News

Komentari 3

Osmaši pišu nacionalne ispite: 'Nisu pod stresom, znaju da nije za ocjenu, niti za upis u srednju'

Osmaši pišu nacionalne ispite: 'Nisu pod stresom, znaju da nije za ocjenu, niti za upis u srednju'

Ravnatelji i koordinatori u školama u kojima se provode ispiti kažu kako je prvi dana prošao bez poteškoća. Pisao se hrvatski jezik, u dva dijela po 90 minuta. Pisat će još matematiku, biologiju, kemiju i fiziku

U 81 osnovnoj školi u ponedjeljak je započelo pisanje nacionalnih ispita. Pišu iz učenici osmih razreda, a ispiti bi trebali sustavno pokazati učenicima kakvo im je znanje na kraju osnovne škole. 

Jedna od škola u kojima se provodi Nacionalni ispit je i Osnovna škola Drenje u blizini Đakova.

- Slučajnim odabirom Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja odabrani smo kao jedna od osamdesetak škola u kojoj se provodi ispit koji je pilot-projekt. Rado smo pristali - rekao nam je ravnatelj OŠ Drenje, Darko Čota (56).

Nacionalni ispiti započeli su danas s polaganjem ispita iz hrvatskog jezika.

- Sve je prošlo dobro, nemamo nikakvih problema. Učenici, kao i njihovi roditelji, upoznati su s projektom pa im to ne stvara dodatan stres. Upoznati su i s činjenicom da ovo nisu ispiti koji se ocjenjuju već više služe kao pokazatelj što se može popraviti u obrazovanju - objasnio je ravnatelj ove škole te nadodao kako će učenici nakon svakoga dana pisanja Nacionalnog ispita ispunjavati i anketu kako bi se dobilo i mišljenje učenika o ovom pilot- projektu.

Iako škole neće imati uvid u pojedinačne rezultate učenika, učenici i njihovi roditelji dobit će rezultate ispita.

I četiri istarske osnovne škole krenule su u petodnevno provođenje nacionalnih ispita za osme razrede. Jedna od njih je i labinska Osnovna škola   “Ivo Lola Ribar”.  Kako smo doznali od koordinatorice za provođenje tih programa, prvi je dan protekao očekivano, bez većih problema.

- Imamo jako mnogo učenika, njih 60 koji su unaprijed bili upoznati s provedbom tih programa. Za prvi dan smo zadovoljni jer je sve dobro prošlo i nije bilo poteškoća. Dobro smo se organizirali. Pisao se hrvatski jezik u dva dijela, praktički cijeli dan, a započelo se u u 9 sati. Učenici su bili pripremljeni i nadam se da će i rezultati biti dobri. U utorak je na rasporedu matematika - kazala je koordinatorica te ujedno i pedagoginja te labinske škole, Ester Štemberger.

Nacionalne ispite koje provodi Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja pisat će i učenici koji ovo ljeto završavaju četvrti razred, a pisat će ih u listopadu.

Najčitaniji članci