Obavijesti

News

Komentari 40

Osam ‘maratonaca’ SDP-a želi srušiti Davora Bernardića

Osam ‘maratonaca’ SDP-a želi srušiti Davora Bernardića
1

Osam gradonačelnika SDP-a, predvođeni gradonačelnikom Koprivnice Mišelom Jakšićem, okupilo se na maratonu lađa. 30 važnih SDP-ovaca simpatizeri su Jakšića

VIDEO

Davor Bernardić tvrdi da mu ne pada na pamet povlačenje, a šest ili sedam pokušaja njegova rušenja, kaže, 'nalikuju mu na puč'.

To podsjeća na situaciju u kojoj je pokojni folk pjevač Ekrem Jevrić u nekom reality showu rekao: “Ne znam zašto, ali imam osjećaj da nas tu netko stalno snima...”

Bernardića, naime, osjećaj ne vara: u SDP-u ga danas ne ruše samo Davorko Vidović i Arsen Bauk, a snažnu podršku dobiva jedino od sebe samog.

To što je još na čelu SDP-a može zahvaliti dvjema činjenicama: prva je da je izabran legalno, prema statutu koji mu još ide na ruku - rušenje bi zahtijevalo koncentriranu akciju pobunjenika - a druga da su mu oponenti podijeljeni i posvađani. Vojska njegovih protivnika podijelila se u dvije skupine. U jednoj su stegovno kažnjeni Siniša Hajdaš-Dončić, Peđa Grbin, Mihael Zmajlović i Vedran Babić.

Neretvanski nesvrstani

Druga skupina počela se oblikovati prije nekoliko tjedana, na lokalnoj razini. SDP-ovi gradonačelnici, njih osmero, oglasili su se krajem lipnja pismom u kojem otpisuju Bernardića, ali ne podržavaju ni 'kažnjeničku bojnu'. Na kraju pisma potpisnici predlažu da stranačka tijela donesu odluku o stranačkim izborima.

Među potpisnicima zahtjeva za stranačkim izborima najvažniji je - nitko ne zna zašto, jer je široj javnosti posve nepoznat - Mišel Jakšić, gradonačelnik Koprivnice, a pismo su potpisali i gradonačelnik Trogira Ante Bilić, gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević, gradonačelnica Supetra Ivana Marković, gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač, gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić, zlatarska gradonačelnica Jasenka Auguštan-Pentek i Ogulinac Dalibor Domitrović.

Ta se skupina, dva puta zaredom (drugi put i u proširenom sastavu od 30-ak ljudi), ovih dana ponovno našla na marginama Maratona lađa. Domaćin je bio Mišo Krstičević, gradonačelnik Ploča, liječnik KBC-a Split.

Komadina bi komandirao

Prije subotnjeg druženja mladih gradonačelnika i lokalnih čelnika neki od njih razgovarali su s Rajkom Ostojićem, a nakon sastanka sa Zlatkom Komadinom, što je dalo potkrepu sumnjama da dvojica SDP-ovih patrijarha žele iz sjene vući konce, to jest naći nasljednika Bernardiću prije no što se Grbin, Hajdaš-Dončić, Zmajlović i Babić dogovore i pregrupiraju pa, s nekim koga odrede za vođu, preuzmu stranku.

Komadina i Ostojić svjesni su da su proljetni izbori za EU parlament pred vratima i da bi poraz na njima značio uvertiru u neizbježni slom SDP-a, dok bi osvajanje nekoliko mandata značilo kakvu-takvu konsolidaciju i za stranku i za njih osobno.

O pobjedi na EU izborima - ako im centar za realizam nije odumro - ni jedni ni drugi ne smiju ni razmišljati. Svima je jasno da je SDP-ova nekoć moćna fregata postala stari ruzinavi brod koji bi lako mogao završiti u rezalištu, a s njom bi morali otići i oni. Preuzmu li Grbin ili Hajdaš-Dončić SDP, Komadina i Ostojić morat će okačiti kopačke o klin.

Joško Klisović i Orsat Miljenić drže se distancirano, a Ranko Ostojić je protiv Bernardića, no nije jasno kome će se prikloniti. Jesen je pred vratima, a SDP nema ni naznaka o tome tko će im biti predsjednički kandidat. Pobijede li “Neretljani”, Zlatko Komadina preuzet će izborničku poziciju do EU izbora, a onda sve ovisi o rezultatima.

Mišel Jakšić - Tvrdi da Bernardić nema liderskog potencijala. Protivi se i pobunjenicima, Hajdaš-Dončiću, Peđi Grbinu i drugim Berinim protivnicima, nudi sebe za čelnu poziciju.

8 - pripadnika 'neretvanske grupe' protiv je Bernardića, ali i Grbina

30 - važnih SDP-ovaca simpatizeri su Jakšića

Mišo Krstičević - Gradonačelnik Ploča kaže da je SDP postao stranka bez sadržaja. Mladi kirurg iz KBC-a Split, bivši nogometaš, ne kaže koga će podržati dođe li do izbora.

23 - zastupnika traže da Bernardić ode, Krstičević se slaže s tim

Davor Bernardić - U SDP-u ga ne podržava više nitko uistinu bitan, no njemu to ne smeta. Poziva se na statut i činjenicu da je demokratski izabran za predsjednika

2 - u SDP-u ga podržava Davorko Vidović, a Bauk nije protiv

0 - ni jedan važan SDP-ovac više nije javno uz njega

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"