatskoj, tako će, nakon početnog komunikacijskog kaosa u kojem se nije znalo je li nastava od 25. svibnja obavezna ili ne, danas svoju djecu ipak poslati na nastavu. Točan broj se ne zna jer roditelji nisu trebali potpisivati izjave, a dijete će moći poslati i naknadno u školu. Prema dodatnim uputama HZJZ, škole su napravile raspored ulazaka u školu, djeci prije dolaska u školu treba izmjeriti temperaturu, dijete u školu i iz škole treba pratiti uvijek jedan roditelj, pred školom se trebaju držati razmaka od 1,5 metar, a i iz škole će djeca odlaziti po točno određenom rasporedu. Ako dijete ili bilo tko od ukućana razvije respiratorne probleme, temperaturu isl., ili je dijete u samoizolaciji ili pozitivno na COVID-19, ne smije dolaziti u školu.

Oni koji to ne žele, ne moraju djecu poslati u školu, ali moraju, podsjetimo, poslati ispričnicu. I ministrica Divjak ohrabrila je jučer roditelje da pošalju djecu u školu.

- Škole su sigurne na jednaki način kao da su djeca kod kuće, ali je bolje učiti u školi pogotovo za ovaj uzrast od prvog do četvrtog razreda. Svi učenici trebaju doći sutra u školu, osim kao ih roditelji ispričaju, a lepeza isprika je malo veća nego u normalnoj situaciji - rekla je ministrica Divjak.

Djeca će ulaziti po rasporedu, morate im mjeriti temperaturu
Djeca će ulaziti po rasporedu, morate im mjeriti temperaturu

U škole se danas vraćaju i pomoćnici u nastavi.

Što se tiče online nastave, ona će se za niže razrede postepeno ukidati, a 1. lipnja prestaje i emitiranje Škole na Trećem. Ipak, učitelji će raditi po mješovitom modelu za svu djecu koja će ostati kod kuće.

Do kraja nastavne godine ostalo je još točno mjesec dana, dovoljno, poručuju učitelji, za ponoviti nastavne sadržaje, objasniti nejasnoće i zaključiti učenicima ocjene te ovu nastavnu godinu što učinkovitije privesti kraju.

Viši razredi osnovne, te srednjoškolci ovu će školsku godinu završiti online. U četvrtak, 28. svibnja, školska godina završava za maturante. Ove godine neće biti Norijade, otpali su i maturalci, ali maturalne večere, po svemu sudeći će se održati.

HRT je jučer u središnjem Dnevniku večeras objavio rezultate istraživanja HRejtinga o povratku u škole.

Za povratak učenika osnovnih škola odgovorilo je 5,9%, a za povratak u srednje škole je 3,9%. Za povratak svih učenika osnovnih i srednjih škola je 32,9% ispitanika. Najviše ih, 48,8%, smatra da školsku godinu treba završiti on-line odnosno virtualno. Ne zna ili se ne može odlučiti je 8,4% ispitanih. Istraživanje po regijama pokazalo je da najmanji postotak ispitanika u sjeverozapadnoj (3%) i zagrebačkoj regiji (4,1) smatra da se učenici nižih razreda trebaju vratiti u škole, a najviši je u Dalmaciji (8,3%) i Slavoniji (8%).

'Sutra svi moraju u školu, osim ako imaju ispriku od roditelja'
'Sutra svi moraju u školu, osim ako imaju ispriku od roditelja'

Osim povratka u škole, od danas započinje i prva faza popuštanja mjera u zatvorskom sustavu. Zatvorenike će uz nošenje maski i rukavica moći posjetiti maksimalno dvije odrasle osobe, ali sa zatvorenikom neće smjeti ostvarivati fizički kontakt. Na ulazu u prostore kaznenog tijela će se svim posjetiteljima mjeriti tjelesna temperatura beskontaktnim toplomjerima.

Nacionalna i sveučilišna knjižnice u Zagrebu otvorit će čitaonice za rad korisnicima od 25. svibnja u sklopu postupne normalizacije rada i popuštanja mjera suzbijanja epidemije, priopćeno je iz NSK.

'Nije vrijeme za slavlje. Treba biti oprezan, ovo još nije kraj'
'Nije vrijeme za slavlje. Treba biti oprezan, ovo još nije kraj'

Bit će otvorene čitaonice na 1., 3. i 4. katu te čitaonice u Zbirkama građe posebne vrste, dok će korisnički prostori na nultoj razini do daljnjeg ostati zatvoreni.

Korisnicima će prije ulaska u NSK biti beskontaktno izmjerena tjelesna temperatura, a zbog moguće potrebe za naknadnim utvrđivanjem podataka u okolnostima epidemije, Knjižnica će voditi posebnu evidenciju o svim korisnicima koji će koristiti usluge rada u čitaonicama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 89
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu