Obavijesti

News

Komentari 0

Papa u Kanadi zatražio oprost zbog seksualnog zlostavljanja u rezidencijalnim školama

Papa u Kanadi zatražio oprost zbog seksualnog zlostavljanja u rezidencijalnim školama

Zajedno s vama, želio bih još jednom zatražiti oprost od svih žrtava. Bol i sram koji osjećamo mora postati prilika za razgovor: nikad više!, istaknuo je.

VIDEO

Papa Franjo u četvrtak je zatražio oprost za seksualno zlostavljanje domorodačke djece u kanadskim školama koje su vodili katolički redovi u toj zemlji, dok su otvaranje te bolne teme tijekom posjeta isprike Kanadi očekivale su brojne žrtve tog sistema.

Papa je to rekao na večernjoj misi sa svećenicima i časnim sestrama u katedrali u Quebecu te istaknuo da je crkva u Kanadi na novom putu nakon što je bila “devastirana od zla kojeg su počinili i neki njezini sinovi i kćeri”.

“Posebno tu mislim na seksualno zlostavljanje maloljetnika i ranjivih skupina, na skandal koji zahtjeva čvrstu akciju i predstavlja snažnu obvezu”, rekao je papa tijekom pretposljednjeg dana svoga posjeta Kanadi.

“Zajedno s vama, želio bih još jednom zatražiti oprost od svih žrtava. Bol i sram koji osjećamo mora postati prilika za razgovor: nikad više!”, istaknuo je.

Papa u Kanadi slušao o užasima internata za domorodačku djecu
Papa u Kanadi slušao o užasima internata za domorodačku djecu

To je prvi put da je poglavar Katoličke crkve spomenuo seksualno zlostavljanje u kanadskim školama, u koje je između 1870. i 1996. dovedeno više od 150 tisuća domorodačke djece, koje je tako bilo odvojeno od svojih obitelji. Djeca su bila izgladnjivana i fizički zlostavljana zbog govorenja na materinjem jeziku, a mnogi od njih bili su i seksualno zlostavljani unutar sistema koji je kanadska Komisija za istinu i pomirenje nazvala “kulturnim genocidom”.

To je priznanje došlo nakon što je papa Franjo u ponedjeljak izrekao povijesnu ispriku u kanadskom gradu Maskwacis, na mjestu na kojemu su bile dvije bivše škole. Papa je ulogu Crkve u tim školama, kao i prisilnu kulturnu asimilaciju, nazvao “žalosnim zlom” i “katastrofalnom pogreškom”.

Iako je papina isprika izazvala snažne osjećaje i pohvale kao prvi korak pomirenja, također je doživjela kritike od strane žrtava tog sistema koji smatraju da je podbacio u odnosu na njihova očekivanja. Među ostalim, bili su mu zamjerili što nije spomenuo seksualno zlostavljanje u svojoj tadašnjoj isprici.

Papa na misi u Kanadi pozvao na kraj nasilja i marginalizacije
Papa na misi u Kanadi pozvao na kraj nasilja i marginalizacije

Papa je ranije u četvrtak izrekao svoje dosad najsnažnije stavove o kolektivnoj pogrešci Katoličke crkve nad zlostavljanjem u školama za domorodačku djecu.

“Suočavajući se sa skandaloznim zlom i Kristovim tijelom ranjenim u mesu naše domorodačke braće i sestara, i mi smo doživjeli duboku užasnutost, i mi osjećamo teret tog neuspjeha”, rekao je papa.

Na misi koja se u četvrtak održala u katedrali koja je ujedno i najstarije katoličko svetište u Sjevernoj Americi, tri četvrtine od ukupno 1.400 sjedećih mjesta dodijeljene su žrtvama i bivšim polaznicima rezidencijalnih škola te drugim domorocima, dok su ostali misu pratili putem velikih ekrana ispred katedrale.

Papa u Kanadi tražio oprost od domorodaca: 'Žao mi je...'
Papa u Kanadi tražio oprost od domorodaca: 'Žao mi je...'

Ured kanadskog premijera Justina Trudeaua priopćio je kako je jedna od tema sastanka između njega i pape u srijedu, bila i potreba da Katolička crkva poduzme “konkretne poteze kako bi vratila domorodačke rukotvorine, omogućila pristup dokumentima rezidencijalnih škola, kao i da progovori o doktrini otkrića i osigura pravdu za preživjele žrtve”.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...
VELIKA OBORINSKA MASA

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...

DHMZ je ranije upozorio da su moguće grmljavinske oluje, a za istočnu Hrvatsku i tuča. Nestabilno vrijeme nastavit će se i sutra
Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!
DANAS POGORŠANJE VREMENA

Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!

Vrijeme će u utorak i srijedu biti prilično nestabilno, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Za više regija upaljen je žuti meteoalarm, a na kopnu se očekuje i pad temperature