News

Komentari 1

Osobni bankar u Čakovcu ukrao klijentu dva milijuna kuna: Novac potrošio u kladionici

Osobni bankar u Čakovcu ukrao klijentu dva milijuna kuna: Novac potrošio u kladionici

Ispunio je obrazac zahtjeva za otkup udjela u fondu od 400.000 kuna na koji je nalijepio, prethodno izrezan iz druge isprave, i skeniran potpis klijenta, te prikazao neistinito kako zahtjev za otkup podnosi klijent

Osobni bankar (35) i voditelj poslovnice u Čakovcu je od travnja 2019. do travnja 202 zloupotrijebljavao povjerenje klijenta te mu je ukrao više od dva milijuna kuna koje je klijent uložio u fondove, pa novce prokockao u kladionici.

Nakon što je 58-godišnji klijent banke uložio više od 2.000.000,00 kuna u fondove društava kćeri banke; ispunio je obrazac zahtjeva za otkup udjela u fondu od 400.000 kuna na koji je nalijepio, prethodno izrezan iz druge isprave, i skeniran potpis klijenta, te prikazao neistinito kako zahtjev za otkup podnosi klijent, pa je fond isplatio navedeni iznos na račun 35-godišnjaka. Između ostalog, okrivljenik je otvorio uslugu m-bankarstva bez znanja njegovog klijenta.

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu je nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Varaždinu optužnicu protiv 35-godišnjaka. Terete ga za počinjenje produljenog kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, produljenog kaznenog djela računalnog krivotvorenja , krivotvorenja službene ili poslovne isprave i produljenog kaznenog djela krivotvorenja isprave.

Tereti ga se da je, koristeći svoje ovlasti osobnog bankara, otvorio uslugu m-bankarstva na ime klijenta bez njegovog znanja i pristanka, a potom lažno u računalnom sustavu banke prikazivao kako klijent podnosi naloge za otkup udjela i prijenos novčanih sredstava putem aplikacije m-bankarstva. Time je s računa klijenta prebacio na svoj račun ukupno više od 2.100.000,00 kuna i taj novac potrošio na kockanje u kladionici.

Okrivljenom 35-godišnjaku se stavlja na teret da je od veljače do kolovoza 2020. godine kao zaposlenik banke; nakon što mu liječnica nije odobrila daljnje produljenje privremene nesposobnosti za rad; svaki mjesec dostavljao banci obrazac privremene nesposobnosti za rad u kojem je izmijenio datume početka i kraja privremene nesposobnosti za rad, lažno prikazujući kako je obrazac s tim datumima izdala liječnica kao ovlaštena osoba.

Najčitaniji članci