Obavijesti

News

Komentari 37

Papa Franjo žali zbog curenja dokumenata i obećava reforme

Papa Franjo žali zbog curenja dokumenata i obećava reforme
2

Tek tjedan dana nakon uhićenja dvojice visokorangiranih činovnika Svete Stolice, Papa je vjernicima poručio da ih ne uznemiruje curenje povjerljivih dokumenata...

VIDEO

Papa Franjo u nedjelju je osudio nedavno curenje povjerljivih vatikanskih dokumentata, no rekao je i da ga to neće odvratiti od daljnje provedbe reformi unutar Svete Stolice.

U prvom javnom komentaru o tom slučaju nakon prošlotjednog uhićenja dviju osoba osumnjičenih da su dali dokumente talijanskim novinarima, okupljene je vjernike na Trgu svetoga Petra u Rimu pozvao da ih informacije koje su procurile ne uznemire.

- Želim vam poručiti i da me ova tužna činjenica bez sumnje neće odvratiti od daljnjeg rada na reformama uz pomoć mojih pomoćnika i potporu svih vas, rekao je Papa.

Prošli tjedan službeni je Vatikan uhitio dvoje visokorangiranih dužnosnika Svete Stolice, jer su navodno omogućili curenje dokumenata s informacijama koje su poslužile kao predložak autorima dviju knjiga.

POGLEDAJTE VIDEO: Afere potresaju Vatikan

Pokretanje videa...

24sata Video 00:34

Oboje osumnjičenih bili su članovi povjerenstva što ga je Franjo osnovao nekoliko mjeseci nakon izbora u ožujku 2013., a dužnost članova bila je nadzor vatikanskih financijskih poslovanja tijekom 2013. i 2014. te savjetovanje Pape o financijskim i administrativnim reformama unutar Svete Stolice. Uhićeni španjolski prelat u Vatikanu, monsinjor Lucio Angel Vallejo Balda i talijanska laikinja Francesca Chaouqui oboje su bili članovi u međuvremenu raspuštenog povjerenstva.

Knjige "Trgovci u hramu" novinara Gianluigija Nuzzija i "Škrtost" Emiliana Fittipaldija utemeljene su na spomenutim povjerljivim vatikanskim dokumentima te upućuju na to da su Franjini pokušaji da reformira vatikansku birokratsku mašinu - Rimsku kuriju, uspjeli samo polovično te bacaju sumnju na sposobnost australskog kardinala Georgea Pella kojega je Franjo imenovao vatikanskim "ministrom financija".

- Krađa tih dokumenata je kriminalno djelo, vrijedno žaljenja koje nikome ne pomaže, rekao je danas papa Franjo, dodavši da su neke reforme koje su sugerirali članovi povjerenstva, već počele davati rezultate.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

Uvjet Domovinskog pokreta je i dizanje plaća ministrima. Radić: Strijeljajte me, ali to ću provesti
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Uvjet Domovinskog pokreta je i dizanje plaća ministrima. Radić: Strijeljajte me, ali to ću provesti

Čelnik Domovinskog pokreta nam je potvrdio i da je spreman ući u Vladu i raditi bez plaće jer mu novac ne treba, ali svima ostalima bi plaće znatno porasle: Ne možemo dobiti kvalitetne ljude u vladu s ovakvim plaćama...
Milorad Pupovac: I Pavelić je imao svoje Srbe. Od Pavelićevih Srba Srbima nije bilo bolje...
'PLENKOVIĆ NIJE IMAO IZBORA'

Milorad Pupovac: I Pavelić je imao svoje Srbe. Od Pavelićevih Srba Srbima nije bilo bolje...

Naveo je da je DP je dobio glasove na antisrpskoj kampanji, a oformio se antićiriličnoj kampanji. Ipak, navodi da nisu oni spriječili da SDSS bude dio vladajuće većine...