News

Komentari 7

Ovo je radioaktivni predmet zbog kojeg je na granici sa Srbijom uhićeno troje Hrvata

Ovo je radioaktivni predmet zbog kojeg je na granici sa Srbijom uhićeno troje Hrvata

Prilikom izlazne kontrole auta njemačkih registracija oglasio se alarm detektora radioaktivnosti, što je bio povod da carinici obave pregled

Troje Hrvata, koje su u subotu uhitili na granici s radioaktivnim gromobranom skrivenim u autu, saslušali su u ponedjeljak i odredili im pritvor. Devet policajaca završilo je na preventivnim pregledima. 

Uprava carine je objavila fotografiju predmeta koji su pokušali prevesti preko granice.

Uprava carine objavila je tako kako se prilikom izlazne kontrole automobila njemačkih registarskih oznaka oglasio alarm detektora radioaktivnosti, što je bio povod da carinici obave pregled vozila, prenosi Blic.rs.

- Tada je u prtljažniku, u prostoru za rezervni kotač, pronađena neprijavljena metalna glava gromobrana i uređaj za mjerenje sastava metala, na što je reagirao ručni detektor za mjerenje ionizirajućeg zračenja - potvrdili su. 

Srpska Inspekcija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost i zaštitu, kao i Uprava za radijaciju i nuklearnu sigurnost odmah su bile obaviještene, dok su nadležne službe preuzele spornu glavu gromobrana. 

- Svi službenici koji su toga dana radili na spomenutom prijelazu odmah su upućeni na liječnički pregled, bez obzira na to što nisu pokazivali nikakve simptome izloženosti zračenju - napominju iz srpske Carinske uprave. 

Najčitaniji članci