Obavijesti

News

Komentari 0

Pao im je promet za 90 posto: Traže mjere od Vlade za spas

Pao im je promet za 90 posto:  Traže mjere od Vlade za spas

Iz novoosnovane Zajednice industrije događanja HGK su poručili da pad prometa u njihovoj industriji premašuje 90 posto, a kod većine i do 100 posto, pa od Vlade traže tri seta mjera kako bi se spasili.

VIDEO

Predsjednik Zajednice industrije događanja pri HGK Boris Kovaček iz tvrtke Pepermint ističe da im uz veliki pad dosadašnjih prihoda, najveći udarac tek slijedi, jer je prosinac za tu vrstu usluga dosad uvijek bio jak.

Kao ključne probleme Zajednica ističe poteškoće s isplatom plaća radnika, posebice s obzirom na to da se radi o strukama za koje ne postoji formalno obrazovanje, već se školuju kroz rad. Poteškoće imaju i s plaćanjem fiksnih troškova, posebno tvrtke za iznajmljivanje opreme čija se vrijednost mjeri u milijunima kuna, a čiji su troškovi skladištenja vrlo visoki.

"Problem je i gubitak kontinuiteta u poslovanju. Radi se o poslu gdje je potrebno nekoliko godina do dolaska u profitabilnu fazu. Povrat investicije kod festivala je tek nakon nekoliko godina, a sada smo morali otkazati dosta njih u visokoj fazi organizacije" naglasio je Kovaček.

Poduzetnici reagirali na Vladine mjere: Nedostatne su, pomogli samo ugostiteljima, a ne svima
Poduzetnici reagirali na Vladine mjere: Nedostatne su, pomogli samo ugostiteljima, a ne svima

U dopisu Vladi traže tri seta mjera: nastavak sufinanciranja plaća djelatnika i davanja na plaće, sufinanciranje fiksnih troškova poslovanja te mjere održavanja likvidnosti i ponovnog pokretanja djelatnosti, poput kredita i odgoda ovrha.

Kovaček je naglasio da su mnoge europske zemlje svojim organizatorima događanja pomogle kroz povrat fiksnih troškova. Tako je austrijska vlada najavila potporu tim industrijama od 300 milijuna eura, dok je Njemačka projektom "Neustart Kultur" osigurala 150 milijuna eura za spašavanje kreativne i glazbene industrije.

"Pohvaljujemo mjere za djelatnike, no kao tvrtke nismo ništa dobili. Manja agencija ima 30 do 40 tisuća kuna mjesečnih troškova izvan ovih za djelatnike. Svjesni smo da su epidemiološki mjere ograničavanja javnih okupljanja bile nužne i nitko od nas ne želi riskirati zdravlje ljudi, no potrebna nam je pomoć,“ zaključio je Kovaček.

Ta zajednica okuplja tvrtke koje prihode ostvaruju kroz organizaciju događanja, ali sama industrija utječe i na mnoge vezane proizvode i djelatnosti, od organizatora različitih manifestacija, agencija, promotora i glazbenih menadžera do svih onih koji se bave najmom i prodajom opreme te proizvoda (catering, scenografija, tiskare, cvjećare, itd.). Procjena je da je industrija događanja u 2019. godini ostvarila promet od dvije milijarde kuna i zapošljavala više od 12 tisuća osoba u vezanim djelatnostima. Povezana je i uz veliki broj slobodnih umjetnika, obrtnika i samostalnih djelatnika, kao i različite tipove djelatnika u kulturi.

Vukovarskim ugostiteljima promet pao i iznad 80 posto
Vukovarskim ugostiteljima promet pao i iznad 80 posto

Domaća industrija događanja, navodi s u priopćenju HGK, počela se razvijati krajem 90-tih godina. Nakon zastoja u razvoju od 2008. do 2009. doživljava ponovni procvat posljednjih pet do šest godina, posebice na temelju procvata organizacije značajnijih festivala, poput Ultre, Fresh Island Festivala i Weekend Media Festivala. Hrvatska je tada počela biti prepoznatljiva kao festivalska destinacija i destinacija za milijune mladih iz svih krajeva svijeta.

S obzirom na utjecaj pandemije na poslovanje industrije, ali i na potrebe snažnijega povezivanja i pozicioniranja industrije kao značajne za hrvatsko gospodarstvo, Zajednica industrije događanja HGK radit će na poboljšanju uvjeta poslovanja i ostvarivanju zajedničkih interesa, kao i na stvaranju primjerenijeg i poticajnijeg institucionalnog okruženja, ističe se u priopćenju

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.