Obavijesti

News

Komentari 16

Osvojio nagradu: Milan Bandić održao Europski govor godine

Osvojio nagradu: Milan Bandić održao Europski govor godine
1

Zagrebački gradonačelnik održao je u veljači u Bruxellesu govor na forumu na temu urbanog razvoja. Taj govor donio je Bandiću nagradu za Europski govor godine

VIDEO

'Kako bi se trebao pratiti i provoditi program urbanog razvoja Europske unije', naziv je govora koji je u Bruxellesu u veljači ove godine, na forumu 'Gradovi sutrašnjice: Investiranje u Europu' održao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

I baš ta tema urbanog razvoja donijela je Bandiću nagradu za Europski govor godine. Riječ je o nagradi koju dodjeljuju Izvršni odbor Europskog pokreta Hrvatske i Europskog doma Zagreb, a Bandiću će se dodijeliti u utorak. 

Prije njega tu nagradu koja se tradicionalno dodjeljuje povodom Dana Europe osvojili su 2013. guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić i 2012. godine predsjednik Ivo Josipović.

Ovo je govorio Bandić:

Na službenim stranicama Grada Zagreba može se pročitati što je Bandić, između ostaloga, rekao tijekom svojeg izlaganja:

'Gradovi nude budućnost - gospodarsku, društvenu i ekološku. Treba iskoristiti te potencijale podupiranjem njihova održiva i inovativna razvitka, ali je samo po sebi razumljivo, ne na račun seoskih naselja i ruralnog prostora, nego osiguravajući kvalitetne međuodnose. Posebno je važna integracija urbane i ruralne ekonomije, ekonomije za lokalne potrebe i lokalno tržište, ali i za izvozno orjentiranu ekonomiju. 

Nužno je da se utvrde zajednička vizija, ciljevi i prioriteti, ali ne treba zaboraviti da nisu svi gradovi i urbane situacije isti, pa su i prioriteti, a često i načini i sredstva putem kojih ih se ostvaruje različiti. Treba respektirati lokalni identitet i poticati vrijednosti i bogatstva u različitosti. Europska urbana agenda treba poticati harmonični razvoj koji ne briše, dapače visoko vrednuje lokalne identitete. Svakako je potrebno jačati prilagodljivost i otpornost gradova na neke loše globalne utjecaje.  

U Zagrebu smo svoje strateške razvojne ciljeve iskazali kroz ZagrebPlan, našu razvojnu strategiju, kao temeljni razvojni dokument, definirajući viziju Grada Zagreba kao urbani inkubator održivih koncepata, poduzetništva i novih vrijednosti. Težimo da se vizija ostvaruje pomicanjem granica u svim za Grad značajnim područjima rada i djelovanja, primjenom poduzetničkog pristupa – pristupa koji se ne zadovoljava postojećim, koji u kreativnom procesu traži nove ideje i teži ostvarivanju novih vrijednosti. Vizija se također ostvaruje sinergijskim djelovanjem na ostvarivanju šest zacrtanih strateških ciljeva i osamnaest prioriteta razvoja. 

Tijekom izrade ZagrebPlana, posebno smo vodili računa o usklađenosti s nacionalnim strateškim ciljevima, s ciljevima sadržanim u Lisabonskom ugovoru i s ciljevima definiranim u 'Europa 2020'. 

S obzirom na brojnost dionika, bilo dobro standardizirati obrasce, te ponuditi podršku odgovarajućim IT sustavom kojim bi se znatno olakšali poslovi monitoringa. Trebalo bi, također, odrediti i cikluse izvještavanja, te osigurati da nakon svakog ciklusa gradovi dobiju povratne informacije o tome koliko su postigli pojedinačno i svi zajedno, kao i preporuke za daljnje korake i razvoj potencijala, naravno u okviru njihovih specifičnih mogućnosti. 

Grad Zagreb će rado i dalje sudjelovati na pripremi ovog značajnog razvojnog dokumenta'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario
POKUŠALI JE REANIMIRATI

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario

Oko 10.20 sati dobili su dojavu starije žene koja je rekla da ju je muškarac odgurnuo na ulici, nakon čega je pala, a njenog psa je udario nogom. Ubrzo joj je pozlilo te je preminula nakon reanimacije
Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina
JE LI SLOŽIO KRIŽALJKU?

Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina

Kako saznajemo, Vesna Vučemilović je i prije odluke predsjedništva Suverenista da ne idu s HDZ-om, dala potporu koaliciji HDZ-a i DP-a. Zurovec također ima drugačiji stav od svoje stranke i nije protiv HDZ-a.