Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
148 komentara

Ostao bez pola Vlade: Plenki će zamijeniti još četiri ministra?

Izvanredna sjednica Sabora, neslužbeno doznajemo, bit će u ovaj četvrtak ili petak, a na njoj bi zastupnici mogli glasovati o četiri do pet novih ministara...

Foto: 24sata/24sata
148 komentara

Spala knjiga na tri slova, kaže frazem kojim se izražava žaljenje zbog naglog pada broja sudionika u nekoj aktivnosti. 

Spala Vlada na jedva nešto više od pola originalnih članova, kaže neumoljiva statistika koja prati seriju padova Plenkovićevih ministara. A očekuje se da će ih biti još.

POGLEDAJTE VIDEO

TOMISLAV KLAUŠKI Glumio je moralnu vertikalu. A onda je i sam pobjegao od afera

Pad Gorana Marića

Posljednji u nizu je posrnuli Goran Marić, koji je podnio ostavku nakon potpisivanja dvaju ugovora o darovanju državnih nekretnina Gradu Novom Vinodolskom. Opterećen medijskim napisima o mutnim poslovima koji bude sumnju u sukob interesa i uz upletanje USKOK-a u cijelu priču, Marić je potpisao svoj zadnji dokument kao ministar državne imovine.

Zagreb: Potpisivanje najvećeg, infrastrukturnog projekta iz područja znanosti i zdravstva u regiji U BANSKIM DVORIMA Sazvali sastanak: Plenković na raspravi o rekonstrukciji Vlade

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

- Podnio sam neopozivu ostavku premijeru Plenkoviću i uputio zahtjev za aktiviranje saborskog mandata. Niti jedan dan od utemeljenja Ministarstva nisam proveo u mirnim uvjetima. Radio sam pod programiranim pritiskom i okolnostima u kojima sam postao meta. Medijska orkestracija postala je prioritetnija u odnosu na ozbiljan posao i proces oživljavanja državne imovine. Nisam u stanju prihvatiti neviđeni udar na dostojanstvo, mir i integritet moje obitelji. Uznemiravanje moje obitelj ostavlja potpuno nebitnim sve druge okolnosti koji dovode do moje ostavke. Donijeli smo zakone kojima smo okončali praksu otimanja državne imovine i ti zakoni su uzrok što sam postao meta i dao ostavku. Nisam više dostupan jer sam već vratio mobitel Ministarstvu. Svima koji žele moj život pretvoriti u kaos, poručujem da neće uspjeti - izjavio je bivši ministar.

OTIŠAO PRED SVIMA Vatrogasci zbunjeno gledali u Marića: 'Hvala mu za projekt'

'Odmah u glavu'

Njegovom ostavkom, napeti politički tjedan počeo je 'odmah u glavu'. Proteklih dana, u jeku ostavke Lovre Kuščevića i imenovanja Ivana Malenice kao novog ministra uprave, najavljivalo se kako će se premijer uskoro sastati sa suradnicima i dogovoriti najavljenu rekonstrukciju vlade. Kako neslužbeno doznajemo, izvanredna sjednica Sabora bit će u idući četvrtak ili petak, a na njoj bi zastupnici mogli glasovati o četiri do pet novih ministara.

Zagreb: Održana zajednička sjednica PredsjedniÅ¡tva i Nacionalnog vijeća HDZ-a PLENKOVIĆ U DUBROVNIKU: 'Reći ću tko su novi ministri kad ja kažem da je vrijeme...'

Uz već bivšeg ministra Marića, imena koja najčešće kruže političkim kuloarima su: Gabrijela Žalac, Milan Kujundžić, Marko Pavić i Tomislav Tolušić. Na listi za odstrel posebno se ističu Žalac i Pavić jer nemaju zastupničke mandate. Njihovim odstranjivanjem Plenković ne bi riskirao s većinom u Saboru niti bi otvorio prostor jačanju nezadovoljne desne struje HDZ-a.

Osim njih, premijer mora pronaći i zamjenu za ministricu Mariju Pejčinović Burić koja u rujnu odlazi na čelo Vijeća Europe.

Čak se spominje kako bi se u Vladi mogla naći i stranka Milana Bandića. Naime, priča se da bi Kujundžića trebao naslijediti bivši SDP-ov ministar zdravstva Siniša Varga, koji se naknadno priklonio Bandiću. Ipak, iz drugog izvora doznaje se da je ova informacija spin.

TKO POSTAJE BIVŠI? Ljudi iz Bandićeve stranke u rekonstrukciji ulaze u Vladu?

Foto: 24sata/24sata

Novi opozivi

Konkretna imena budućih bivših ministara je teško dobiti jer su vodeći i dobro informirani HDZ-ovci zbili redove. Na izravna, službena pitanja odgovaraju kratkom šprancom: "O statusu svakog pojedinog ministra odlučuje premijer".

U međuvremenu, SDP i Most pokreću nove opozive, i to Gabrijele Žalac, Tomislava Tolušića, Marka Pavića i Milana Kujundžića, također opterećene brojnim aferama.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message