Obavijesti

News

Komentari 24

Otkrili svemirski uragani iznad Sjevernog pola širok 1000 km!

Otkrili svemirski uragani iznad Sjevernog pola širok 1000 km!

Vjerojatno je da će uragani, koji su pronađeni stotinama kilometara iznad Sjevernog pola, dovesti do važnih svemirskih vremenskih učinaka i poremećaja u GPS sustavima, otkrili su znanstvenici

Primijećen je svemirski uragan širine oko 1000 kilometara koji se kovitlao iznad Sjevernog pola.

Pogledajte video

Znanstvenici kažu da su potvrdili postojanje ogromnih vremenskih događaja nakon što su analizirali uskovitlanu masu plazme uočene stotinama kilometara iznad Sjevernog pola.

Bizarna nesreća u Srbiji: Tajnik kluba preskočio ogradu i propao kroz ceradu. Bori se za život
Bizarna nesreća u Srbiji: Tajnik kluba preskočio ogradu i propao kroz ceradu. Bori se za život

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...

Svemirski uragan, koji su promatrali sateliti u gornjim dijelovima Zemlje, je ispuštao elektrone umjesto kiše, a penjao se u smjeru suprotnom od kazaljke na satu i trajao je gotovo osam sati prije nego što se raspao. Očekuje se da će ti uragani dovesti do važnih vremenskih učinaka na svemir i poremećaja u GPS sustavima, otkrili su znanstvenici.

Tim znanstvenika, predvođen Sveučilištem Shandong u Kini, analizirao je promatranja satelita u kolovozu 2014. i stvorio 3D sliku uragana u Zemljinoj ionosferi. Nalazi objavljeni u časopisu Nature Communications potvrdili su postojanje svemirskih uragana koji prije nisu bili otkriveni.

FOTO Evo tko se sve došao oprostiti od Milana Bandića
FOTO Evo tko se sve došao oprostiti od Milana Bandića

Profesor Mike Lockwood, svemirski znanstvenik sa Sveučilišta Reading, rekao je da bi uragani mogli biti univerzalni fenomeni na ili u blizini planeta i mjeseca s magnetskim poljima i plazmom.

- Do sada nije bilo neizvjesno da li uopće postoje svemirski plazma uragani, pa je nevjerojatno dokazati to s tako upečatljivim opažanjem. Tropske oluje povezane su s ogromnim količinama energije, a ovi svemirski uragani moraju nastati s neobično velikim i brzim prijenosom energije sunčevog vjetra te nabijenim česticama u gornjoj Zemljinoj atmosferi. Plazma i magnetska polja u atmosferi planeta postoje u cijelom svemiru, pa otkrića sugeriraju da bi svemirski uragani trebali biti raširen fenomen - izjavio je.

Nakon 17 tjedana Austrija izlazi iz lockdowna: Od 15. ožujka otvaraju se ugostiteljski objekti
Nakon 17 tjedana Austrija izlazi iz lockdowna: Od 15. ožujka otvaraju se ugostiteljski objekti

Utvrđeno je da je svemirski uragan, koji se dogodio u razdoblju slabe geomagnetske aktivnosti, dijeli mnoge značajke s uraganima u nižim slojevima Zemlje, uključujući mirno središte, više spiralnih krakova i široku cirkulaciju.

Znanstvenici su rekli da su uragani otvorili kanal brzog prijenosa energije iz svemira u ionosferu i termosferu, te da očekuju ​​da će to dovesti do važnih vremenskih učinaka.

To uključuje povećano satelitsko povlačenje, poremećaje u visokofrekventnim radio komunikacijama i povećane pogreške u satelitskoj navigaciji i komunikacijskim sustavima. Tim je rekao da bi postupak mogao biti važan i za interakciju između međuzvjezdanih vjetrova i drugih solarnih sustava u cijelom svemiru, piše Mirror.