Obavijesti

News

Komentari 3

Oteže se pokretanje stečaja: Radnici ostaju bez minimalca

Oteže se pokretanje stečaja: Radnici ostaju bez minimalca
1

Gotovo je prošlo mjesec dana otkad je njemačka Uprava Adria Čelika zatražila da joj FINA odobri predstečajnu nagodbu, zbog čega je u zadnji tren izbjegnut stečaj

VIDEO

Gotovo je prošlo mjesec dana otkad je njemačka Uprava Adria Čelika zatražila da joj FINA odobri predstečajnu nagodbu, zbog čega je u zadnji tren izbjegnut stečaj, a iz te državne agencije još nisu prikupili niti dokumentaciju. Odvjetnik radnika Ante Vujčić tvrdi da predstečajna nagodba uopće nije moguća jer postoji zahtjev za otvaranjem stečaja kojeg je 89 zaposlenika uputilo još u travnju. To nije smetalo sucu Trgovačkog suda u Splitu Jozi Ćaleti da odogodi stečaj na ročištu krajem srpnja. Radnici zadnju su plaću primili u prosincu lani, te se žele naplatiti iz stečajne mase, a nadaju se i trima minimalcima iz državne Agencije za radnička potraživanja koje ne mogu dobiti dok se ne otvori stečaj nad željezarom. No, rok za minimalce je pred istekom.

- FINA je 25. kolovoza poslala Trgovačkom sudu u Split dopis kojim traži da je se obavijesti da li je pokrenut stečajni postupak nad Adria Čelikom. Naime, zakon ne dopušta pokretanje predstečajne nagodbe, ukoliko je ranije podnesen prijedlog za otvaranje stečajnog postupka.

Nakon što zaprimi obavijest Trgovačkog suda u Split koja potvrđuje postojanje stečajnog postupka, FINA će sukladno zakonu odbaciti prijedlog za otvaranje predstecajne nagodbe - uvjeren je odvjetnik Vujčić koji zastupa radnike Adria Čelika.

U međuvremenu je vlasnik Edgar Schumacher izvjestio FINA-u da dovodi strateške partnere iz Nizozemske i Njemačke koji će investirati u željezaru i ponovo pokrenuti proizvodnju. Radnici sumnjaju u njegove namjere jer su se takvih obećanja naslušali i ranije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Iz ovoga se vidi da određeni sudovi ne poznaju ili ne poštuju zakon. Zbog ovog otezanja i izbjegavanja stečaja radnici će izgubiti tri zajamčena minimalca jer u rujnu im istječe rok od tri mjeseca od otkaza kojeg su dobili u lipnju.  Ako se ne prihvati predstečajna nagodba, sudski ćemo naći način da se radnicima isplate njihova potraživanja zbog štetnih sudskih odluka – najavio je Zvonko Šegvić iz Nezavisnog sindikata Brodosplita koji zastupa i preko stotinu u lipnju otpuštenih radnika Adria Čelika.


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Iz SDP-a najavili izvanredno obraćanje nakon sjednice Ustavnog suda o Milanoviću
POSTIZBORNI PREGOVORI

Iz SDP-a najavili izvanredno obraćanje nakon sjednice Ustavnog suda o Milanoviću

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1