Obavijesti

News

Komentari 37

Ovo je dugoročna prognoza za ljeto, evo što nas očekuje

Ovo je dugoročna prognoza za ljeto, evo što nas očekuje

Oborine će pomoći u suzbijanju sušnih uvjeta u regiji, ali mogle bi imati i štetne posljedice, budući da se očekuju oluje

VIDEO

Meteorolozi u AccuWeatheru objavili su dugoročnu prognozu za ljeto koje počinje u srijedu, 21. lipnja, oko tri tjedna nakon početka meteorološkog ljeta, koje počinje 1. lipnja

Navode kako će ljetno vrijeme brzo početi diljem srednje i sjeverne Europe, dok bi jugoistočna područja, u koja spada i Hrvatska, mogla doživjeti sporiji prijelaz na ljetne vremenske prilike. 

Iako ljeto neće biti užareno kao prije, jednako opasno bi moglo biti za ljude zbog šumskih požara, suše i opasnog vremena.

Služba za klimatske promjene Copernicus je objavila kako je ljeto 2022. bilo najtoplije zabilježeno na europskom kontinentu, čime je oboren prethodni rekord postavljen samo godinu dana prije. Takvo vrijeme je odnijelo tisuće života te zbog suše isušilo riječna korita. 

No, sparno vrijeme je već počelo u Španjolskoj, gdje je 27. travnja 2023. zabilježen novi rekord za najvišu temperaturu u travnju ikada zabilježenu u Europi budući da je termometar skočio do visina tipičnijih za kolovoz.

Nevrijeme pogodilo dijelove Osječko-baranjske županije: Zatvoren je dio državne ceste...
Nevrijeme pogodilo dijelove Osječko-baranjske županije: Zatvoren je dio državne ceste...

No, očekuje se kako će ovogodišnje ljeto biti ipak blaže u usporedbi s radnijim godinama. 

- Postat će vruće, osobito od Pirenejskog poluotoka do južne Francuske i sjeverne Italije, ali ekstremna rekordna vrućina od prošlog ljeta vjerojatno se neće ponoviti", rekao je Roys - rekao je Tyler Roys, AccuWeatherov meteorolog.

Istočna Europa područje kontinenta za koje je manje vjerojatno da će doživjeti česte valove vrućine u nadolazećoj sezoni.

Više temperature tijekom noćnih sati...

Struja vlage iz Atlantskog oceana trebala bi povećati naoblaku u tim područjima, što će pomoći u održavanju temperature tijekom dana, kažu prognostičari. Noću, međutim, naoblaka može djelovati poput pokrivača, izolirajući zrak ispod i rezultirajući višim temperaturama od onih koje bi se obično mjerile. Više temperature tijekom noćnih sati mogle bi dovesti i do temperatura iznad povijesnog prosjeka za ljeto u cjelini.

- Velika većina zgrada u Europi napravljena je da zadrži toplinu, pa ako se ta mjesta ne mogu ohladiti jer se temperature u atmosferi ne snižavaju toliko preko noći, izložit ćete se većem riziku od zdravstvenih problema povezanih s toplinom kako ljeto napreduje - objavio je Roys. 

Meteorolozi AccuWeathera tvrde da je za istočnu Europu manje vjerojatno da će doživjeti česte valove vrućine u nadolazećoj sezoni. U cjelini, temperature će se vjerojatno kretati blizu povijesnog prosjeka tijekom ljetnih mjeseci diljem Mađarske, Rumunjske i Srbije.

U sjevernoj polovici kontinenta, uključujući Irsku, Ujedinjeno Kraljevstvo i Skandinaviju, očekuje se da će ljeto biti suše i toplije u usporedbi s povijesnim prosjekom.

VIDEO Nevrijeme pogodilo Beli Manastir: 'Poplavile su ulice, a dvorišta su nam puna blata'
VIDEO Nevrijeme pogodilo Beli Manastir: 'Poplavile su ulice, a dvorišta su nam puna blata'

- Postoji rizik da se u Skandinaviji ponovi 2018., kada je dugotrajno toplo i suho vrijeme uzrokovalo izbijanje šumskih požara diljem regije - rekao je Roys i dodao da se ta regija teško može nositi s takvim vremenskim uvjetima. Smatra i kako je u Engleskoj moguć povratak suše, ali da se ne očekuje da će uvjeti biti tako teški kao lani.

