News

Komentari 1

Papa Franjo pomaže preseliti 50 migranata iz Cipra u Italiju

Papa Franjo pomaže preseliti 50 migranata iz Cipra u Italiju

Glasnogovornik ciparske vlade Marios Pelekanos rekao je, ne navodeći pojedinosti, da je Vatikan izrazio namjeru za preseljenjem migranata s tog otoka u Rim

- Papa Franjo dogovorio je premještaj 50 migranata s Cipra u Italiju u povodu svog posjeta tom mediteranskom otoku idući tjedan, doznaje se u petak od vatikanskog izvora.

Pedesetero migranata bit će preseljeno u Italiju po završetku Papina posjeta koji počinje u četvrtak, ali vjerojatnije ne prije Božića iz logističkih razloga, rekao je izvor.

Glasnogovornik ciparske vlade Marios Pelekanos rekao je, ne navodeći pojedinosti, da je Vatikan izrazio namjeru za preseljenjem migranata s tog otoka u Rim.

"To je opipljiv izraz solidarnosti poglavara Katoličke crkve s ljudima u potrebi koji potvrđuje da Vatikan priznaje problem Republike Cipra s povećanim priljevom migranata kao i potrebu da se taj teret pošteno raspodijeli među državama članicama Europske unije", rekao je.

Cipar je država članica Europske unije geografski najbliža Bliskom istoku i preplavljena je dolascima migranata zadnjih godina.

Dolasci ove godine, koja još nije završila, porasli su za 38 posto u odnosu na cijelu 2020., navodi se.

Mnogi od njih stižu kroz propusnu "zelenu liniju", zonu pod nadzorom UN-a ustanovljenu nakon turske invazije Cipra koja je time uzvratila na državni udar podržan iz Grčke.

Ta zona razdvaja Tursku Republiku Sjeverni Cipar, koju jedino priznaje Turska, od međunarodno priznate Republike Cipar, grčkog dijela na jugu otoka koji je od 2004. u sastavu EU-a .

Od 10.868 dolazaka migranata u prvih deset mjeseci 2021., više od 9000 ostvareno je upravo tom rutom.

Brojni tražitelji azila stižu iz ratom zahvaćene Sirije, ali sve više rastu u zadnje vrijeme dolasci iz subsaharske Afrike.

Papa Franjo boravit će na Cipru od 2. do 4. prosinca, nakon dvodnevnog posjeta Grčkoj gdje će ponovno obići otok Lezbos koji je privremeni dom brojnih migranata.

Franjo, koji je migrantsko i izbjegličko pitanje upisao u prioritete svog pontifikata, posjetio je izbjeglički logor Mora 2016. odakle se vratio vodeći sa sobom 12 izbjeglica iz Sirije.

Logor Moria uništen je u požaru lani i zamijenjen novim kampom za smještaj izbjeglica i tražitelja azila, nazvanog Mavrovouni. 

Najčitaniji članci