Obavijesti

News

Komentari 1

Papa Franjo pozvao na dijalog i borbu protiv fundamentalizma

Papa Franjo pozvao na dijalog i borbu protiv fundamentalizma

Papa Franjo pozvao je u nedjelju pripadnike svih religija da žive u skladu i izbjegavaju ideološki fundamentalizam jer on potiče nasilje, a sebe je nazvao 'skromnim nasljednikom drevnih škola mudrosti'

VIDEO

Papa Franjo govorio je na međureligijskom skupu u mongolskom glavnom gradu gdje je dijelio kazališnu pozornicu s još deset vjerskih vođa, no zbog sličnih su skupova papu već napadali njegovi konzervativni kritičari. 

Glavni razlog papina dolaska u Mongoliju bilo je upoznavanje s malom katoličkom zajednicom, koja broji oko 1450 vjernika,  pred kojom će u nedjelju služiti misu 

S obzirom da Mongolija graniči s Kinom, papa Franjo je iskoristio priliku ne bi li Pekingu, s kojim Vatikan nema naročito dobre odnose, poslao poruku da se ne treba bojati Katoličke crkve jer ona nema političku agendu.  

Rimokatolički poglavar pohvalio je razinu vjerske slobode u Mongoliji, koja je nekoć bila suzbijana dok se zemlja nalazila pod sovjetskom zonom utjecaja, na što mu je pozornost ukazao jedan od budističkih svećenika koji mu se obratio.

- Religije su pozvane ponuditi svijetu jedan sklad koji tehnološki napredak ne može sam dati - kazao je papa nakon što je poslušao obraćanja ostalih vjerskih vođa koji su predstavljali mongolske budiste, muslimane, evangelike, Židove, pravoslavce, mormone, hinduiste i druge.

Papa iz Mongolije: 'Katolička crkva u Aziji sve više raste'
Papa iz Mongolije: 'Katolička crkva u Aziji sve više raste'

- Braćo i sestre, danas se susrećemo kao skromni nasljednici drevnih škola mudrosti. U našem susretu jedni s drugima želimo podijeliti brojne dragocjenosti koje imamo kako bi obogatili čovječanstvo, koje je toliko često zavedeno na stranputicu i traži samo profit i materijalnu udobnost - kazao je papa Franjo.  

Papa je potom citirao Budine zapise, prema kojima se "mudar čovjek raduje davanju", dodavši da je te rečenica slična onoj Isusovoj "Blaženije je davati nego primati".

Konzervativno orijentirani katolici, kao što je biskup Athanasius Schneider na službi u Kazahstanu, zamjeraju svom poglavaru što uopće sudjeluje na ovakvim skupovima koje Schneider naziva "supermarketom religija" koji umanjuje status Katoličke crkve.

Papa pozvao svjetske vođe da otjeraju 'mračne oblake rata'
Papa pozvao svjetske vođe da otjeraju 'mračne oblake rata'

Međutim, papa Franjo ponavlja da pridaje veliku važnost "ekumenskim, međureligijskim i međukulturnim razgovorima". Za njega, dijalog "ne znači zamagliti razlike, već tražiti razumijevanje".

Osim toga, osudio je "uskogrudnost, jednostrano nametanje, fundamentalizam i ideološka ograničenja", rekavši da navedeno "uništava bratstvo, potiče napetosti i ugrožava mir".

Papa na udaru kritika zbog veličanja ruskih careva
Papa na udaru kritika zbog veličanja ruskih  careva

“Nije moguće spojiti vjerska uvjerenja i nasilje, svetosti i ugnjetavanja, vjerske tradicije i sektaštvo”, kazao je papa Franjo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku:  Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...
VELIKA PROGNOZA ZA VIKEND

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku: Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...

Zbog saharskog pijeska u višim slojevima atmosfere nebo će biti mutno žućkaste boje. Do sredine idućeg tjedna promjenljivo, red kiše. red sunca...

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja
ODSJEDNI KOD MINISTRA

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja

Prema podacima iz imovinske kartice koju je zadnji put mijenjao u veljači ove godine, ministar godišnje od najma ove vile zaradi 59.000 eura. Vila je već bukirana za cijelu sezonu sve do početka listopada
DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali
MALI IVAN JOŠ JE U BOLNICI

DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali

Dijete se i dalje nalazi u bolnici, a nakon otpusta iz bolnice, djetetu se priznaje usluga smještaja u adekvatnu udomiteljsku obitelj ili ustanovu socijalne skrbi - odgovorili su za 24sata iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad.