Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
6 komentara

Papa Franjo predvodio je Križni put pred tisućama ljudi u Rimu

Tradicija Križnog puta kojim se uprizoruje Isusova muka datira iz 18. stoljeća, uveo ju je Papa Benedikt XIV, neko vrijeme je nije bilo dok je nije vratio papa Pavao VI, Giovanni Battista Montini 1964. godine

Foto: REUTERS/PIXSELL
6 komentara

Papa Franjo (82) u petak navečer sedmi je put u svojem pontifikatu u rimskom Koloseju predvodio Križni put, stoljetnu tradiciju kojom se želi uprizoriti Isusova patnja prije raspeća.

Tradicija datira iz 18. stoljeća, uveo ju je Papa Benedikt XIV, neko vrijeme je nije bilo dok je nije vratio papa Pavao VI, 1964. godine.

Glavna tema ovogodišnjih meditacija bili su beskućnici, mladi koji su izgubili nadu, imigranti i žene prisiljene na prostituciju.  Meditacije čitane tijekom '14 postaja Križnog puta' koje obilježavaju posljednje sate Isusova života napisala je sestra Eugenia Bonetti, 80-godišnja talijanska redovnica koja je dobila više priznanja za svoj rad sa ženama i djecom žrtvama trgovine ljudima.

Na kraju procesije Franjo je pročitao molitvu u kojoj je govorio o siromašnima, gladnima, starima, zlostavljanoj djeci i okolišu. U njoj je govorio o "križu migranata koji nailaze na zatvorena vrata zbog straha i srca koja su okamenjena političkim računima".

Franjo je zauzimanje za migrante učinio ključnim dijelom svoga pontifikata i sukobljavao se zbog imigracije s političarima poput američkog predsjednika Donalda Trumpa i talijanskog ministra unutarnjih poslova Matteom Salvinijem koji predvodi protuimigrantsku Ligu i zatvorio je talijanske luke za brodove nevladinih organizacija koji po Sredozemlju kupe ilegalne migrante.

- Gospodine Isuse, pomozi nam da vidimo kroz tvoj križ sve križeve svijeta - rekao je Franjo na kraju skoro 90-minutne svečanosti u antičkom rimskom amfiteatru.

Papa je spomenuo i "križ Crkve, tvoje nevjeste, koja se osjeća neprekidno napadana iznutra i izvana". Riječi se mogu shvatiti kao upućivanje na skandal s pedofilijom koji pogađa Katoličku crkvu desetljećima i koji je ojačao zadnjih godina. 

Papa Franjo će u subotu navečer predvoditi Uskrsno bdjenje, a u nedjelju će na najveći kršćanski blagdan svijetu uputiti tradicionalnu poruku 'Urbi et Orbi'.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message