Najavljuje kako će se za vrijeme sušnih dana pojaviti pljuskovi i grmljavinske oluje, osobito diljem Engleske i Walesa, koji mogu uzrokovati lokalne obilne padaline i jake udare vjetra.

Za Europu ističe zonu od sjeverne Francuske do Njemačke, Poljske i balkanskih država kao najvjerojatniji koridor koji će se suočiti s češćim napadima oborina, a možda čak i teškim vremenskim uvjetima u usporedbi s ostatkom kontinenta.

Oborina bi trebalo biti blizu povijesnog prosjeka za veći dio ove regije, što će biti dobra vijest za usjeve diljem Balkana, prema Roysu.

Značajne poplave predviđaju za Hrvatsku

Oborine će pomoći u suzbijanju sušnih uvjeta u regiji, ali mogle bi imati i štetne posljedice, budući da se očekuju oluje. 

Prema karti AccuWeathera, visoki rizik od oluja i grmljavinskih nevremena vrijedi za središnju, sjeverozapadnu i istočnu Hrvatsku, dok umjeren rizik vrijedi za Gorski Kotar, Liku i Dalmatinsku zagoru. 

Pljuskovi, grmljavina i jaki olujni udari: Evo kakvo vrijeme nas očekuje u idućim danima
Pljuskovi, grmljavina i jaki olujni udari: Evo kakvo vrijeme nas očekuje u idućim danima

Meteorolozi upozoravaju i kako bi sve moglo rezultati i poplavama. Značajne poplave predviđaju za Hrvatsku osim istoka i sjeveroistoka zemlje, kao i za gotovo cijelu Bosnu i Hercegovinu, jug Srbije, zapadno Kosovo, Crnu Goru Albaniju te sami zapad Makedonije. 

- Zona od sjeverne Francuske do Balkana je u najvećem riziku od vremenskih nepogoda u smislu grmljavinskih oluja koje mogu izazvati štetne vjetrove i tuču - rekao je Roys.

Temperatura blizu ili malo iznad povijesnog prosjeka

Od susjednih zemalja visoki rizik oglašen je za čitavu Bosnu i Hercegovinu, dijelove Slovenije, Mađarske, Srbije i Crne Gore. 

Na Balkanu bi oluje mogle rezultirati značajnim rizikom od iznenadnih poplava jer oborine rastu iznad povijesnog prosjeka za sezonu, navode meteorolozi AccuWeathera. Roys ipak naglašava da se tijekom ljeta očekuju i lijepa razdoblja stabilnog vremena. Očekuje se da će temperature biti blizu ili malo iznad povijesnog prosjeka u cijeloj regiji tijekom lipnja, srpnja i kolovoza.

- Očekujemo da će broj dana s temperaturom od 32 stupnja Celzija ili više biti malo iznad povijesnog prosjeka ovog ljeta - rekao je Roys, no kazao da takvi dani neće biti česti kao proteklih godina. 

Malo je vjerojatno da će područja u Europi koja očajnički trebaju oborine ovog ljeta dobiti pomoć od majke prirode, kažu prognostičari AccuWeathera. 

Europski opservatorij za sušu daje pesimističnu sliku za veći dio Pirenejskog poluotoka, južne Francuske i sjeverne Italije, gdje suša još uvijek traje.

Na sjeveru kiša i pljuskovi, na jugu vedro. Evo kakvo nas vrijeme očekuje ostatak tjedna
Na sjeveru kiša i pljuskovi, na jugu vedro. Evo kakvo nas vrijeme očekuje ostatak tjedna

Suhe grmljavinske oluje, grmljavinske oluje koje proizvode malo ili nimalo kiše, ali ipak stvaraju obilje opasnih munja, mogle bi biti prijetnja ovim područjima. Ovaj vremenski fenomen poznat je po izazivanju šumskih požara.

Među područjima za koja meteorolozi AccuWeathera predviđaju sušno ljeto je i Istra, no za nju je oglašena najmanji od tri stupnja opasnosti od suše.

- Glavna tema ljeta za ovaj dio kontinenta je da će svaka kiša donijeti samo kratkotrajno olakšanje, a suša koja se pogoršala prošlog ljeta neće nestati ni u jednoj od ovih lokacija - rekao je Roys.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"