Obavijesti

News

Komentari 52

Papa Franjo je zapeo u liftu: Morali ga osloboditi vatrogasci

Papa Franjo je zapeo u liftu: Morali ga osloboditi vatrogasci
1

Moram vam se ispričati, kazao je nasmiješeni papa Franjo koji se vjernicima na Trgu sv. Petra obratio s 10-minutnim zakašnjenjem.

Papa Franjo u nedjelju je kasnio na svoje tjedno obraćanje na Trgu sv. Petra, objasnivši da je zaglavio u liftu te da su ga nakon 25 minuta oslobodili vatrogasci.

"Moram vam se ispričati", kazao je nasmiješeni papa Franjo koji se vjernicima obratio s 10-minutnim zakašnjenjem.

Objasnio je da je u Vatikanu nestalo struje te da je ostao zarobljen u liftu sve dok ga nisu oslobodili vatrogasci.

"Aplauz za vatrogasnu jedinicu", zamolio je papa nazočne na Trgu sv. Petra.

Pozvao političare da poduzmu drastične mjere u borbi protiv klimatskih promjena

Papa Franjo pozvao je u nedjelju vlade da poduzmu "drastične mjere" u borbi protiv globalnog zagrijavanja i za smanjenje upotrebe fosilnih goriva, naglasivši da svijet proživljava izvanrednu klimatsku situaciju.

Papa je uputio pisanu poruku prigodom Svjetskog dana molitve za skrb o stvorenom, uoči summita Ujedinjenih naroda o klimatskim akcijama ovog mjeseca u New Yorku.

Papa je UN-ov summit nazvao "osobito važnim" i dodao da će vlade morati pokazati političku volju i poduzeti drastične mjere i što ranije postići nultu neto emisiju stakleničkih plinova i ograničenje prosječnog povećanja globalne temperature na 1,5 stupnjeva Celzija u odnosu na predindustrijske razine, u skladu s ciljevima Pariškog sporazuma.

Papa Franjo neprestance upućuje brojne pozive na zaštitu okoliša a zbog klimatskih promjena sukobio se s čelnicima koji su skeptični prema globalnom zatopljenju, poput Donalda Trumpa koji je isključio Sjedinjene Države iz Pariškog sporazuma.

"Izazvali smo klimatsku situaciju koja teško ugrožava prirodu i naš život", rekao je Papa na dan molitve koji se obilježava u raznim kršćanskim crkvama.

Upozorio je na važnost podizanja svijesti političkih čelnika te dodao da bi "vlade morale obnoviti obveze presudne za usmjeravanje planeta prema životu, a ne smrti".